Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa joj nije teško

Izabrana najuzornija seoska žena u Zagrebačkoj županiji

13.07.2015., Samobor, Mala Jazbina - Proglasenje najuzornije seoske zene Zagrebacke zupanije. Pobjednica izbora Romina Zadravec. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
15.07.2015.
u 16:32

Povjerenstvo je ocjenjivalo uređenost kućanstva, kulturno-umjetnički i humanitarni rad te gostoprimstvo domaćice

Svaki dan ustaje u šest sati te kreće s radom u sirani koju vodi sa suprugom, sestrom i šogorom. Iako je po struci instruktorica vožnje, prije sedam je godina odlučila preuzeti obiteljsko gospodarstvo. Kako kaže, to joj je jedan od najboljih poteza, a tome svjedoči i titula kojom se jučer okitila. Naime, Romina Zadravec je najuzornija seoska žena Zagrebačke županije.

Najbolji sir u Europi

– Tajna uspjeha je puno rada – govori 36-godišnjakinja iz Kusanovca kraj Dugog Sela gdje je 2008. godine otvorila siranu. Naime, njezine su majka i baka proizvodile domaći sir te ga prodavale na zagrebačkim tržnicama, a ona je odlučila nastaviti tradiciju, no na moderniji način. Tako danas Sirana Kusanovec ima 30 goveda koja dnevno proizvedu više od 200 litara mlijeka. Zatim slijedi obrada te proizvodnja sireva - svježih, polutvrdih, feta, škripavca...

– Naši su sirevi priznati i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Prošle sam godine osvojila i prvo mjesto na natjecanju u Austriji za najbolji kuhani sir i to u konkurenciji 409 sireva iz cijele Europe – govori najuzornija poljoprivrednica.

– Smatram da je svaka seoska žena uzorna i vrijedna te da zaslužuje ovu titulu – kaže Romina Zadravec koja je i predsjednica Udruge sirara Zagrebačke županije te predsjednica Saveza udruga malih sirara Republike Hrvatske, a završila je i edukaciju za poljoprivrenike na Ekonomskom fakultetu. No, unatoč svim postignućima povjerenstvu je bilo teško donijeti odluku s obzirom da su u konkurenciji bile još četiri žene iz Županije.

– Jako smo ponosni na ovaj projekt čiji je cilj promocija ruralnog prostora i žena koje vrijedno rade – poručio je župan Stjepan Kožić te napomenuo kako se ne radi o natječaju ljepote, nego da se u obzir uzimaju brojni drugi kriteriji, poput uređenosti kućanstva, kulturno-umjetničkog i humanitarnog rada te gostoprimstva.

Vrijedne poljoprivrednice

Prvom je pratiljom proglašena Ivančica Benko iz Dijaneša koja na 20 hektara velikom poljoprivrednom gospodarstvu uzgaja domaće životinje, vodi knjigovodstvo te sama obrađuje zemlju, s obzirom da vozi i traktor i kombajn. Također, izrađuje i narodne nošnje te je članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Druga pratilja, Monika Bakonji iz Strmca kraj Svete Nedelje, uzgaja pak povrće sa suprugom, a da bi se bavila poljoprivredom odselila je iz Zagreba te napustila dotadašnji posao. Na natjecanju su još sudjelovale slastičarka Marina Poslončec iz Jakovlja te Božica Riđan iz Donje Zelina koja ima vinograd. Sve su se žene na natjecanje prijavile, kako kažu, da ukažu na važnost poljoprivrednica u društvu, a upravo je to glavni cilj natjecanja koje se održava već 15 godina. Naime, izbor za najuzorniju ženu osnovala je upravo Zagrebačka županija 2000. godine, a kasnije je natječaj proširen na cijelu Hrvatsku, pa će tako pobjednica te prva i druga pratilja u listopadu na državno natjecanje u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Komentara 1

J3
j38k32
19:19 15.07.2015.

Divno, Hrvatice i Hrvati postaju strucnjaci i vrijedni, izumitelji i radisni, u proizvodnji zdrava i kvalitetne hrane nemozete nikada fulati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije