Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deset posto više poziva u zagrebu

Iz hitne pozivaju na veliki oprez: 'Primili smo poziv 32-godišnjaka, pozlilo mu je dok je bio u parku s djetetom'

Zagreb: Kamion udario u staricu koja je hodala pješačkom zonom Gajeve
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija
1/2
22.07.2022.
u 13:32

Za sada nema potvrda da je neki slučaj završio u Zagrebu tragično na javnom mjestu zbog vrućine. Hitna intervenira i po kućama i na javnim mjestima. Često osoba uđe u kuću nakon boravka na otvorenom i tada joj pozlije.

Zagrebačka hitna medicinska služba ovih dana zaprima do deset posto više poziva na intervencije zbog novog toplinskog vala iako je grad zbog godišnjih odmora gotovo poluprazan, doznaje se u petak u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba. 

Imamo do deset posto više poziva na intervencije u odnosu na druga razdoblja. No često je teško odmah utvrditi je li osobi pozlilo zbog vrućine ili je nešto drugo u pitanju. Uglavnom, ako mladoj zdravoj osobi pozlije, najčešće su sada uzrok visoke temperature, rekao je Hini voditelj smjene Jozo Brkić.

Za sada nema potvrda da je neki slučaj završio u Zagrebu tragično na javnom mjestu zbog vrućine. Hitna intervenira i po kućama i na javnim mjestima. Često osoba uđe u kuću nakon boravka na otvorenom i i tada joj pozlije.

Zagrebačka hitna primila je poziv 32-godišnjeg muškarca kojemu je pozlilo dok je bio u parku s djetetom. "Inače ima problema s tlakom i uzima terapiju, tako da mučninu i opću slabost možemo pripisati toplinskom valu", kaže Brkić.

Iako se očito i mladima događaju ovakve situacije, najčešće probleme imaju umirovljenici s kroničnim bolestima.

"Ako su k tome još neredoviti u uzimanju terapije i ne pridržavaju se savjeta, dolazi do problema", upozorava voditelj smjene zagrebačke Hitne.

Sreća je u nesreći, kaže, što je Zagreb poluprazan zbog godišnjih odmora, pa vozila Hitne dolaze brže do odredišta i intervenciju su brže nego što je to uobičajeno.

Zagreb je danas u "narančastom", a za sutra je izdano i crveno upozorenje DHMZ-a zbog toplinskog vala, i to prvi put ove godine. Brkić stoga ponavlja savjet da se svi koji ne moraju ne izlažu neprilikama, da se drže hlada ili ostanu u stambenom prostoru. Umirovljenici i kroničari ne bi trebali biti vani između 10 i 17 sati.

Oni pak koji moraju raditi na otvorenom, građevinski radnici ili poljoprivrednici, trebali bi nositi laganu, prozračnu odjeću, zaštitu za glavu i koristiti zaštitne kreme. Problema ima i s pretjerivanjem u rashlađivanju automobila i unutarnjih prostora.

"Osoba rashladi unutrašnjost automobila na 19 stupnjeva, pa izađu na 35 'celzijevaca'. Bez obzira na starost, to je šok za organizam. Treba paziti s tim i u kućama i vozilima da ne bude veća temperaturna razlika od sedam do osam stupnjeva", poručuje Brkić. 

Video: Njemački ministar upozorava na 'katastrofalan' novi val koronavirusa: Jasno je što nam treba da to spriječimo!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije