Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ima vremena'

HDZ uvjetuje proračun projektima koji se nikad ne ostvare

Milan Bandić i Andrija Mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.12.2018.
u 08:12

Rok za predaju ovogodišnjih amandmana za proračun 2019. bio je u petak, a HDZ-ovci kažu da su pripremili projekte i za sljedeću godinu; oni bi trebali biti usvojeni i HDZ će proračun podržati

Trla baba lan ilitiga pisali HDZ-ovci amandmane. Kao, pisali ih pa uvjetovali. Nema prolaska proračuna, govorili su otprilike u ovo vrijeme lani, ne prihvati li gradonačelnik Milan Bandić njihove zahtjeve i za njih osigura novac u gradskom budžetu za ovu godinu.

Sedam projekata stavili su "pod mus" i odlučili da bez njih "nema majci". Bandić je rekao: može, izgradit ćemo, kad već hoćete, dom zdravlja u Španskom, kupiti zemljište za vrtić u Brezovici, projektirati čuvaonicu za smještaj građe svih zagrebačkih muzeja. I ostalo čime već uvjetujete da proračunu date svoj "da". Rekao pa porekao jer ništa od navedenog ove godine realizirano nije. Baš kao ni žičara, natkrivanje tržnica Špansko i Kvatrić, uređenje Trga Franje Tuđmana te ostali "zahtjevi" kojima je HDZ "uvjetovao" proračun za prethodnu, 2017. godinu.   

Ostao status quo

Ali usredotočimo se na ovu, trenutačnu, tekuću, za koju je nedavno napravljen i rebalans u kojem se točno vidjelo kako su amandmani HDZ-a ostali tamo gdje i lanjski snijeg, na kraju prošle godine, kad su ih i predložili. Konkretno, za dom zdravlja u Španskom željeli su da se izdvoji sedam milijuna kuna, i to za njegovu rekonstrukciju i izgradnju. Uložilo se u zgradu sto tisuća kuna, odnosno nije se novac točno "utukao" ni u zgradu, već se dao za dokumentaciju po kojoj bi se trebao obnoviti.

Galerija - Bandić predstavio novu ponudu ZET-a: Elektro vozila za voznju centrom grada

Milan Bandić i Andrija Mikulić
1/9

Za kupnju zemljišta i projekt budućeg vrtića u Brezovici, rekli su HDZ-ovci, potrebna su četiri milijuna kuna, a izdvojilo se tek 50 tisuća, i to za dokumentaciju i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Htjeli su za dva milijuna kuna riješiti i status Kulturnog centra Dubrava, ali se potrošilo samo sto tisuća, a status ostao quo. 

Nije sve tako sivo

Za projekte dječjih vrtića u Svetoj Klari i Sesvetskom Kraljevcu trebalo je, kazao je HDZ, ukupno milijun kuna, a potrošilo se zajedno sto tisuća. Htjeli su da se za pola milijuna kuna napravi i projektna dokumentacija za denivelaciju pružnog prijelaza Jelkovečka-Sesvete, za što će se zasad potrošiti ipak tek 80 tisuća kuna.

Nije ipak sve tako sivo za HDZ jer tražili su i 4,5 milijuna više da se uloži u sport, što je i napravljeno, kao preklani dvoranu za školu u Granešini, a ona je trenutačno u izgradnji. Baš je ta dva slučaja istaknuo kao pozitivna jučer i skupštinski zastupnik Kazimir Ilijaš, koji je u ime HDZ-a potpisao amandmane na proračun za ovu godinu. Kako je istaknuo, veliki su sve to projekti pa se ne može očekivati njihova realizacija u godinu dana.

- Ne znači to da i dalje nećemo na njima inzistirati. Ali naravno da neki od zahtjeva, kao što je, recimo, bio produžetak Branimirove, ne mogu se ispuniti odmah jer ipak tu treba riješiti i vlasničke odnose, napraviti projekte, a onda i krenuti u radove - objasnio je Ilijaš, a na pitanje zašto onda nisu natkrivene tržnice Špansko i Kvatrić, što su tražili još preklani jer za to projekti već postoje, odgovorio da amandmani na proračun ne znače ujedno da će proračun biti i izvršen.

IGRAČI NA DUGE STAZE

1. Špansko

O proširenju doma zdravlja govori se već desetak godina, a za izgradnju HDZ je tražio sedam milijuna kuna. Potrošilo se sto tisuća kuna

2. Plac

Natkrivanje tržnica Kvatrić i Špansko tražili su za 2017. godinu jer dokumenti za to već postoje. krova još nema

3. Klara

Novac za vrtić u Svetoj Klari zahtijevali su za lanjsku i ovu godinu. Ove je uloženo 50.000 kuna za projekt

4. Centar

Na Kulturni centar Dubrava željeli su potrošiti dva milijuna kuna kako bi mu riješili status. Potrošeno je za to sto tisuća kuna

 

>> Pogledajte kako je Milan Bandić primio Dragana Markovića Palmu

Komentara 15

AM
AMIKULIĆ
13:02 09.12.2018.

Milan Bandić ne samo da je daleko najgori gradonačelnik u povijesti Zagreba, nego je najgori gradonačelnik od svih gradonačelnika, svih gradova na ovoj zemaljskoj kugli. Čovjeku sa 10 MILIJARDI KUNA PRORAČUNA je domet asfaltiranje cesta i hortikultura. O kriminalnim aspektu vladanja da ne govorimo.

Avatar Bekrija
Bekrija
10:51 09.12.2018.

Dok ima uhljeba ovi će biti na vlasti, znači dok ne umru.

HE
herojulice
15:50 09.12.2018.

Na sve će demagog pristati samo mu ne dirajte fotelju a ako treba i sa crnim vragom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije