Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu

Jelušić: Zagrebačkom holdingu treba 800 do 900 milijuna kuna

ivo jelušić
Dalibor Urukalović / Pixsell
23.05.2010.
u 22:00

Uprava Holdinga tvrdi da im “voda nije došla do grla”, ali ne krije da razmišljaju o kreditu od 100 milijuna eura.

Zagrebački holding nalazi se u najtežoj situaciji od nastanka (siječanj 2007.) zbog čega se, tvrdi naš izvor, hitno treba zadužiti za novih 150 milijuna eura!

Na granici zaduženosti


Uprava Holdinga tvrdi da im “voda nije došla do grla”, ali ne krije da razmišljaju o kreditu od 100 milijuna eura. Naime, ove godine im nedostaje oko 600 milijuna kuna za realizaciju planiranih investicija, odnosno za dovršetak već započetih (Sopnica, vodoopskrba, vrtići i škole...), jer u planu nije nijedna nova, te još 200 milijuna za tekuću likvidnost. Situacija je to teža jer je naplata sve slabija (predsjednik uprave Ivo Čović kaže da su im građani i gospodarstvo dužni 1,1 milijardu kuna!), rastu i Holdingove obveze prema dobavljačima (840 milijuna), a ove godine treba otplatiti i 670 milijuna obveza po prijašnjim zaduženjima. Dugoročne obveze (obveznice, krediti, leasing) Holdinga iznose oko 7,5 milijardi kuna. Iako im je kreditni rejting u padu, naš izvor kaže da se Holding još može zadužiti jer ima imovinu (zemljišta i stanove) velike vrijednosti.

– Na gornjoj smo granici zaduženosti. Ako i dobijemo kredit, kamate će biti gotovo lihvarske. Zaduženje bi trebala biti zadnja opcija. Izlaz treba tražiti u racionalizaciji i prodaji zemljišta Zagrepčanke i Gredelja vrijednih 130 milijuna eura. Jedna slovačka tvrtka zainteresirana je ta taj posao – kaže Dragan Kovačević, član Nadzornog odbora.

Bandić kao prepreka


Upravi Holdinga najjednostavnije rješenje bilo bi povećanje cijena komunalnih usluga. No, o tome ne odlučuju oni, nego gradonačelnik Milan Bandić koji to zasigurno neće učiniti. Uprava Holdinga mogla bi se naći u velikim problemima ako bi izvođači radova u naselju Sopnica, kojima duguju 300 milijuna kuna, svoja potraživanja prodali faktoring kućama koje bi se, pak, naplatile ovrhom.

Komentara 21

14
14words
22:23 23.05.2010.

Jelušić je financijski upropastio kk cibonu instituciju hrvatske košarke i za nagradu dobio holding,bravo sdpovci i stoko sitnog zuba koja je slijepa poput šišmiša.

IV
ivicas
22:32 23.05.2010.

to su pravi razlozi namjestenih demonstacija u varsavskoj ,to da se istjera bandica i da se spasi holding sa povecanjem komunalnih naknada gradjanima

DO
doktorica
22:20 23.05.2010.

I građanima treba ali nemaju od koga uzeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije