Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrtićke 'tete' na prosvjedu

Igračke radimo od otpada, a više nam ne daju jesti ni ono što ostane djeci

prosvjed vrtići
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
06.05.2016.
u 08:00

U Zagrebu se uopće ne poštuje državni pedagoški standard, poručuju odgojitelji. Više od 500 ih je javno jučer popodne upozorilo na ono što ih muči. Bilo bi ih i više da ih ravnatelji nisu ucjenjivali

‘Za vrh grada auta parada, a vrtićima igračke od otpada’ samo je jedan od slogana koje su jučer istaknuli odgojitelji iz zagrebačkih dječjih vrtića, na prosvjedu kojim su htjeli skrenuli pozornost na brojne probleme svog posla.

Na Trgu bana Jelačića okupilo se tako više od 500 odgojitelja, roditelja i drugih građana koji su ih podržali, a kolovođa prosvjeda Božica Žilić istaknula je da su neki od problema manjak vrtića, previše djece u grupama, neulaganje u igračke te najnovija odluka kojom su izgubili pravo na besplatan obrok.

Za to su se sami školovali

Odgojitelja bi bilo i više da ih ravnatelji nisu ucjenjivali i prijetili im izađu li na prosvjed, iako je on dogovoren nakon što djeca odu kućama, kaže Žilić.

–U Zagrebu se ne poštuje državni pedagoški standard po kojemu u jaslicama ne bi smjelo biti više od osmero djece, dok ih naši odgojitelji čuvaju 19 do 21. U grupama s djecom starijom od tri godine smjelo bi biti do 14, a kod nas ih je više od 20 – podsjetila je Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Prosvjednici su upozorili i da im nedostaje novca za kupnju igračaka i potrošnog materijala pa skupljaju otpad i od njega kroje igračke, a od 1. siječnja prepolovljena im je i stimulacija za posebne programe za koje su se sami školovali i kojima podučavaju djecu. Među njima su kraći tečajevi glazbe, stranih jezika, ritmika i slično što se nudi u grupama i što roditelji sami plaćaju.

Nema besplatnog obroka

–Završila sam dramsku radionicu što sam si sama financirala i do početka ove godine na plaću smo dobivali oko 700 kuna, a sada je to 350 kuna - ispričala je odgojiteljica Tatjana.
Novi udar na odgojitelje koji im je prelio čašu dogodio se 1. svibnja otkad više ne smiju pojesti hranu koja ostane djeci.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

–Ili možemo pristati da nam s plaće za svaki radni dan skinu po 7 kuna ili ćemo gladovati jer zbog stroge kontrole ne smijemo donositi hranu od kuće, a nemamo ni pauzu da odemo negdje jesti – ispričala je Žilić. Dodala je da je najspornije što djeci hrane ostane, a sad će se bacati.

Gradonačelnik Milan Bandić prokomentirao je prosvjed s porukom da je on uvijek spreman za razgovor.

–Sve može biti bolje, ali odgovorno tvrdim da 65 dječjih vrtića s više od 35.000 djece u Zagrebu ima najbolje uvjete u Hrvatskoj. Pozivam sindikat da sjednemo za stol kako bismo riješili problem - rekao je Bandić dodavši da će Grad nastaviti graditi vrtiće i škole pa će ih se u ovoj i idućoj godini izgraditi pet do sedam.

Na temu stanja, gradnje i obnove dječjih vrtića u gradu bit će 19. lipnja sjednica skupštinskog Odbora za obrazovanje.

Komentara 18

ZE
zebra11
13:03 06.05.2016.

Nedavno su Nijemci po Zagrebu i Hrvatskoj tražili odgajatelje za rad u Njemačkoj, nitko se iz Zagreba nije javio Nijemcima, Nijemci nikoga nisu našli u Zagrebu, toliko o tome da je tetama loše u Zagrebu.

SA
sanjaaa0801
08:54 06.05.2016.

Tete,iznisite lazi ..mkako vas nije sram , ne jedete vi nista od otpada nego vam je previse pkacati 7 kn za obrok dok mi obicni radnici trosimo i po 20ak kn za gablec..Manipulirate i iznosite neistine!

NO
nonasur
11:00 06.05.2016.

Vrtići u ZG su u lošem stanju. Nije u redu da se odgojiteljice tako loše tretiraju. To govori o stavu vlasti prema djeci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije