Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA PRED MIMAROM

Inicijativa Ponosni Zagreb poziva na prvi biciklistički prosvjed 'Pride Ride 2020'

Foto: Inicijativa Ponosni Zagreb
03.07.2020.
u 15:54

Pokažimo političarima da smo još uvijek ovdje i da zaslužujemo jednaka prava kao i ostali građani i građanke RH!, poručuju organizatori.

Kako bi obilježila godišnjicu pobune u njujorškom klubu Stonewall 1969. godine, koja se smatra kao početak borbe za prava LGBTIQ+ osoba, inicijativa Ponosni Zagreb najavila je prvi zagrebački “Pride Ride”, biciklističku prosvjednu vožnju koja će se održati 4. srpnja. Predstavnici inicijative također su usuret izborima za Sabor Republike Hrvatske ponovo ukazali na predizborne zahtjeve šire mreže LGBTIQ+ udruga i organizacija, te objavili popis kandidata i kandidatkinja za Sabor koje su potpisale zahtjeve do sada.

“Prvi zagrebački Pride Ride, prosvjedna vožnja na biciklima, održat će se u subotu 4. srpnja s planiranim okupljanjem od 17 sati pred Mimarom. Prosvjedna vožnja kretat će se rutom šireg centra grada, i to ovom rutom: Mimara - Savska - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova - Savska - Mimara.” izjavio je Marino Sorel, član inicijative Ponosni Zagreb. “Širina kolnika tom rutom omogućava sigurnu vožnju velikog broja vozača u skladu s epidemiološkom mjerama i naše želje da se izbjegne potresom narušeni i nesigurni strogi centar grada Zagreba. Moramo napomenuti da zbog prometnih pravila i ograničenja u prosvjednoj vožnji nije moguće sudjelovati bez bicikla ili drugog prijevoznog sredstva poput e-romobila koji može postići istu brzinu. Za sve osobe bez bicikla ili drugog prijevoznog sredstva organizira se kratak popratni program ispred Mimare koji će trajati za vrijeme trajanja prosvjedne vožnje. I naravno, apeliramo na sve sudionice i sudionike da tijekom okupljanja i programa na Mimari poštuju razmak, dok naravno na Pride Rideu vrijede sva pravila iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, tako da pregledajte svoje bicikle i preporučujemo korištenje kaciga.” dodaje Sorel. 

Organizatori biciklističkog prosvjeda osvrnuli su se i na predizborne zahtjeve koje je šira mreža LGBTIQ+ udruga i organizacija poslala kandidatima i kandidatkinjama za Sabor Republike Hrvatske.

“Nadamo se da u iduće četiri godine nećemo morati opet tužbama boriti se za naša prava, nego da će saborski zastupnici i vlada Republike Hrvatske zauzeti proaktivan stav i ozbiljno raditi na tome da se poboljša društvena klima i pravni okviri koji reguliraju živote LGBTIQ+ osoba u državi. Zato smo pred ove izbore pripremili zahtjeve koji su jasno artikulirani, i na kojima je radila šira mreža od 15tak LGBTIQ+ udruga diljem Hrvatske, poput Trans Aida, Duginih obitelji ili udruge LORI iz Rijeke. Znamo da imamo saveznike i saveznice u pojedinim političarima i političarkama, a ovim zahtjevima želimo doći informacije tko nas još podržava i s kojim osobama možemo razgovarati o konkretnim poboljšanjima. Zato želimo da te pojedinke i pojedinci jasno i glasno, imenom i prezimenom, potpišu zakletvu.” izjavio je Erin Vlahović, član inicijative Ponosni Zagreb i koordinator programa za prava interspolnih osoba u udruzi Trans Aid. 

 

“Objavili smo danas popis osoba koje su potpisale zahtjeve i iako nas veseli vidjeti jako puno kandidata iz zeleno-lijeve koalicije, žalosno je da više osoba iz nekih drugih koalicija koje se načelno zalažu za prava LGBTIQ+ osoba nisu potpisale svojim imenom i prezimenom da stoje iza zahtjeva. Neki kandidati su čak izjavili da im je “zakletva” previše ozbiljna riječ i da zato neće potpisati zahtjeve. Hoće li ti isti političari zbog straha od riječi zakletva isto tako pokolebati strahu kad se bude trebalo uvesti konkretne mjere koje će zaštiti i prevenirati slučajeve kada neki lezbijski par bude opet pretučen u taksiju ili kada neka mlada trans osoba bude izbačena iz kuće?” dodaje Daniel Martinović, član inicijative Ponosni Zagreb. 

“Ono što je sigurno, nećemo stati samo na ovim zahtjevima. U narednom razdoblju planiramo niz događanja i aktivnosti u kojima želimo podizati vidljivost LGBTIQ+ osoba, ali i nastaviti zagovarati naše zahtjeve i upoznati kako političare tako i širu javnost s problemima s kojima se susrećemo na svakodnevnoj razini. Plaćamo iste poreze kao i svi ostali savjesni građani i građanke, smatramo da imamo pravo na ista građanska prava i smatramo da je i Hrvatska spremna mijenjati svoj pravni okvir po uzoru na neke progresivnije zemlje u Europi ili svijetu.” zaključio je Vlahović.

Više informacija o biciklističkom prosvjedu “Pride Ride 2020” kao i aktivnostima inicijative Ponosni Zagreb možete pronaći na njihovim društvenim mrežama.

 

Komentara 2

ND
Necijepljeni degenerik
16:06 03.07.2020.

Za sve su krivi Srbi i biciklisti.

ZA
zagi101
13:58 04.07.2020.

još jedna udruga koja živi na račun proračuna. pa kolko vas ima??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije