Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I beskućnik Mile finalist za Oskara

Kandidatkinje za ovogodišnju nagradu Volonterski Oskar, Volonterskoga centra Zagreb, su i Maša koja se brine o djeci bez roditeljske skrbi i Adrijana koja pomaže žrtvama kaznenih djela
26. veljače 2014. u 12:20 1 komentara 1278 prikaza
Volonterski Oskar 2014
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Mile Mrvalj čovjek je koji ne posjeduje ništa. Ima samo osmijeh na licu i veliku želju da pomogne drugima. Ovaj je beskućnik svojim djelima nadahnuo i pomogao mnogima, pa čak i jednoj trudnoj djevojci koja je razmišljala o pobačaju. Lani je odradio više od 500 sati volontiranja, a humanitarnim izložbama skupio je čak oko 25 tisuća kuna i sve donirao beskućnicima.

Dobrota se ne mjeri

Mile je, naime, ratne zime 1993. godine u Sarajevu izgubio sve, pa je došao u Zagreb s nadom u bolji život. Međutim, godinama se borio s birokracijom, nije imao osobnu iskaznicu, pravo na rad, niti pravo glasa uopće. Skupljao je boce i spavao po napuštenim ruševinama. Spas je pronašao lani u humanitarnom projektu Ulične svjetiljke, a i konačno je dobio osobnu iskaznicu.

Mile Mrvalj | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Nominacija im je čast

– Za pomaganje me inspirirala jedna baka koja mi je ratne zime isplela i darovala vunene rukavice koje su mi više značile nego novac. Dobrota se ne može vagati – poručio je 56-godišnji Mile, jedan od troje finalista za ovogodišnju nagradu Volonterski Oskar.

Volonterski Oskar | Autor : '' Foto: ''

Finalistica Maša Vikić Topić brine se o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Počela je volontirati u Dječjem domu Zagreb prije sedam godina za vrijeme studija medicine. Trenutačno volontira s djetetom koje ima višestruke teškoće, druže se, provode vikende skupa, pa čak i blagdane. Iako nema vlastitu obitelj, dječak je uz Mašinu podršku, kažu, vidljivo napredovao. To je samo jedan od brojnih pozitivnih primjera 27-godišnje Maše koja je lani odradila 280 sati volontiranja s djecom.

Volonterski Oskar | Autor : '' Foto: ''

Adrijana Žilić Micevski u samo je nekoliko mjeseci odradila čak 324 volonterska sata na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, gdje je pozivateljima pružala emocionalnu podršku, no zbog osjetljivosti tema kojima se Centar bavi o tome nije mogla detaljnije govoriti.

– Čast je biti nominiran za ovakvu nagradu. Imam osjećaj kao da sam se nekom greškom našla među finalistima – poručila je.

>>Mile, Maša i Adrijana ove godine u konkurenciji za Volonterski Oskar

Priznanje

Volonterski Oskar godišnja je nagrada za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba, a već petu godinu zaredom dodjeljuje je Volonterski centar Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Proglašenje ovogodišnjeg pobjednika i dodjela nagrade bit će u četvrtak u 16 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Ulici sv. Ćirila i Metoda 5.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga