Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upotreba prostora

HNS privremeno korištenje Svetica nije plaćao ni kunu?

Svetice tereni
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
21.01.2014.
u 15:52

Nogometni savez koristio je prostor ŠRC-a Svetice od 20. prosinca do današnjeg završetka natječaja za zakup, ne dajući, kako se može vidjeti iz ugovora, nikakva sredstva, osim za režije

Danas je objelodanjeno tko je u igri za upravljanje sportskim terenima na Sveticama, a jedan od konkurenata - Hrvatski nogometni savez, koji je kompleks dobio na privremeno korištenje odlukom gradonačelnika Milana Bandića, to pravo korištenje uopće ne plaća. Portal Zagrebancija otkrio je, naime, stavke iz ugovora HNS-a i Grada Zagreba, potpisanog 20. prosinca, iz kojega se iščitava da nogometaši zemljište uživaju besplatno, uz obvezu plaćanja režija, komunalne naknade i održavanja ŠRC-a Svetice.

Takvu informaciju potvrdili su i iz Grada, pojasnivši da HNS ne plaća najam, već su objekte preuzeli uz obvezu njihova održavanja.

Da je u ovim dogovorima nešto neobično danas je posumnjala i stranka Za Grad, ustvrdivši nakon uvida u ugovore o privremenom korištenju da nema stavki o naknadi.

-To znači da je taj vrijedni prostor HNS-u ustupljen besplatno. Naknada za privremeno korištenje je obavezan sadržaj ugovora, a izostanak naknade ne znači samo da HNS ima privilegije koje nemaju druge udruge u Zagrebu, već i da je za iznos te naknade oštećen Grad, izjavila je supredsjednica stranke Iva Kvakić kojoj je, dodaje, onemogućeno fotokopiranje dokumenata.

Iz ove stranke, koja je od Bandića javno tražila objavu ugovora, drže da se time otvara pitanje kaznene odgovornosti potpisnika ugovora o privremenom korištenju jer je prostor Svetica HNS-u ustupljen mimo zaključka o davanju gradskih prostora na korištenje, pa je i Grad financijski oštećen. Inače, ugovor o privremenom korištenju Svetica prestaje sa završetkom natječaja za zakup objekata, odnosno do danas.

Tijekom dana su, u povodu objave ishoda natječaja, reagirali i iz stranke ORaH. Zabrinuti su, kažu, zbog namjere da se taj značajan javni prostor privatizira i učini nedostupnima svim građanima.

-Sumnjamo da je izgradnja nogometnog kampa samo izgovor kojim se ovaj atraktivni prostor u srcu Zagreba planira prenamijeniti u druge svrhe koje nemaju nikakve veze sa sportskim i rekreativnim sadržajima. U ORaH-u smatramo da je potrebno izgraditi nogometni kamp u Hrvatskoj, ali ne na tako neprimjerenoj lokaciji kao što je središte Zagreba i po cijenu gubitka rekreativnog javnog centra. Zakup/koncesija ove javne gradske površine na neodređen broj godina, bez jasnog plana budućih sadržaja i načina korištenja, bez prethodne valorizacije struke te bez javne rasprave među građanima, predstavlja novu demonstraciju samovolje čelnika grada- komentiraju iz ORaH-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije