Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG IZRADIO MAPU

Interaktivna karta za Zagreb: Evo kako doznati kojoj izbornoj jedinici pripadate!

GONG
27.03.2024.
u 13:42

Kako bi olakšao građanima pronalaženje svoje izborne jedinice, Gong je objavio interaktivnu kartu koja omogućuje jednostavno lociranje prema adresi prijave

Po novome, Zagreb se uoči parlamentarnih izbora više ne dijeli na četiri, već na tri izborne jedinice. Kako bi se građani lakše snašli, osvanula je i interaktivna karta s pomoću koje vrlo jednostavno možete doznati u kojoj ste izbornoj jedinici. Naime, kartu je izradio Gong, a sve što morate jest unijeti svoju adresu na kojoj ste prijavljeni (ona koja vam je navedena na osobnoj iskaznici) i na karti će se prikazati kojoj izbornoj jedinici pripadate. 

Prije nego što počnete tražiti svoju izbornu jedinicu prema svojoj adresi, potrebno je kliknuti ikonu u gornjem desnom kutu karte. Ikona prikazuje isprekidani četverokut s obavijesti "View larger map". Klikom na tu ikonu otvorit će se nova prozorska kartica Gongove karte Zagreba. Kao što na Google Mapsu unosite lokaciju koja vas zanima u tražilicu, na ovoj karti trebate unijeti adresu na kojoj ste prijavljeni u Zagrebu. Kartu možete pogledati dolje.

 

Nakon ove promjene čak 22% birača neće više biti u istoj izbornoj jedinici kao i prošlih godina. I dalje će biti 10 izbornih jedinica s po 14 zastupnika u svakoj. 

AZOP donio preporuke oko obrade osobnih podataka

Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela je preporuke za obradu osobnih podataka koje političke stranke, neovisne liste, kandidati i drugi sudionici trebaju poštovati tijekom kandidacijskog postupka i izborne promidžbe, u skladu sa zakonodavnim okvirom. AZOP, kao neovisno nadzorno tijelo odgovorno za praćenje primjene Opće uredbe o zaštiti podataka, tako ističe da se za potrebe oglašavanja i slanja personaliziranih poruka biračima, političke stranke, neovisne liste, kandidati u pravilu mogu oslanjati na privolu birača ili na legitiman interes.

Primjerice, ako je birač simpatizer ili član određene političke stranke i/ili njezin donator, on može očekivati primanje personalizirane poruke, odnosno politička stranka ima legitiman interes za slanje takvih poruka, stoji u utorak u priopćenju AZOP-a. No, upozoravaju da pozivanje na legitiman interes ne može biti paušalno već ga politička stranka mora dokazati tako da prije obrade osobnih podataka provede test razmjernosti u kojemu će detaljno procijeniti pretežu li prava na obradu osobnih podataka od voditelja obrade ili pretežu prava na zaštitu osobnih podataka birača. 

Birač, naglašava Agencija, ima pravo u svakom trenutku uložiti prigovor na takvu obradu svojih osobnih podataka, odnosno primanje poruka, bez obzira na to je li dao privolu ili politička stranka ima legitiman interes za obradu osobnih podataka, a o čemu ih je potrebno informirati jasno i odvojeno od svih drugih informacija. Ako se birač usprotivi dobivanju poruka, politička stranka više ih ne smije slati.

Ako građani zaprime poruku od političke stranke / neovisne liste / kandidata, a nisu članovi ili simpatizeri niti su svoj e-mail odnosno broj mobitela podijelili s njima, imaju pravo (kod voditelja obrade osobnih podataka) zatražiti pristup svojim osobnim podacima (uključivši i informaciju o izvoru njihovih osobnih podataka). Voditelj obrade na zahtjev mora odgovoriti najkasnije u roku od mjesec dana.

Također, političke stranke, neovisne liste, kandidati dužni su na transparentan, jasan i sažet način informirati građane o obradi njihovih osobnih podataka. Informacije moraju biti lako dostupne, primjerice na internetskim stranicama stranke, lecima i slično. Preporuka je Agencije svim sudionicima izborne promidžbe da se u izlaganju svojih programa što više obraćaju građanima/biračima na načine koji ne uključuju nužno i obradu njihovih osobnih podataka (primjerice putem sredstava javnog priopćavanja, javnih tribina, dijeljenjem nepersonaliziranih letaka, brošura i ostalih materijala u kojima izlažu i obrazlažu svoj program). 

VIDEO Tomašević: 'Od svibnja besplatna žičara za Zagrepčane'

Komentara 2

ZA
!zagreb!
14:10 27.03.2024.

Tko normalan je stavio ovaj dio predgrađa zvanog Brezovica pod Zagreb a Sveta Nedelja, Zaprešić, Velika Gorica... nisu. Ili ćeš priključiti sve u krugu 10-15 km od Zagreba ili ništa. Sesvete su Zagreb a Gorica, Zaprešić ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije