Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPRAVILI KARTU

Inicijativa za urbano pčelarstvo: U Zagrebu je oko 500 rojeva, neke pronašli u semaforima

Zagreb: Tvrtko Matijević ima košnice te prikuplja pčelinji otrov
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
16.02.2023.
u 18:03

Udruga Pčelara Pčelinjak i zastupnik Gradske skupštine Renato Petek predstavili su Inicijativu za poticanje i regulaciju urbanog pčelarstva. U planu je bolja regulacija koja bi građanima omogućila da u bilo kojem trenutku provjere lokaciju aktivnih rojeva, ali i olakšala i osigurala proceduru za pokretanje vlastite zajednice unutar grada

Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak i zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba Renato Petek pokrenuli su Inicijativu za poticanje i regulaciju urbanog pčelarstva. Prijedlog će biti upućen Gradskoj skupštini koja će o njemu raspravljati na sljedećoj sjednici. Pentek navodi kako je cilj inicijative pokrenuti promjenu odluke o načinu držanja pčela u gradu što bi omogućilo razvoj urbanog pčelarstva na području cijelog Zagreba, a ne samo na periferiji.

"Pčele su svuda oko nas, one ne poznaju granice gradskih četvrti i gdje mogu graditi zajednice, a gdje ne“, istaknuo je zastupnik. Smatra da je pitanje važno jer suživot s pčelama svakako već imamo, no bez jasnih pravila, službe za uklanjanje rojeva imaju puno posla, a građanima nisu dostupne informacije o lokacijama rojeva, objasnio je za Ekovjesnik.

Inicijativu je predstavio predsjednik udruge Pčelinjak Dražen Jerman. Za potrebe predstavljanja, ali i građana, Udruga je izradila i na svojim stranicama podijelila kartu rojenja pčela u Zagrebu s podacima o lokacijama na kojima su se naselile zajednice malenih oprašivača. "Samo u užem središtu Zagreba obitava oko 500 pčelinjih zajednica, a pronalazimo ih u dimnjacima, ventilacijskim otvorima, međustropnim konstrukcijama, pa čak i u semaforima" priopćio je Jerman rezultate istraživanja, dodajući kako je Zagreb jedini grad u Europi s organiziranom službom udruga koje uklanjaju rojeve kada zaprijete sigurnosti ljudi.

Interaktivna je karta posebno važna za osobe koje su alergične na ubod pčele, naglasio je Jerman, ističući kako bi se reguliranjem smještaja zajednica riješilo i sigurnosno pitanje tih ljudi, a postigla bi se i kvalitetnija briga o zdravlju pčela. Naime, neke su se zajednice prepolovile zbog nebrige, bolesti i loših uvjeta. 

Jerman navodi i da su rezultati ankete provedene prije četiri godine pokazali da više od 80 posto građana podupire inicijativu. "Ovom bi se inicijativom regulirala pravila gdje i kako se mogu držati pčele, ne samo u gospodarske već i u edukativne i zdravstvene svrhe. To bi značilo da se u našim parkovima pod stalnim nadzorom pčelara mogu postaviti zajednice pčela. Primjerice, na Jarunu, Bundeku i u Maksimiru, a po uzoru na neke europske metropole i na krovu zgrade gradske uprave ili nekog muzeja i kazališta“, kazao je Petek.

Istaknuo je i da bi se ovim prijedlogom poboljšala bioraznolikost, očuvanje okoliša i ekosustava, što omogućuje bolju kvalitetu života za sva bića, a posebno ga raduje što "u Hrvatskoj imamo trend da se osobe s invaliditetom počinju baviti pčelarstvom, što im podiže kvalitetu života". Petek je također napomenuo kako je Zagreb od 2018. godine član Mreže gradova bez pesticida, zbog čega se na livadama tog grada može vidjeti više pčela.

Ova hvalevrijedna inicijativa će se predstaviti Gradskoj skupštini Grada Zagreba, koja bi o prijedlogu regulacije urbanog pčelarstva u Zagrebu trebala raspravljati na svojoj sljedećoj sjednici 23. veljače 2023.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO Pas spašen iz ruševina osam dana nakon potresa u Turskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije