Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Tesla

Holjevac: Optička mreža pružat će najjeftiniju uslugu

kablovi (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
21.06.2012.
u 08:51

Privatni operateri prozivaju Grad i Holding da ulažu u investiciju vrijednu 280 milijuna eura, a u teškoj su financijskoj krizi

Inicijatorica projekta Tesla Tatjana Holjevac, kojim Grad Zagreb i Zagrebački holding planiraju izgraditi optičku mrežu i potom je iznajmljivati telekomunikacijskim operaterima, poručuje da Zagrepčane izgradnja te mreže ne bi stajala ništa.

– Koncepcija je sljedeća: Grad i Holding rade mrežu i to građane neće stajati ništa, a prihod bi bio od Holdingove tvrtke Digitalni grad. Cijena priključka za svaki stan bila bi oko 2500 kuna, ali to bi plaćao operater, a ne pretplatnik – kaže Holjevac.

Projekt Tesla vrijedan je 280 milijuna eura, a Grad i Holding planiraju ga najvećim dijelom financirati iz europskih fondova. Povrat investicije očekuju za sedam do 10 godina.

– Trenutačno su svugdje postavljeni bakreni kabeli i onako kako sad to izgleda u gradu, da svaki operater vuče svoju žicu, stvara kaos po zgradama i kućama. Ovako bi Grad pri gradnji stanova već ugrađivao optiku, što bi se uvjetovalo i drugim investitorima pri gradnji zgrada i kuća – objašnjava Holjevac.

Podsjetimo, projektu gradske uprave oštro su se usprotivili iz Hrvatskog telekoma poručivši da im nije jasno da Grad i Holding, koji su u teškoj financijskoj situaciji, idu u takvo ulaganje, iako je HT već izgradio telekomunikacijsku infrastrukturu, a i dalje u nju ulaže.

– Optička mreža u vlasništvu Grada omogućila bi otvoren pristup mreži, da svatko može izabrati najjeftinijeg i najkvalitetnijeg operatera. Tako bi se razbio monopol – poručuje Tatjana Holjevac.

Komentara 8

Avatar Grunf
Grunf
09:13 21.06.2012.

+ - 21.06.2012. u 09:06h james49 je napisao/la: da imaš imalo mozga onda bi znao da optikom i ta mjesta bi dobila adsl

BU
BubyZG
10:44 21.06.2012.

Hm, zaista je čudno da se monopolist i uzurpator postojeće infrastrukture ( T-Com ) usudio OŠTRO usprotiviti izgradnji neovisne TK infrastrukture ?? Zaista čudno !! A to da T-Com sustav izgrađuje dalje je najobičnije pranje love, jer novce koje zarađuje ilegalno na iznajmljivanju TK mreže koja u stvari nije njegova, novim investicijama pretvara u svoje LEGALNO vlasništvo !!

JA
james49
09:06 21.06.2012.

Ima još djelova koji ne mogu dobiti ADSL. Koja jebena optika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije