Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada ide dalje

Inspekcija: Bude li se smeće gomilalo, Zagrebu prijeti zaraza!

jakuševec prosvjedi (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
24.08.2012.
u 08:00

Bandić će tražiti da Jakuševec postane dio posebne skrbi, odluka na Skupštini.

Cjelodnevne rasprave nisu donijele nikakvo rješenje za Jakuševec iako su na odlagalištu dan proveli i gradonačelnik Milan Bandić, šef Holdinga Ivo Čović te predsjednik Skupštine Davor Bernardić. Stanovnici su, naime, s Bandićem dogovorili da se u Skupštinu pošalje prijedlog za hitnu sjednicu prema kojem bi se Jakuševec proglasio mjestom posebne skrbi grada. Time bi Jakuševčani dobili posebna prava, poput besplatne legalizacije i oslobađanja od komunalnog doprinosa. Prema tom prijedlogu, koji će Bandić poslati Gradskoj skupštini, izvanredna sjednica trebala bi se održati 31. kolovoza. No, pozivajući se na već svima znan sukob gradonačelnika i Skupštine, prosvjednici su odbili poslušati Bandića i deblokirati odlagalište sve dok se ne postigne konkretan dogovor.

>>FOTO: Ovako danas izgleda Zagreb! Metropola se guši u smeću

Neće zvati policiju

– Bernardić nam je kazao da je taj papir bez pravnog značenja i da će nam se smijati u institucijama. Znamo da, što god naš gradonačelnik predloži, oni odbiju – rekao je Darko Furić, jedan od prosvjednika, dodajući kako ne žele raspravljati ni o kakvim novčanim naknadama jer ih novac uopće ne zanima. Stoga se kolona, a i gomilanje smeća u Zagrebu nastavlja. Iako iz sanitarne inspekcije zasad tvrde kako opasnosti od zaraza nema, činjenica je da se već jučer u centru grada moglo vidjeti nagomilano neodvezeno smeće. Ondje se smeće, naime, odvozi tri puta dnevno, posebice oko Dolca, a posljednja dva dana nije odvezeno nijedanput. Dok direktor Čistoće Branimir Valašek smatra kako je toplinski udar sreća u nesreći jer je grad ipak trenutačno manje naseljen (pa je manje i smeća) ispred Jakuševca jasno je da je ovdje samo riječ o – nesreći. "Prokuhane" kolone kamiona koji čekaju na pražnjenje jučer su hladili radnici Čistoće. Istovremeno, ono što je zasad sigurno jest da nitko od odgovornih neće pozvati policiju da makne blokadu. A PUZ poručuje da ih gradska vlast mora pozvati ako žele policijsku intervenciju.

– Zvati policiju da intervenira prema vlastitim građanima ravno je samoubojstvu i nemoralno. O policiji ne razmišljam. Neka svatko preuzme svoj dio posla – uvjerava Bandić ističući kako će jedino pozvati nadležne službe, u prvom redu epidemiološku. Bernardić pak prst krivnje upire isključivo u gradonačelnika.

Poštovati zakon

– U Skupštini nije prošao prijedlog isplate ekološke rente koji je Jakuševčane digao na noge jer nije bio usuglašen sa zakonom. Gradonačelnik koji naknadu isplaćuje devet godina to je morao znati, a mi moramo poštovati zakon – poručio je Bernardić najavljujući kako će u suradnji s ministrom zaštite okoliša poraditi na definiranju zakona kako bi na jesen legalno krenula isplata naknada. A one proračun godišnje stoje 13 milijuna kuna za 600 stanovnika Jakuševca te 1250 stanovnika Mičevca.

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
22:40 24.08.2012.

Prvo bi policija trebala rastjerati Zagrebacku skupstinu. Ako nisu sposobni za tako nesto onda mi gradjani trebamo raditi na tome. A ovi koji sudjeluju u blokadi nemaju nikakve osnove za ovako nesto. Treba im zaprijetiti velikim novcanim kaznama i odmah budu zbrisali.

OB
-obrisani-
09:25 24.08.2012.

Želite li da se neki problem nikad ne riješi, a vi sazovite komisiYU.....

CI
cibetka
19:07 24.08.2012.

ma kakva je to inspekcija da nakon dvije godine otkada je istekla uporabna dozvola izlaze na uviđaj takvi su inspektori u svim ispostavama prometni ,rada ,sanitarni itd mora se prvo dogoditi sranje da bi oni izašli na uviđaj Glavno daa im je isprika da ih nema dovoljno . Na primjer u mojoj branši koja je u nadležnosti prometnog inspektorata ja nisam vidio inspektora od kad sam počeo radit to je već 15 godina i mislim da bi tek izašli na uviđaj kad bi se nešto dogodilo. Neka se novinari malo pozabave njihovom aljkavošću i neradom(korupcijom)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije