Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Plac nakon placa'

Inicijativa platforme: Na Dolcu postaviti Zagorkin sajam, a na placu u Utrini vintage buvljak

storyeditor/2022-04-05/PXL_190415_10464457.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
07.04.2022.
u 10:06

Inicijativu za oživljavanje tržnica Tomaševiću je poslala platforma 1postozagrad

Dolac bi se četvrtkom popodne pretvarao u okupljalište lovaca na gramofonske ploče, stripove, radijske kazete i knjige. Tržnice u Španskom ili na Savici postale bi pak mjesta na kojima se trguje i dječjom odjećom, kolicima, igračkama, benkicama, sjedalicama i svime ostalim što je potrebno najmlađima. Da placevi u metropoli i nakon regularnog radnog vremena ostanu središte života i trgovine, želja je građanske volonterske platforme 1postozagrad, koja je zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću uputila prijedlog kako sadržajno nadograditi tržnice u popodnevnim i večernjim satima.

Uz zeleni aspekt

Ideja je, kaže voditelj platforme Saša Šimpraga, inicijativom koju su nazvali "Plac nakon placa" stvoriti nove sajmove koji bi dobili prepoznatljivo mjesto, odnosno tržnicu, i dan u tjednu. Kao što je Britanac postao popularan po sajmu antikviteta koji se ondje održava svake nedjelje, tako bi se, primjerice, tržnica na Kvatriću mogla pretvoriti u zeleni sajam koji bi se održavao srijedom popodne, a Branimir-plac okupio bi prodavače i kupce meda i ljekovitog bilja. Jarunska bi tržnica pak svake prve subote u mjesecu mogla postati mjesto održavanja sajma na kojemu se mogu kupiti i prodati razni alati i elektronički uređaji. Prijedlozi lokacija su upravo to, prijedlozi, no poanta je u tome da se jedna gradska tržnica veže uz jedan zanimljiv tematski sajam.

storyeditor/2022-04-05/PXL_190415_10464457.jpg
1/7

– Te nove sajmove ne bi se uvelo odjednom, već postupno. Počevši, na primjer, sa sajmom razmjene igračaka i opreme za bebe. Sve sajmove operativno treba organizirati po uzoru na sajam na Britancu, a vodile bi ih Tržnice Zagreb kao javni servis – pojašnjava Šimpraga. Tako bi Dolac jednom tjedno postao lokacija Zagorkina sajma i okupljao ljubitelje glazbe i knjige, a trešnjevački plac bio bi središnje prodajno mjesto za domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

– Tu se vidi i zeleni aspekt inicijative jer se promoviraju domaća poljoprivreda i ekološki uzgoj. I već nam se nekoliko OPG-ovaca javilo sa željom da se napravi upravo takav sajam – govori Šimpraga.

Na tržnici u Utrini bi se, primjerice, mogla razmjenjivati vintage i second-hand odjeća, a na placu na Kvatriću jednom mjesečno održavao bi se i art-sajam na kojemu bi se mogle "uloviti" umjetnine i rukotvorine.

– Svaku prvu nedjelju u mjesecu na nekoj drugoj gradskoj tržnici održavao bi se i mjesečni kvartovski buvljak na koji svatko može doći prodavati što god želi. Ne baš kao Hrelić, ali po nekom sličnom principu – kaže voditelj platforme.

Krajnji je cilj naglašava, vratiti interes za gradske tržnice koje već godinama kopne i pretvoriti ih u mjesta razmjene i druženja. A pokretanjem ovakvih sajmova otvorila bi se i mogućnost za uvođenje sličnih, povremenih ili trajnijih događaja. Inicijativa je naišla na pozitivan odjek pa tako osnivanje Zagorkina sajma na Dolcu, primjerice, podržavaju Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatsko čitateljsko društvo i Knjižni blok – inicijativa za knjigu.

Primjeri dobre prakse

Prijedlog su članovi platforme poslali Tomaševiću pozivajući se na Pravilnik o zaprimanju i vrednovanju inicijativa, odobrenju i uspostavi te provedbi i zatvaranju projekata u Zagrebu, prema kojemu ga gradonačelnik i ostala gradska tijela moraju proučiti te se na njega očitovati. A ideja o "Placu nakon placa" trebala bi proći, smatraju u 1postozagrad, jer se oslanja na konkretne mjere iz Razvojne strategije Grada Zagreba.

"Naš prijedlog u niz točaka ispunjava zahtjeve Razvojne strategije koja navodi da su najstarije tržnice poput Dolca, Britanskog trga, Branimirove i Trešnjevke relevantne za identitet grada, kao i da su zagrebačke tržnice nedovoljno iskorišten i nedovoljno održavan resurs. U njoj također piše da treba poticati inovativnu turističku ponudu i razvijati nove atrakcije, a naš prijedlog upravo to nudi s nekoliko sajmova za autohtone, unikatne i originalne proizvode. Ovakav tip sajmova postoji u mnogim europskim i svjetskim gradovima, kao primjerima dobre prakse, a Zagreb ih nema. Ali ih može i treba dobiti", stoji u prijedlogu inicijative. •

Komentara 1

DA
Daisy55
15:33 09.04.2022.

A zelenu tržnicu na Žitnjaku budete ukinuli i onda bumo jeli gramofonske ploče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije