Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlučili na Skupštini:

Izvan snage zaključak o hitnoj isplati novca za kulturu, financiranje neizvjesno za ostatak godine

Zagreb: Počela 16. sjednica gradske skupštine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.05.2020.
u 18:50

Izglasavanje ove točke, smatra vijećnik Marko Torjanac, nezapamćen je udar na kulturu grada i presedan

Prvo su prije dva mjeseca prihvatili Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad.

Prijedlog je na sjednicu Gradske skupštine stigao od strane Kluba nezavisnih zastupnika. A na današnjoj sjednici taj isti zaključak stavljen je izvan snage, s obzirom da je za njega glasala većina u Skupštini, koju čini stranka gradonačelnika Milana Bandića i HDZ. Presedanom je to nazvao Marko Torjanac, jedan od nezavisnih vijećnika, koji je apelirao da se to ne dogodi.

- Stavljanje izvan snage ovog zaključka predloženo je jer Grad Zagreb nema dovoljno sredstava pa se štedi tamo gdje je neprimjereno štedjeti. Pogotovo u ovom trenutku kad znamo da je kultura zbog pandemije i potresa jedan od najugroženijih sektora. Programska sredstva, o kojima se ovdje radi, kao i pokrivanju troškova prostora nezavisnim subjektima, koji trenutno ne mogu zarađivati, najmanje je što Grad može učiniti – rekao je Torjanac, dodajući i da se iz sredstava za program osigurava i egzistencija pojedinim samostalnim umjetnicima koji trenutno ne mogu raditi te da se tek 0,5 posto gradskog proračuna izdvaja za programe u kulturi. Izglasavanje ove točke ujedno je, smatra, i nezapamćen udar na kulturu grada, s obzirom da je dosad samo isplaćen zakašnjeli novac iz 2019. godine. No to nije točno, pravdala se pročelnica Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, jer je u trenutku donošenja zaključka, bila izvršena isplata troškova i za siječanj i veljaču.

- Isplata programskih sredstava ustanovama u kulturi za prvi kvartal 2020. je u pripremi, kao i materijalni troškovi za 3. mjesec. Stavljanje zaključka izvan snage ne znači da je Grad zaboravio na kulturne djelatnike – ugovori za programe odabrane na javnom natječaju poslani su korisnicima, vraćeni su potpisani i sve se odvija svojim tijekom. Zajedno s korisnicima tražimo modele po kojem ćemo moći funkcionirati na način da sve programe koji su održani u prva tri mjeseca ove godine platimo, a dalje ćemo se dogovarati na njihov prijedlog o prenamjeni sredstava i pomicanja programa – rekla je M. Vuković Runjić i dodala da Grad Zagreb u kulturu ne ulaže 0,5, već šest posto proračuna.

05.05.2020., Zagreb - Gradski zastupnik Marko Torjanac odrzao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o predstojecoj sjednici Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

A i tako su, dodao je Damir Lasić, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom, sve udruge i druge organizacije civilnog društva, koje koriste gradske prostore oslobođene obveze plaćanja zakupnine do 30. lipnja.

Zaključak, koji je sad izvan snage, tražio je i da se u roku od 20 dana od donošenja isplati svim nezavisnim subjektima 70% sredstava odobrenih na Natječaju za javne potrebe u kulturi za ovu godinu, a što još nije učinjeno zbog kašnjenja s utvrđivanjem rezultata natječaja. No onda se, objašnjavaju u Gradu, dogodila izvanredna situacija vezana uz koronavirus i kasnije potres, a obustavljeno je i izvršenje proračuna, pa nisu bili u mogućnosti izvršiti taj dio zaključka, zbog čega su odlučili podnijeti prijedlog o njegovoj obustavi.

No stavljanjem izvan snage ovog zaključka gradska uprava riješila se obveze da sredstva mora isplatiti i nakon ovog mogu činiti što hoće, ističe Marko Torjanac.

- Većina ugovora s nezavisnim organizacijama nije potpisana, a nitko sad više ne garantira da će se ugovori, kao i ostale obveze izvršiti u cjelosti. Na iduću sjednicu trebao bi ići rebalans proračuna, i to je sigurno put ka značajnom smanjenu sredstava za kulturu. Onaj dio koji će se eventualno dodijeliti, dodijelit će se po nejasnim kriterijama – zaključuje Marko Torjanac.

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
21:02 14.05.2020.

Dok se prisiljava pa i svim načinima uvjerava sindikate da potpišu odricanje od povećanja i isplata ugovorenih kolektivnim ugovorima, dok nam je grad pun ruševina i rana, Gradonačelnik pronalazi novce za obnovu roleta na uredima, traži se kupnja softwarea vrijednog milijune, zapošljavaju se uhljebi u podružnicama Holdinga....pa evo vidimo i po uskrati sredstava za kulturu, nastoji se ušparati kako bi se moglo rasipati?! Dragi moj Zagrebe, pa kam si nestal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije