Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ivka i Mario Sever: Ovo je prava istina – proizvodimo 100% ekološki!

Ivka i Mario Sever, proizvođači voća i povrća, odgovorno tvrde: proizvodimo 100% ekološki
20. listopada 2015. u 09:10 32 komentara 22311 prikaza
Ivka i Mario Sever
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ivka i Mario Sever poljoprivrednom su se proizvodnjom počeli baviti prije više od dva desetljeća kada su oboje ostali bez posla. Od konvencionalne su se proizvodnje odlučili preorijentirati na ekološku pa je njihovo gospodarstvo u Lepšiću kod Ivanić Grada u listopadu 2002. prvo u Hrvatskoj upisano u Upisnik ekoloških proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Analizom protiv analize

Tijekom godina rada povećavali su Severovi obradive površine, dodavali nove sorte voća i povrća, započeli s ekološkim uzgojem životinja, zapošljavali... Rezultirao je taj rad povjerenjem potrošača i priznanjima struke za ekološke proizvode. U izboru za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koji su u sklopu projekta Zlata vrijedan pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine upravo OPG Severovih proglašen najboljim u Hrvatskoj.

Prije desetak dana obitelj Sever našla se u središtu medijske pozornosti nakon što je magazin Telegram najprije objavio da njihove jabuke nisu ekološke već da u njima ima pesticida, što su ustanovili davši to voće na analizu kojom je otkriveno pet aktivnih tvari.

Nekoliko dana poslije analizu Severovih jabuka obavio je i Bioinspekt. Ta je tvrtka jedna od osam koje u Hrvatskoj imaju ovlaštenje za nadzor nad ekološkim proizvođačima. Analiza je pokazala da su jabuke Severovih onakve pod kakvima se i prodaju. Ekološke.

Objašnjavajući nam složeni postupak certificiranja ekoloških proizvoda direktor Bioinspekta Dubravko Kupčinovac, osvrćući se na analizu koju je naručio Telegram, iznosi jedan zanimljiv podatak:

“Čudno je bilo da se svaka od tih pet tvari nalazi u različitim zaštitnim sredstvima za konvencionalnu proizvodnju koja potječu od više različitih proizvođača sredstava. Izgledalo je kao da je sustavno primjenjivana zaštita koja se koristi na konvencionalnim voćnjacima. To bi značilo da bi ona trebala biti vidljiva na svim kontrolnim točkama za uzorkovanje koje smo smatrali neophodnim i na kojima smo poslije izvršili uzorkovanje. Znači, nije se moglo dogoditi da je netko kontaminirao voćnjak, skladište ili trgovinu, a da to rezultati sljedećih analiza ne pokažu”.

U dopisu koji su Severovi dobili iz Bioinspekta navodi se da njihov “ekološki status ostaje nepromijenjen, kako je navedeno u Odluci o certifikaciji i pratećem certifikatu”.

Ugovor s vozačem

Uzorke jabuka iz dućana Severovih uzela je i Poljoprivredna inspekcija, a ti se nalazi još čekaju.

Tjedan nakon priče o pesticidima u jabukama Severovih, Telegram je ustvrdio da Severovi na zelenoj tržnici nabavljaju robu sumnjive kvalitete i prodaju je kao ekološku. Tu su priču ilustrirali fotografijama na kojima je na zelenoj tržnici snimljen utovar povrća u kamion koji je istu noć završio u dvorištu Severovih, na navodnom istovaru.

Stalno im dolaze inspekcije, a nikada prigovor ni od naših ni od inspekcija zemalja u koje su izvozili ili još izvoze, a to su Njemačka, SAD, Austrija i Italija.

Darko Znaor, mr. ekološke poljoprivrede

– Glupost – odmahuje rukom vlasnik i vozač kamiona kojeg su te noći snimili.

– Nikada nisam kod Severovih bio na istovaru već uvijek na utovaru. Kad Severovi imaju višak robe, ja je otkupim, za što imamo i interni ugovor – priča za Večernji list vlasnik i vozač kamiona.

Doktor zaštite okoliša i prvi europski magistar ekološke poljoprivrede, Darko Znaor, kaže da su Severovi do sada imali “više od stotinu službenih, većinom nenajavljenih inspekcija i analiza, kako s polja, tako i iz trgovina” i da na njihov rad nikada nije bilo prigovora inspekcija niti u Hrvatskoj, niti u zemljama u koje su izvozili ili u koje još uvijek izvoze, a to su Japan, Njemačka, SAD, Austrija i Italija. Sklon je povjerovati da Severovima netko podmeće, no kako nema dovoljno dokaza, ne želi izlaziti s konkretnijim podacima.

Ni u koga prstom ne žele uprijeti ni Severovi za koje nam Darija Musulin, voditeljica odjela za ekološku i integriranu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, potvrđuje da su više puta dolazili u ministarstvo i tražili bolju kontrolu proizvoda koji se prodaju kao ekološki.

Marica Jug, eko-proizvođačica iz Slavonije, kaže da Marija Severa poznaje godinama i da je on otvarao vrata tržištu ekoloških proizvoda. Ona smatra da ne postoji nelojalna konkurencija između samih eko proizvođača već se ona očituje u tome da oznake eko, bio i organski na proizvodima koriste oni koji za to nemaju certifikat.

– Mi isključivo prodajemo ekološki certificiranu hranu i spremni smo u svakom trenutku to dokazati. Svi potrošači mogu biti sigurni u kvalitetu onoga što proizvodimo i prodajemo – kaže Mario Sever, odlučan da zadovoljštinu potraži na sudu.

Nalaz Bioinspekta o ispravnosti Severovih proizvoda | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

>>Hrvati vole jabuke, ali ih pojedu četiri puta manje od Nijemaca

'Ovo je prava istina'

Zelena tržnica – oko tri ujutro

Na zelenoj tržnici kupio sam pet gajbi cvjetače i dvije gajbe patlidžana, za što sam imao narudžbe svojih kupaca. Roba je bila zapakirana u kutije od banana.

Eko Sever, Vukomeračka – pola sata kasnije

Došao sam k Severovima po četrdesetak kilograma paprike koja je mom kupcu trebala za ajvar. Tu robu ne plaćam i ne prodajem po cijeni ekološke.     

Put k odredištu – oko četiri ujutro

Otišao sam isporučiti i naplatiti robu – cvjetaču, patlidžan i papriku. Kad imam narudžbu, često kod Severovih provjerim imaju li ono što mi treba. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    to i je problem, zelena tržnica, razni OPG snabdijevaju se na zelenoj tržnici i onda proizvod plasiraju kao vlastiti, a kao OPG podložni su manjim kontrolama u odnosu na klasične trgovine, najviše je to prisutno na tržnicama i štandovima gdje ... prikaži još! razni OPG plasiraju pod svojom proizvodnjom robu sa zelene tržnice i pri tom su još oslobođeni fiskalizacije , naravno da su legalni trgovci ogorčeni , jer ovi im se još i smiju u lice varajući državu i potrošače, pogotovo je to prisutno sa raznim varaždinsko-međimurskim OPG gdje se uz zelje, mrkvu, krumpir pronalazi voće i povrće koje ne raste u našem podneblju

  • Deleted user:

    Tko pošten pretovaruje u mračnom dvorištu u 3.00 ujutro? Izgubili su svako povjerenje. Treba im uzeti licencu.

  • helgin@hogar:

    moj dida ima ekolosko voce i povrce, ne prsce s nicim osim s nekom smjesom sa koprivom sto on sam napravi! i kad vidim jabuku, koja je odlicnog okusa, ne bi takvu kupio nema tih para! jer treba trecinu odrezat ... prikaži još!t i baciti! zato ekoloski proizvod i nije bas ekoloski kao sto naziv sugerira! nema sansi da bez kemije dobiju citavu jabuku! mene vise u ovoj prici brinu inspekcije na malom obrtu, dok nema inspekcija na velikim trgovackim lancima koji uvoze meso voce i povrce sumnjive kvalitete i upitnog roka trajanja!