Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u adžijinu stigla prije potresa

'Hitna' sanacija na zagrebački način: Stanarima skela nad glavom visi već četiri godine

Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
18.06.2023.
u 16:41

Realiziran je novi kredit i odabran izvođač, a radovi će početi u rujnu, kažu u GSKG-u

Trešnjevčani, osobito stanovnici Kranjčevićeve i Ulice Božidara Adžije, još pamte tu ljetnu večer. Bio je petak, 9. kolovoza 2019. kada su komadi cigle s fasade zgrade na adresi Kranjčevićeva 36 počeli padati na pločnik, no s druge strane, u Adžijinoj 31/1. Srećom, prolaznika nije bilo pa nitko nije stradao, a uskoro je pristiglo 13 pripadnika zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe i ogradilo područje. Promet je u Adžijinoj do Ogrizovićeve bio zatvoren svu noć, a kako se odlijepila gotovo kompletna fasada s prvog kata i nakosio ulaz u zgradu, strahovalo se od najgoreg scenarija, urušavanja cijele građevine, pa se pripremala evakuacija stanara.

Ubrzo je na mjesto događaja stigao i statičar. Zgrada iz 1987., ustvrdio je on, ima dvostruku fasadu pa je se vanjski sloj odvojio od ostatka, no statika nije narušena. Stanari su odahnuli, evakuacija je prekinuta, a vatrogasci su cijelu noć s mukom postavljali potporne stupove. Nije išlo prema planu jer su montiranjem svake nove grede cigle nastavljale padati pa su morali prekidati posao da utvrde odakle padaju.

Strah nas je, pogotovo nakon potresa

– To se dogodilo zato što su se na prvom katu rušili zidovi kako se kome svidjelo što je utjecalo na stabilnost fasade – gunđali su stanari. Građevinska inspekcija koja je trebala stići idućeg dana nije se pojavila pa razlog urušavanja još nije poznat. Iduće je jutro lokaciju zato obišao tadašnji gradonačelnik Milan Bandić i najavio kako će se u suradnji sa stručnjacima i Gradskim stambeno-komunalno gospodarstvom (GSKG) fasada sanirati u "najkraćem mogućem roku" te osigurati siguran koridor za prolazak pješaka. Nedugo potom na kobnu je fasadu postavljena skela, a po tom dijelu pločnika pješacima je zabranjeno kretanje.

GALERIJA:

1/3

Od tada su prošle gotovo četiri godine, a "hitna" sanacija još nije počela. Postavljenu skelu načeo je zub vremena, a pješaci nerijetko riskiraju život obilazeći taj dio pločnika jer su parkirališna mjesta po kojim im je dozvoljeno kretanje dok se zgrada ne sanira, uglavnom zauzeta.

– Strah nas je onuda prolaziti, pogotovo nakon potresa koji su sigurno dodatno olabavili cigle. Bojimo se i zbog prometa u Adžijinoj. Nije lako onuda prolaziti, osobito nama starijima i slabije pokretnima, kao i majkama s malom djecom. Puno smo se puta raspitivali kad će konačno maknuti skelu, no nikakvog odgovora nismo dobili – ljuti se umirovljenik Ante koji stanuje u blizini. Nije reagiralo, dodaje, ni komunalno redarstvo kojem redovito prijavljuje automobile parkirane na mjestu gdje je predviđeno da prolaze pješaci do sanacije. – Prijavljujem stalno. Zvao sam i policiju, oni su rekli proslijediti komunalnim redarima, no nije bilo pomaka, auti su i dalje ovdje, a mi riskiramo živote hodajući kolnikom. Nepristojno je i protuzakonito ovako uzurpirati pločnik već godinama – negoduje on.

Nakon dugotrajnog i upornog kontaktiranja komunalnih redara, prije nekoliko mjeseci ipak su reagirali, no njihovo rješenje zbunilo je Antu i susjede.

POVEZANI ČLANCI:

– Odlučili su na to mjesto postaviti kante za otpad, ali to nije pomoglo jer ih oni koji parkiraju jednostavno maknu – navodi on. Dodaje i kako je na tom mjestu opasno hodati cestom jer automobili brzo voze, a nema ležećih policajaca.

A jesu li upoznati sa situacijom, zbog čega četiri godine ništa nije poduzeto te misle li i kako riješiti problem, upitali smo Grad i GSKG te doznali dobre vijesti. Prije tri godine izrađen je projekt sanacije pročelja i zatražen kredit, no nije odobren zbog imovinsko-pravnih odnosa, ali situacija se promijenila prije mjesec dana, objašnjavaju nam u GSKG-u. – Zgrada je realizirala novi kredit te se čeka izvođač kojeg je sama odabrala. Radovi će početi u rujnu – najavljuju iz GSKG-a te dodaju kako je o parkiranju automobila pokraj skele gdje je proglašena pješačka zona do kraja sanacije obaviješteno komunalno redarstvo. Auti su, međutim, i dalje ondje, javlja nam Ante.

Sličan slučaj i na Vrbanima

Zgrada u Adžijinoj i Kranjčevićevoj nije jedina s problematičnom fasadom od cigle. Sličnu situaciju već godinama imaju stanovnici zgrade u Kuzminečkoj 10 na Vrbanima III u kojoj se nalaze dječji vrtić i osnovna škola. I s te zgrade otpada fasada od cigle. Prvi put se to dogodilo u kolovozu 2019., istog mjeseca kada je došlo do urušavanja na Trešnjevci, a da stvar bude gora, fasada se urušila baš iznad ulaza u vrtić. Srećom, i to se zbilo u večernjim satima pa nitko nije stradao.

Nekoliko ploča palo je pred vrtić i nakon potresa u ožujku 2020., a nakon petrinjskog još šezdesetak. Posljednji incident s padajućom ciglom na Vrbanima zbio se u prosincu 2021., kada je ploča otpala na krcatu terasu kafića i umalo usmrtila konobara. Nakon toga ulazi u zgradu, vrtić i školu su osigurani, no kobna fasada nije uklonjena.

VIDEO Zagreb nabavlja 20 novih tramvaja, ugovor potpisuju ministar prometa Butković i gradonačelnik Tomašević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije