Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I stručnjaci iz 71 zemlje odlučuju 
o uređenju grada

Da bi odredili 17 lokacija koje bi za dvije godine dobile novo lice, obišli su čitav grad i pitali Zagrepčane
30. lipnja 2015. u 11:00 2 komentara 861 prikaza
tržnica Savica
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Prostor oko tržnice na Savici, u Ulici Ljerke Šram, za nekoliko mjeseci mogao bi dobiti novi, revitalizirani urbani prostor. Prva je to lokacija koja će se kao pilot-projekt urediti u sklopu većeg projekta "Zagreb za mene".

Nema kvartovskog trga

Na Savici je još 2013., kako navodi predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko, utvrđen nedostatak prostora zajedništva, kvartovskog trga. Gradonačelnik Milan Bandić za koji bi dan, najavljuje Marijana Sironić, jedna od voditeljica i koordinatorica projekta uime Grada, trebao utvrditi program za provedbu urbanističkog natječaja.

Projekt "Zagreb za mene", podsjetimo, provode Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet i Grad Zagreb. Da bi odredili 17 lokacija koje bi za dvije godine dobile novo lice, obišli su čitav grad i pitali Zagrepčane za njihove želje, a Katedra za urbanizam Arhitektonskog fakulteta izradila je i studiju o nedostacima Zagreba, kao i moguće transformacije.

– Javni prostor grada Zagreba čine i barijere, koje treba ukloniti. Grad dijele željezničke pruge, javni prometni pravci... Potrebno je iskoristiti potencijal zelenih cjelina, koje bi se trebale objediniti, a istaknuti i zanemarene prostore s nedovoljno urbanističkog sadržaja, kao što su Brezovica i Kozari putevi – rekao je Krunoslav Šmit, profesor s Arhitekture.

05.02.2015.,  Zagreb - U , Gradskom poglavarstvu odrzana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Zagreb za mene. Zagreb za mene je projekt urbane revitalizacije javnih prostora u gradu Zagrebu.  Krunoslav Smit. Photo: Igor Kralj/PIXSELL | Autor :

Od ukupno 728 prijedloga izabrali su 33 lokacije na kojima su utvrdili da postoji mjesta za napredak i na stranici zagrebzamene.d-a-z.hr opisali predložene izmjene.

Poziv na sudjelovanje

– Lokacije su okvirne, kao i intervencije. Sada zovemo građane na sudjelovanje kako bismo to konkretizirali. Na stranici se može komentirati, bitno je da građani kažu što misle – kazao je Budanko i dodao kako o intervencijama odlučuje i 360 stručnjaka iz 71 zemlje svijeta, koji će dati svoje prijedloge. Rene Lisac, koji vodi projekt Akupunktura grada, dodaje da će i dalje razgovarati s udrugama, institucijama i predstavnicima četvrti, koji su dali konkretne prijedloge za poboljšanje života.

VIP izdvaja za Vas

  • Avatar Neanderthalac
    Neanderthalac:

    Bandopolis po mjeri rođa!

  • Blomberg:

    Jedna napomena sto se tice zracne luke, neki traze da bi se zvala Franjo Tudjman cemu sad to davati tom internacionalnom aerodromu ime kojeg ni jedan stranac nece moci izgovoriti ? Ime Zagreb- Pleso je cisto u redu, zasto bas ... prikaži još!o bas sve moramo balkanski zakomplicirati, Jelacicevom placu mozemo dati ime Trg Franje Tudjmana ili malom placu.