Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska skupština

Izglasana odluka o zaštiti od grafita, Bandić: Ovaj New Deal izmijenit će lice grada

Zagreb: Sjednica Gradske skupštine
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/29
19.04.2017.
u 12:51

"Uvijek će biti bedaka koji će nastaviti s tim unatoč ovim mjerama," dodao je

Zagrebačka gradska skupština donijela je u srijedu Odluku o zaštiti objekata od grafita, prema kojoj će pročelja štititi antigrafitni premazi i kamere, izglasana je i odluka da u taksi mogu psi vodiči, a s dnevnog reda je povučen prijedlog dopuna odluke o donošenju Prostornoga plana Zagreba.

Kad se budu obnavljala, pročelja zgrada će uz 80 postotnu subvenciju biti opremljena video nadzorom; a od vandalizma grafita i grafitera bit će zaštićena antigrafitnim premazima do prve etaže, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Taj zagrebački "New Deal" će izmijeniti lice grada, rekao je i istaknuo kako je ponosan te da će za 6 do 8 godina "svi biti ponosni na taj projekt".

Grafiteri su urbana gerila, koja nema veze s uličnom umjetnošću, rekao je. Za obnovu željezničkog mosta preko Save bilo je uloženo nekoliko milijuna kuna, a onda je netko sprejem napisao "Hendrix", rekao je i ustvrdio da se već 50 godina grad sustavno devastira i da uništavanju grafitima treba stati na kraj. "Uvijek će biti bedaka koji će nastaviti s tim unatoč ovim mjerama," dodao je. 

U raspravi o toj odluci, zastupnik HSLS-a Alen Ostojić je rekao kako je potrebno razgraničiti uličnu umjetnost od vandalizma te naći zajednički jezik, "svojevrsni kodeks ponašanja grada i onih koji se bave tim oblikom umjetnosti". Postavio je i pitanje što je s akcijskim planom iz 2015. godine o borbi protiv grafita. 

Zagrebačka Gradska skupština je bez rasprave dopunila Odluku o taksi prijevozu po kojoj će se psima vodičima slijepih i slabovidnih osoba dopustiti vožnja u taksijima. 

Skupština je povukla s dnevnog reda konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Gada Zagreba i poslala ga na doradu. 

>> Tijekom godine čak sedam puta bojimo pročelje

>> Locirali 394 išarana zida, kreće čišćenje

Komentara 35

KL
klasika
15:07 19.04.2017.

Interdisciplinarni timovi sociologa, psihologa i sl. mogli bi se pozabaviti mentalnim zdravljem zagrebačke mladeži koja je uništila praktički svaku zgradu u Zagrebu. Kao i njihovim roditeljima koji su odgojili tako destruktivne elemente kakvih nema ni jedan grad u svijetu.

PR
Pravednik1973
14:50 19.04.2017.

Napokon da se netko sjetio problema devastacije grafitima, pa makar i u predizbornom razdoblju. Samo da je nekako sankcionirati majmune koji šaraju da im to više nikada ne padne na pamet.

HE
helelele
13:45 19.04.2017.

uvijek bandiću napamet padaju vrhunske ideje u godini izbora..evo sad baš mjesec dana prij izbora ima ih hrpu..što si do sad radio..osim što si zapošljvo rodbinu i pijatelje..i gradio fontane...i samo što u hendrixov most grad nije dao niti lipe..obnavljo se od novaca h-a i fondova eu...samo kad netko nema djela iza sebe onda se moraju tuđa podvlačit pod svoja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije