Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prenamjena derutnog prostora

U Paromlinu gradska pet-friendly knjižnica s 'gadget garažom'

Foto: Getty Images
1/2
09.11.2018.
u 10:02

Tinejdžerima će se osigurati visoki stolovi s računalima i medijateka s 10.147 DVD-a, 1444 CD-a i 1500 videokaseta, a u dijelu za odrasle napravit će se mjesta za druženje, ali i ona za potpunu koncentraciju

Muzej suvremene umjetnosti početkom devedesetih, hotel krajem istog stoljeća, a prije nekoliko godina vojni muzej. Tijekom godina ideja koja bi Paromlinu udahnula novi život gotovo da nije postojala, a zadržat će se ipak ona iznesena 2012., kojom se predlagalo da zgrada pored Lisinskog postane gradska knjižnica.

Knjige se vraćaju same

Raspisan je konačno i natječaj za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje, ali kako je riječ o prostoru od gotovo 20 tisuća kvadrata, autori će za stvaranje projekta imati do 31. siječnja sljedeće godine. Najboljima će Grad tada dati nešto manje od 400 tisuća kuna i, prema njihovim nacrtima, krenuti s 300 milijuna kuna vrijednom rekonstrukcijom Paromlina, koji zainteresirani budući projektanti obilaze sutra.

Tako će dobiti najbolji dojam zgrade i onoga što trebaju napraviti, a u slučaju bilo kakvih nedoumica, za njih su napravljene i detaljne smjernice o tome kako bi knjižnica, koja se ne očekuje prije 2025., trebala izgledati. Ispred samog ulaza potrebno je projektirati mali trg, a s njega trebalo bi se ulaziti u prostor za knjigoljupce otvoren 24 sata dnevno.

– Glavni ulaz s vjetrobranom i predvorjem povezanim s vanjskim prostorom bit će otvoren za korisnike 24 sata i opremljen bežičnom mrežom, klupama i uložnicama za povrat knjiga i druge građe – stoji u uputama projektantima, gdje se govori i o tome kako će 24-satni pristup predvorju, u vrijeme kada knjižnica ne radi, biti omogućen uz pomoć korisničke kartice.

Knjige će se vraćati na način da će se smještati na svojevrsne pokretne vrpce, koje će ih onda voditi u prostorije za razvrstavanje građe. Pri samom ulasku u knjižnicu, Zagrepčani će sve informacije moći dobiti na info-pultovima, kao i na velikim informacijskim ekranima, a za one koji dolaze biciklima, bit će osigurano i parkiralište pod krovom.

Mislilo se i na one koji u knjižnice dolaze kako bi pročitali novine. Za njih će se napraviti posebna soba, odnosno čitaonica dnevnog i tjednog tiska, a u njoj će biti smještena i računala, kako bi se vijesti mogle pročitati na internetu, kao i prostor za druženje, koji će biti spojen s kafeterijom.

Nova gradska knjižnica bit će i pet-friendly, barem u jednom svom dijelu, jer će se na ulazu osigurati “mjesto za ljubimca s vodom dok je vlasnik u knjižnici”. Bit će tu i papirnica, izložbeni prostor, konferencijske dvorane, ali i zalogajnica. Također, svoj će prostor unutar Paromlina dobiti svi dobni uzrasti, pa će najmlađi čak imati i kutak za puzanje s igračkama, dok će predškolci na raspolaganju imati 4500 slikovnica i 11 tisuća svezaka knjiga te kutak za kreativni rad.

Gramofonske ploče i kasete

Tinejdžerima će se osigurati visoki stolovi s računalima i medijateka s 10.147 DVD-a, 1444 CD-a i 1500 videokaseta, a u dijelu za odrasle napravit će se mjesta za druženje, ali i ona za potpunu koncentraciju, koja će podrazumijevati po jedno sjedeće mjesto za stolom, odvojeno od ostalih svojevrsnom pregradom. Moći će se uživati i u novotarijama, u takozvanoj “gadget garaži”.

– To će biti prostor s izloženim najnovijim dostupnim tehnološkim predmetima poput mobitela ili IT opreme, gdje će korisnici moći isprobati svaki od njih – kažu u Gradu, a isplanirali su i glazbeni odjel. U njemu smjestit će se 20.783 CD-a, 1656 DVD-a, 437 videokaseta, 894 audiokasete, 5189 gramofonskih ploča, 7308 nota, 3643 svezaka knjiga te deset naslova časopisa.

Imat će i prostor za slušanje glazbe, odnosno “individualna mjesta za sjedenje sa slušalicama i opremom za reproduciranje glazbe”.

 

>> Pogledajte video kako bivši beskućnik Mile vodi turiste kroz "nevidljivi Zagreb"

Ključne riječi

Komentara 1

VE
verica2
19:43 10.11.2018.

Hoće li knjižnica, barem u jednom svom dijelu, biti pajcek-friendly'? Ako ne, riječ je o nedopustivoj diskriminaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije