Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Hrvatskome školskom muzeju donirala blago koje su stvarala djeca

Zagreb: Otvorena izložba "Riznica dječjega stvaralaštva" u Etnografskom muzeju
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/8
09.10.2020.
u 10:27

Osim crteža, izloženi su i razni predmeti nastali na radionicama, poput suvenira, nakita, jaslica i boca ukrašenih kamenčićima. A ima i radova blagdanskog ugođaja

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba “Riznica dječjeg stvaralaštva”, koja se može razgledati do kraja listopada.

Riječ je o zbirci od nekoliko stotina radova koju je ugledna likovna pedagoginja Dijana Nazor Čorda skupljala 20 godina pa donirala Hrvatskome školskom muzeju.

Teme, tehnike i materijali radova su različiti, a neki su od njih i nagrađivani.

– Željela sam da se to blago kreativnog dječjeg izraza trajno sačuva kako bi moglo biti inspiracija budućim učiteljima likovne kulture – objašnjava Dijana Nazor Čorda.

Suveniri, nakit, jaslice...

Osim crteža, izloženi su i razni predmeti nastali na radionicama, poput suvenira, nakita, jaslica i boca ukrašenih kamenčićima. Ima i radova blagdanskog ugođaja – drvca urešena unikatnim ukrasima, slikama s božićnim i religijskim motivima te anđelčićima koji kao da lebde u prostoru. Sve će to postati dio zbirke radova učenika i nastavnika u sklopu Hrvatskoga školskog muzeja.

01.10.2020., Zagreb - U Etnografskom muzeju otvorena izlozba "Riznica djecjega stvaralastva" koja se sastoji od doniranih ucenickih projekata ostvarenih pod vodstvom pedagoginje Dijane Nazor Corda. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– To je zapravo presjek jednog razdoblja dječjeg likovnog stvaralaštva. Budući da imamo i druge povijesno važne radove, možemo pratiti razvoj likovne kulture od razdoblja između dva svjetska rata pa sve do danas – kaže ravnateljica Štefka Batinić.

 

Dijana Nazor Čorda za posebne je zasluge u prosvjeti dobila nagradu “Ivan Filipović” i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića jer je, ističe, uvijek nastojala ići korak dalje u nastavi te se odmaknuti od udžbenika.

– Djeca su jako kreativna, ali je važno i da učitelji stalno rade na sebi kako bi svoje bogatstvo doživljaja uspjeli prenijeti na njih. Naglasak više nije samo na ljepoti onoga što se stvara već i na tome kako dijete sve to doživljava – poručuje iskusna pedagoginja.

01.10.2020., Zagreb - U Etnografskom muzeju otvorena izlozba "Riznica djecjega stvaralastva" koja se sastoji od doniranih ucenickih projekata ostvarenih pod vodstvom pedagoginje Dijane Nazor Corda. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Proces važniji od rezultata

Da njezin rad nije usredotočen na rezultat, već na proces, najbolje pokazuje primjer škrinja koje su i na izložbi zauzele posebno mjesto. Kako bi se učenici upoznali s kulturnom baštinom, otišli su u muzej i poslušali predavanje kustosa. Nakon početnih skica i izbora crteža kojim će ukrasiti predmete, počeli su izrađivati i škrinje. I to tako pomno i maštovito te se može reći da su prava umjetnička djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije