Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

HSLS se protivi imenovanju Tedija Lušetića za ravnatelja 'Komedije'

Podsjetit ćemo Vas da je i na prošloj Sjednici skupštine navedeni gospodin imenovan na prijedlog gradonačelnika u Upravno vijeće Zagreb filma što je prošlo ispod radara javnosti, poručili su iz HSLS-a
29. svibnja 2020. u 23:00 0 komentara 147 prikaza
Foto: HSLS

Zaštitni znak kazališta "Komedija" dvije su starogrčke maske od kojih se jedna smije, dok druga plače. Nažalost, stanje najvećeg zagrebačkog kazališta sve je samo nije smiješno, štoviše žalosno je i tužno.

'Sloboda Zagrebu' Akcija protiv Bandića: 'Ovo je dan opljačkanog, devastiranog i poniženog grada Zagreba'

- Što nije učinio potres teško oštećenom kazališta, učinit će politika gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića u gradskom kazalištu Komedija. Prije tri godine Grad je jedva, nakon više poništenih natječaja, ostvario konsenzus u pogledu novog direktora na Kaptolu, a sada je očigledno gradonačelnik odlučio iskoristiti fokus javnosti za posljedice potresa i borbu protiv koronavirusa te na  natječaju izabrati svojeg bivšeg pročelnika Gradskog ureda za kulturu i optuženika u aferi Bundekfest Tedija Lušetića. Podsjetit ćemo Vas da je i na prošloj Sjednici skupštine navedeni gospodin imenovan na prijedlog gradonačelnika u Upravno vijeće Zagreb filma što je prošlo ispod radara javnosti  s obzirom na to da je to bila zadnja točka dnevnog reda nakon maratonske sjednice, koja se završila u večernjim satima - poručili su iz HSLS-a.

Dvojbeni pravni aspekti izbora g. Tedija Lušetića svakako uključuju sljedeće okolnosti, tvrde u HSLS-u:

- neusklađenost s člankom 15. Zakona o službenicima i namještenicima, u kojem se navodi da u službu ne može biti primljena osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ili koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo;

- članak 41. istog zakona, kojim mu se priječi donošenje odluka koje utječu na financijski ili drugi interes ukoliko je ostvarivao službene ili poslovne kontakte posljednje dvije godine, a koji je sporan za prelazak u bilo koje kazalište;

- sukob interesa zbog funkcije koju je obnašao kao pročelnik i zamjenik pročelnika zagrebačkog ureda za kulturu te je samim time imao povlašteni pristup informacijama koji je i on iskoristio u svojem intervjuu i  svojem programu, u kojem je naveo određena rješenja iz GUP-a za parcelu novog kazališta kao i kadrovski plan, u kojem je naveo kada koji djelatnik ide u penziju, a u što ostali kandidati na „legalni“ način nisu imali uvida.

Milan Bandić S 10 na 20 kuna Bandić potvrdio: Cijene ulaznice na bazenima skuplje za 100 posto

- Zbog ovakvih dvojbenih pravnih aspekata kao i okolnosti u kojima su provedeni izbori za kazalište, koje je teško oštećeno i pitanje kada će biti obnovljeno, upitna je sama legitimnost ovih izbora za ravnatelja najvećeg zagrebačkog kazališta Komedije. Nedopustivo je da se novcem poreznih obveznika stvara klijentelističko-interesna mreža koja nikome ne odgovara za svoje postupke, u okviru koje se podobni nagrađuju za svoje nestašluke, neodgovornost  i bahatost. Ako gradonačelnik nastavi inzistirati da na čelu gradskih institucija budu njegovi ljudi iz razloga koje često navodi da je to njegovo pravo jer je  on dobio mandat za vođenje grada i on bira suradnike i određuje kadrovsku politiku, sigurno među svojim članovima Klub zastupnika  ''Bandić  Milan  365 -Stranka  rada  i  solidarnosti''  i  Zelena lista ima i članova koji nisu osumnjičeni ili protiv kojih se ne vode sudski postupci.

Nema potrebe da se pod svaku cijenu kompromitiraju odluke Gradske skupštine te HSLS Grada Zagreba poziva sve zastupnike Gradske skupštine kao i građane da se usprotive ovakvom načinu kadroviranja u gradskim institucijama te da se izbor poništi - poručuju iz stranke.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.