Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REŽU SE I PLAĆE

Holdingovce vraća na posao, mnogi ne znaju što će “delati”

Milan Bandić u obilasku Dolca
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
14.04.2020.
u 09:52

Tri tjedna nakon potresa gradonačelnik Milan Bandić pozvao i “operativce” i administraciju na radna mjesta, u nekim podružnicama kažu: ''Moglo je i prije...''

Može i danas, ali najkasnije do sutra – rok za vraćanje na posao dao je holdingovcima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić službenim dopisom jer, kako je pojasnio, “situacija nakon potresa nalaže angažman svih operativnih službi”.

A čime da se dovezemo?

No, ne vraćaju se, uglavnom s prisilnih godišnjih odmora zbog koronavirusa, samo “terenci”, Grad je pozvao i administraciju, a njihov će rad biti “organiziran na način da se pridržava provođenja mjera zdravstvene zaštite i propisanog razmaka”. “Delat” će se, tako, u punom obujmu, i to nakon “samo” tri tjedna od potresa. Koji su to “operativci” koje Bandić sada vraća na posao, što će točno raditi i zašto nisu bili angažirani i u protekla tri tjedna, pitali smo po podružnicama zagrebačkog komunalnog diva.

– Pa nama je posve logično da radimo svi, trebalo ih je pozvati i prije – kažu nam neslužbeno u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG), upravitelju većine zgrada stradalih u potresu, a slično nam govore i u Čistoći, u kojoj ipak ističu da je većina njihovih radnika cijelo vrijeme na poslu. Otpad se odvoziti mora unatoč bilo kakvom izvanrednom stanju, a grad su, kažu, čistili i isti dan kad je bio potres, pa su se mnogi odazvali i na slobodnu nedjelju.

– Odvoz papira, plastike i biootpada reducirali smo, ali odvozi se šuta te ostali krupni otpad iz centra, tako da posla ima – govore nam u Čistoći i dodaju da im nije problem raditi, već brige imaju s time kako doći na posao. Naime, nemaju svi automobile, a javnog prijevoza nema. S istim se problemom, iako to zvuči malo ironično, bore i ZET-ovci. Oni će također od srijede svi na radna mjesta, ali ne u autobuse i tramvaje.

– Nismo još sigurni što ćemo raditi i kako ćemo pomagati, ali dolazimo – kažu u ZET-u.

Točne zadaće nisu još “pohvatali” ni u Zagrebačkim cestama ni u Zagrebparkingu, čiji kontrolori sad uglavnom nemaju što raditi budući da se parkiranje u velikom dijelu grada ne naplaćuje.

Mijenjali se svakih 15 dana

Radit će, kažu, što treba, a čuli su da će vjerojatno čistiti parkirališna mjesta od građevinskog otpada.

– U svakom slučaju, lakše bi nam bilo da znamo što nas čeka, ali valjda ćemo dobiti neke upute – govore u Zagrebparkingu, gdje bi, baš kao i u cijelom Holdingu, ali i u Gradskoj upravi, od sljedećeg mjeseca mogle biti manje plaće. Najavio je to jučer Bandić, kazavši da “krajem ovoga tjedna otvara pregovore sa socijalnim partnerima”. “Kresanja primanja” bit će na svim razinama, istaknuo je gradonačelnik, a kako i koliko, to će tek reći. U svakom slučaju, napomenuo je prvi čovjek metropole, neće se uzeti svima isti postotak.

– Teret krize moramo što ravnomjernije rasporediti, ne možemo linearno udariti 10, 15 ili 20 posto. Ne može se svima skinuti 20 posto, ne može se onima koji imaju šest tisuća i onima s 19 tisuća kuna skinuti isto. Dijelit ćemo sudbinu običnih ljudi – kazao je Bandić, u čijoj se Gradskoj upravi, spomenimo, od pojave koronavirusa radilo u skupinama koje su se izmjenjivale svakih 15 dana.

– U gradskim upravnim tijelima ukupno su zaposlena 3184 službenika/namještenika. Na radnom je mjestu 30. ožujka bio prisutan 1091 djelatnik, dok je onima koji su upućeni na rad na daljinu omogućen pristup gradskom mrežnom sustavu – objasnili su kako se provode upute Nacionalnog stožera civilne zaštite za rad od kuće. Izvijestili su jučer iz Grada i da je dosad pregledano više od 9000 objekata stradalih u potresu, a dnevno se prikupi 160 tona otpada. U posljednja tri tjedna, pak, s ulica je uklonjeno oko 1500 tona otpada, uglavnom šute. 

Komentara 28

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
10:46 14.04.2020.

Mnogi i inače ne znaju što će delati tako da to za njih nije nikakva promjena.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:58 14.04.2020.

uopće se nije primjetilo da niste 3 tjedna radili, ajde jedino je možda Franku radi toga nešto pala prodaja kave

TS
Tito sveti
10:46 14.04.2020.

Ima posla ako zele radit i to puno Samo je pitanje dal ce im ga netko naredit da rade ili samo piju kavicu 8 sati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije