Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvrt Podsused-Vrapče

Pogledajte tko ima najljepše zelene otoke u cijelom Zagrebu

18.04.2016., Zagreb - Dubravko Peros, predsjednik Vijeca gradske cetvrti Podsused Vrapce.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
19.04.2016.
u 20:00

Kontejneri u kvartu više neće biti samo “nabacani”, nego će se postaviti na posebno označena područja koja su popločena i ograđena kako bi izgledala što urednije.

Pune tačke otpada dovezla je na zeleni otok Nena Berghaus, pri čemu je odvojila papir, staklo, plastiku i tekstil. Kod nje je doma, kaže, recikliranje obavezno, a odlično je i što joj se zeleni otok nalazi na samo nekoliko koraka od kuće.

– Jako mi se sviđa organizacija zelenih otoka kod nas u kvartu i primjećujem da se većina susjeda odlučuje na recikliranje – objašnjava ova stanovnica Stenjevca, kvarta u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče koja se može pohvaliti jedinstvenom organizacijom lokacija za reciklažu.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Zeleni otoci u kojima građani unazad nekoliko godina mogu razvrstavati otpad ekološki su, ali nisu dovoljno dobro postavljeni pa često ne služe svrsi te mnogi i ne znaju da postoje. Mi smo odlučili to poboljšati – kaže Dubravko Peroš, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsused-Vrapče, koji je na internetu istraživao kako su zeleni otoci organizirani u drugim gradovima te je osmislio najbolji dizajn za svoj kvart.

Ako građani vide atraktivan zeleni otok umjesto nekoliko kontejnera uz cestu, sigurno će biti motiviraniji i više će reciklirati

– Trenutačno su zeleni otoci postavljeni na lokacijama koje nisu potpuno prihvatljive, na livadama ili križanjima prometnica uz zebre gdje smanjuju vidljivost, a nisu ni dovoljno dobro označeni – objašnjava Peroš koji je odlučio da kontejneri u kvartu više neće biti samo “nabacani”, nego će se postaviti na posebno označena područja koja su popločena i ograđena kako bi izgledala što urednije. Površina im je 24 kvadrata, a lokacija se posebno bira te je važno da je u blizini većeg broja korisnika, da ne ugrožava prometnu sigurnost te da bude dostupna vozilima Čistoće.

– Ako građani vide atraktivan zeleni otok umjesto nekoliko kontejnera uz cestu, sigurno će biti motiviraniji i više će reciklirati – ističe Peroš te dodaje kako je lani uređeno sedam otoka, a ove ih se godine planira još 15. Svoj je prijedlog predstavio i Gradu.

– U Čistoći su mi rekli kako je to dobra ideja koja bi mogla postati standard za cijeli grad – kaže Peroš i napominje kako je cijena uređenja jednog otoka 21.000 kuna. Trenutačno se financiraju iz plana malih komunalnih akcija, a namjera im je da ih u cijeloj gradskoj četvrti bude stotinjak.

– Gradska četvrt Podsused-Vrapče ima oko 48.000 stanovnika, a cilj je što više njih potaknuti na reciklažu – ističe Dubravko Peroš i dodaje kako je još samo potrebno ugovoriti bolju organizaciju odvoza otpada sa zelenih otoka jer su često i nekoliko dana do vrha napunjeni. •

Komentara 3

ZZ
zeko-z
21:37 19.04.2016.

"Stanovnica Stenjevca, kvarta u Gradskoj četvrti Podsused-Vrapče". Stvarno je nevjerojatno kako lako izlaze člančići poput ovoga. Kao da je teško provjeriti Gradske četvrti Grada Zagreba i vidjeti da je i Stenjvec Gradska četvrt.

DU
Deleted user
22:32 19.04.2016.

Ne bih ništa rekao da 200 metara dalje od tog otoka se nalazi kontejner za papir na pješačkom kod križanja te je samim time križanje nepregledno i vrlo lako mogu stradati pješaci. Obavijestim ja grad o tome i ovi ga pomaknu 50cm dalje... Bolesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije