Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'To je najteža zarazna bolest od koje se ne možete izliječiti'

Jasna Sremić, predsjednica Odreda izviđača Savski gaj, nova je šampionka zdravlja u Zagrebu. Osnovala je svoj odred 1992., a u izviđačima je od 1965. Program koji provodi temelji se na odgovornom ponašanju i promicanju zdravog i aktivnog stila života i zaštiti prirodnog okruženja
14. travnja 2014. u 08:16 0 komentara 1096 prikaza
Jasna Sremić izviđač
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Predsjednica Odreda izviđača Savski gaj Višnja Sremić šampionka je zdravlja u 2013. godini, a proglašena je u sklopu tribine “Zagreb zdravi grad” na Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar.

U izviđačima je od 1965. kao član izviđačke družine iz Trnja, a Odred izviđača Savski gaj osnovala je 1992. godine. Program koji provodi temelji na obrazovanju i odgoju, s naglaskom na odgovorno ponašanje te promicanje zdravog i aktivnog stila života te na zaštitu prirodnog okruženja. Lani je skupila 964 volonterskih sati.

– Izviđaštvo je najteža zarazna bolest od koje se ne možete izliječiti – kaže Višnja Sremić, koja svakog ljeta u srpnju vodi kamp za izviđače u šumi Burnjak kod Gornje Stubice. Još kao dijete postala je izviđačica, a kako je rasla, tako je rasla i znatiželja. Tako sve ono što je primila kao dijete danas daje novim generacijama.

– Bitno je da zdrav život i boravak u prirodi bude sastavni dio naših života, ali i svijest o brizi za okoliš – kaže Sremić, koja nije znala da ju je njezin odred kandidirao pa je uzbuđenje bilo još veće.

Osim proglašenja šampionke, održano je i predavanje “Može li mali ubod komarca postati veliki problem?“ o zaraznim bolestima koje prenose vektori. Tijekom godina kontinuirano se mijenja rasprostranjenost mnogih vrsta pa je od 2004. u Hrvatskoj prisutan tigrasti komarac, a odnedavno i japanski komarac, čije širenje se tek očekuje.

>>'Želimo djecu odvući od računala u prirodu'

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.