Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2016. u 14:32

Za “rekreativne korisnike” javnog prijevoza SMS je ipak najbolji način plaćanja

Čitam u nekim našim medijima kako u estonskom gradu Tallinnu imaju besplatan javni prijevoz. Nije to tako nova vijest, zapravo je stara gotovo tri godine, ali je sasvim dobra da bismo se podsjetili kako smo se mi od takvog ideala posljednjih godina još i udaljili. Dakle, u Tallinnu za dva eura dobivate nešto što se zove ''pametna kartica'' koja vam omogućuje vožnju po cijelom gradu. Sve što trebate pri ulasku u neko od prometala javnog prijevoza jest prisloniti je uz čitač. Vrijedi, doduše, samo za žitelje Tallinna.

Računaju tamošnje gradske vlasti kako će tako privući nekih 20 posto više putnika u javnom prijevozu pa tako smanjiti emisije CO2. Računaju i na to kako će neki od 40.000 žitelja Tallinna koji u njemu nemaju prebivalište možda zbog ovog benefita konačno u njemu plaćati poreze. I kod nas su mjesečne ili godišnje vozne karte beskontaktne. I tu svaka sličnost prestaje. Jer, vožnja unutar grada u nas stoji deset kuna, dakle nekih euro i pol, i to samo u jednom smjeru, daleko skuplja od one u estonskom glavnom gradu.

A nekada, ne tako davno, imali smo doista napredan sustav plaćanja. Putem SMS-a mogli smo komforno kupiti kartu u bilo kojem trenutku. I onda se shvatilo da ljudi šalju SMS tek kad se pojavi kontrola, pa se to ukinulo i kasnije ustvrdilo kako su, eto, ZET-u značajno porasli prihodi. Ali, otkako je pravilo da se na stanicama otvaraju samo prednja vrata, doista ne vidim razlike u tome pokazujete li vozaču karticu, papirnatu kartu ili SMS. To je sasvim svejedno, a puno bi komotnije bilo ovo treće, a ne papir, pri čijoj kupnji blokirate vrata ili nekom oduzmete red na kiosku. Ne vjerujem baš da ćete u slučaju kontrole riskirati i ne otići do vozača i kupiti kartu. 
Za rekreativne korisnike javnog prijevoza, kakvih ima jako puno u gradu, SMS bi bio najjednostavniji način kupnje karte.

Cijena? Već sam dosadan ako ustvrdim da bio ona trebala biti određena brojem stanica ili udaljenošću, a ne zonama.

>> Za javni prijevoz građana najviše iz proračuna izdvaja Željko Turk

Komentara 21

TR
trpimirprvi
08:29 14.10.2016.

Imam, jako dobar prijedlog za Zet, MUP i sve nadležne službe. Dajte molim vas više počnite kažnjavati automobile koji ulaze u žutu traku koja je namijenjena za autobuse. Ja svaki dan se patim od Gajnica do Črnomerca i svaki dan automobili u kojima je pretežno jedan čovjek, se voze u traci koja je namijenjena javnom prijevozu. Sram bilo sve institucije ove države, gradske oce i ostale hohšt....ere.

Avatar Honduras
Honduras
20:22 13.10.2016.

ima - neka stave normalnu cijenu karte. 5 kn bi bilo sasvim prihvatljivo

DU
Deleted user
17:49 13.10.2016.

SMS kupnja nije ukinuta zbog kupnje prije kontrole, već zbog lažne aplikacije koja je složila broj karte bez kupnje iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije