Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji životinja

Jeste li probali ćevape ili biftek bez trunke mesa? Sutra svratite na Jelačić-plac i kušajte 'biljni' roštilj

Zagreb: Prijatelji životinja na Trgu pripremali veganski burger
Marko Lukunic/PIXSELL
09.10.2023.
u 13:44

Glavni adut roštilja bit će revolucionarni veganski odrezak filet mignon. Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje i isprobavanje novih recepata, voditelj Akademije plant-based kuhanja

Sutra će se Jelačić- placom širiti miris roštilja, ali pravog mesa ondje ipak neće biti. Kako je to moguće? E pa na središnjem zagrebačkom trgu  od 11 sati Prijatelja životinja i Matei Negovetić pripremat će hranu za degustaciju, a sve će u potpunosti biti biljnoga podrijetla. Ovom akcijom Prijatelji životinja obilježavaju Dan biljnoga mesa kojim se, kako poručuju svake godine 10. listopada naglašava činjenica da je biljno meso bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet. Iza roštilja, na velikom ekranu prikazivat će se kratki film o razvoju i prednostima kultiviranog mesa, preveden na hrvatski jezik.

-Biljno meso ima vrlo sličan okus i teksturu kao meso životinja, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih bjelančevina, najčešće graška. Proizvođači mesa biljnoga podrijetla iskoristili su biokemijsku sličnost između biljaka i životinja, odnosno činjenicu da, iako biljke nemaju mišiće, sadrže bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu. Za proizvodnju biljnoga mesa koristi se 72 – 99 posto manje vode i 47 – 99 posto manje obradivog zemljišta- kažu iz Prijatelja životinja.

>>VEZANI ČLANCI: 

Tvrde i kako je biljno meso dostupno u gotovo svim trgovinama u Hrvatskoj i dolazi u raznim oblicima od ćevapčića i bifteka do salama i hrenovki, što će sve Prijatelji životinja nuditi prolaznicima. Glavni adut roštilja bit će revolucionarni veganski odrezak filet mignon. Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje i isprobavanje novih recepata, voditelj Akademije plant-based kuhanja te bloga i stranice naziva Plant-based full of taste, poziva sve da im se pridruže na edukaciji i degustaciji u utorak.

-Uz ukusne zalogajčiće moći ćete doznati više o činjenici da prelaskom na biljno meso i druge biljne proteine možemo koristiti daleko manje prirodnih resursa i pomoći smanjiti ogromnu štetu koju je našem planetu prouzročio uzgoj životinja radi hrane. Iza biljnog mesa koje ćemo nuditi za degustaciju krije se mnogo više od dobrog okusa: takvo meso bolje je probavljivo zbog visokog postotka vlakana, snižava kolesterol i, uz manje kalorija, pomaže u poboljšanju zdravlja crijevnog mikrobioma- zaključuje Negovetić. 

>>VIDEO: Testirali smo zobene kaše 

Komentara 2

ZA
zagi101
15:06 09.10.2023.

to se ne smije zvati ćevap ako nema mesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije