Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Iz smočnice 13. stoljeća na središnji burg na piće

Medvedgrad bi do sredine 2020. trebao dobiti novo ruho, a srednjovjekovna utvrda imat će i vidikovac te informacijski centar sa suvenirnicom
06. prosinca 2018. u 10:02 7 komentara 348 prikaza
Medvednica
Foto: PP Medvednica
Pogledajte galeriju 1/3

“U kraljevstvu drevnih šuma”, “Tajne drevne planine” i “Začarana povijest” stalne su izložbe koje će Zagrepčani i turisti sredinom 2020. godine moći gledati u Malom i Velikom palasu te Južnoj kuli Medvedgrada. Novu namjenu dobit će utvrda sagrađena u 13. stoljeću, a ekipa iz Parka prirode Medvednica pokazat će i kako je izgledala srednjovjekovna smočnica, dok će u jednom dijelu djelovati i “kazalište sjena”.

zagreb Barbara Celjska Priča o Crnoj kraljici: On je imao 38, a Barbara Celjska tek 13 godina

Usto, uredit će i informacijski centar sa suvenirnicom, suvremeno opremljenu multifunkcionalnu dvoranu od 250 mjesta za održavanje stručnih skupova, prezentacija i edukativnih radionica, a bit će tamo i središnji burg na otvorenom za održavanje manifestacija te ugostiteljski objekt.

>> Snijeg na Sljemenu

Medvednica
1 / 11
Kao što je i najavljeno, prve pahulje snijega spustile su se noćas u Zagreb, točnije na Sljeme.

Pripreme još od 2011.

Najvredniji je to projekt u povijesti Parka prirode Medvednica vrijedan 37 milijuna kuna koji se počeo pripremati još 2011., a sada su konačno počeli konkretni radovi. Osim uređenja centra za posjetitelje na Medvedgradu, u sklopu projekta “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica” uredit će i biciklističke rute, signalizaciju unutar i izvan granica parka i obogatit će edukativnu i interpretativnu ponudu. Na taj način na Medvednicu planiraju privući još više stranaca-turista, a većina se financira, točnije 81,57 posto, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 10 posto ide iz Fonda za zaštitu okoliša.

Brdo je otklizalo na šumsku cestu prema slapu Sopot Klizišta na Sljemenu Veliki odroni zemlje zatrpali ceste na Medvednici

– Ostatak bismo trebali financirati sami, no s obzirom da nam je godišnji proračun jednak jednoj desetini investicije, novac će ići iz zajedničkog fonda svih hrvatskih parkova prirode i nacionalnih parkova, koji se puni prodajom karata, odnosno od cijene svake se odvaja tri posto – kaže Marina Popijač, ravnateljica PP-a Medvednica.

Sve od prirodnih materijala

Ključ ulaganja je, kaže pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, održivi turizam. Tako će prilikom radova paziti da sve bude od prirodnih materijala, s minimalnom intervencijom u okoliš.

Ilustracija Dino Brumec Nije problem u odgađanju, nego u činjenici da netko nije odradio posao koji mu se plaća

– Svaki četvrti ili peti gost posjeti neki od osam nacionalnih parkova ili 11 parkova prirode. Medvednicu godišnje posjeti milijun ljudi, a netaknuta priroda sve je češći odabir turista – rekao je Igor Kreitmeyer. Medvedgrad će biti centar te investicije, a dobio je i novi logo. Prvi sustavni radovi na utvrdi obavljeni su 1979., šest godina kasnije obnavljana je kapela sv. Filipa i Jakova, a potom i zidine grada, Južne kule, Velikog i Malog palasa. PP utvrdu dobiva na upravljanje 2010., nakon čega počinje ponovna obnova zidina te izrada akcijskog plana upravljanja.

– O Medvedgradu su oduvijek kružile zloguke priče, od onih koje su pratile Barbaru Celjsku, odnosno Crnu kraljicu, do posljednjeg stanovnika Stjepka Gregorijanca, nadam se da ćemo to uspjeti promijeniti – zaključila je ravnateljica.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    Other uses Burg (surname) or Bürg Bürg (crater) Burg (ship, 2003), a car ferry operating on Switzerland's Lake Zurich Burgs (fast-food chain)

  • Vito:

    See also All pages with titles containing "Burg" or "Bürg" or "Buerg" Burgh (disambiguation) Borg (disambiguation) Bourg (disambiguation) Borough and -bury, common English variants of burg Burgh, the common Scottish variant of burg Burger (disambiguation) Bürger Burgher (disambiguation) Berg (disambiguation), ... prikaži još! an unrelated placename (meaning "mountain" or "rock") frequently confused with burg Burgk, a settlement in Germany

  • Vito:

    burg (staroengleski jezik)[uredi]. izgovor: prijevod: imenica. (1.1) grad (naselje). sinonimi: antonimi: primjeri: srodne riječi: burh, ceaster sintagma: frazeologija: