Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolaze prije liječnika

Hitna na motoru stigla za samo tri minute

Hitna na motoru
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.07.2016.
u 12:50

Od ponedjeljka ulicama grada na skuterima pod rotacijom jure medicinski tehničari kao prethodnica Hitne pomoći u vozilu.

Motoristi na skuterima sa zaštitnim prslucima i kacigama probijaju se kroz gradsku gužvu pod rotirajućim svjetlima. Ako ih vidite, nemojte odmah pomisliti kako se radi o frajerima željnima pažnje i adrenalina, oni su dio tima medicinske pomoći koji ide na intervenciju.

Olakšavaju posao timu

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom u ponedjeljak je počeo s pilot-projektom uvođenja tima medicinske pomoći na motociklu, uz klasična vozila Hitne pomoći. Cilj je projekta skratiti vrijeme dolaska na intervenciju. Prvog dana projekta na intervenciju je pomoć na motociklu došla za rekordne 3 minute, dok je vozilu trebalo 11. Devet minuta razlike bilo je uistinu od životne važnosti jer je unesrećenoj osobi trebala reanimacija. Osim reanimacije, medicinski tehničari, čim dođu, izmjere vitalne funkcije kako bi olakšali posao timu koji dolazi nakon njih.

– Također, u skuteru je i automatski vanjski defibrilator, set za osiguranje dišnih i venskih puteva, udlage, aspirator, infuzija, respirator s maskom i balon – objasnio je Saša Eršek, jedan od trojice medicinskih tehničara koji zasad na intervenciju dolaze motociklom. Saša je inače strastveni bajker pa je od početka bio oduševljen idejom pomoći na motociklu.

Adrenalinska borba za život

Ipak, prije početka projekta trebao je proći program sigurne vožnje, kao i njegovi kolege. Njihovo je radno vrijeme od 7 do 19, a smješteni su Đorđićevoj ulici. Ta lokacija je odabrana jer pokriva područje najjače zagušenosti prometa tijekom dana pa su na tom dijelu čekanja bila najdulja. – Utrka za ljudski život adrenalin je u startu, a kada se doda i utrka s vremenom, adrenalin je na vrhuncu – oduševljen je ovim projektom Saša Eršek, koji se nada da će se ovaj projekt proširiti cijelom Hrvatskom.•

Komentara 2

KN
knezevic3d
19:07 14.07.2016.

extra nema sta...sretno

BI
Biouskoli91
17:09 14.07.2016.

Bravo! Ovo je za svaku pohvalu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije