Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"H15 - 15 godina u našem filmu"

HAVC slavi 15. obljetnicu online vikend programom: Besplatno pogledajte 15 domaćih kratkometražnih filmova

Foto: HAVC
1/5
17.11.2023.
u 12:10

Riječ je o radovima domaćih autora koji su nastali u posljednjih 15 godina, različitih autorskih pristupa i tema, a koje od danas pa do nedjelje možete pogledati na službenim internetskim stranicama HAVC-a

Prohladne i tmurne jesenske vikende najradije biste proveli kod kuće zamotani u dekicu uz neki dobar film? Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) ovih dana obilježava 15 obljetnicu djelovanja i to online vikend programom koji uključuje 15 kratkometražnih igranih domaćih filmova nastalih u proteklih 15 godina. Riječ je o radovima različitih autorskih pristupa i tema, a koje od danas pa do nedjelje možete pogledati na službenim internetskim stranicama HAVC-a

Spomenuti program dio je projekta "H15 - 15 godina u našem filmu", održava se neposredno po završetku 21. izdanja Zagreb Film Festivala, a u izboru filmova našao se i "Žuti mjesec" iz 2009. u režiji Zvonimira Jurića. Nastao je u sklopu omnibusa "Zagrebačke priče", a bio je prikazan na velikom broju festivala, uključujući Međunarodni filmski festival u Berlinu te je dobitnik "Srca Sarajeva" za najbolji kratkometražni film. Priča je to o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života, a glavne uloge tumače Marija Škaričić i Lana Barić.

VEZANI ČLANCI: 

"Teleport Zovko" redatelja Predraga Ličine iz 2013. prikazuje dogodovštine jedne hrvatske obitelji koja je u lipnju 2048. godine odlučila otići na Vis domaćom teleport-tvrtkom. Glavne uloge, među ostalima, odigrali su i Linda Begonja, Krešimir Mikić te Bojan Navojec. 

Autorica Sonja Tarokić predstavlja se nagrađivanim filmom "Tlo pod nogama" koji funkcionira kao svojevrsna najava redateljičina debitantskog filma "Zbornica". Bliskost obitelji dolazi na kušnju nakon što otac pada u depresiju zbog financijskih poteza koje je dotad tajio. Glavne uloge tumače Stojan Matavulj i Roko Sikavica, a film je nagrađen kao najbolji film u programu "Kockice" Zagreb Film Festivala, dok je Sonja Tarokić osvojila Nagradu "Jelena Rajković" za najboljeg autora do 30 godina starosti na Danima hrvatskog filma.

"Zvjerka" je film autorice Daine Oniunas Pusić, a govori o 75-godišnjoj Veri i njenoj stogodišnjoj majci Nadi koje žive u skromnom stanu u Zagrebu. Njihovu svađalačku, ali uhodanu svakodnevicu jednoga dana poremeti šišmiš koji se ugnijezdi ispod kreveta. Glavne uloge ostvarile su Marija Kohn i Doris Šarić-Kukuljica, a film je prikazan na brojnim svjetskim festivalima, dok je na ZFF-u nagrađen Zlatnim kolicima u programu Kockice.

Film "Piknik" autora Jureta Pavlovića iz 2015. dobitnik je prestižne Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film, a govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić.

Foto: HAVC

"Zvir" redatelja Miroslava Sikavice govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. Glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban, a ovaj je film nagrađen, između ostalog, i posebnim priznanjem 48. izdanja paralelnog canneskog programa "15 dana autora".  

Film "Po čovika" Kristine Kumrić nastao je u sklopu Nacionalnog projekta "Jedna slika iz Domovinskog rata" koji su 2013. godine pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH, prema kratkoj priči Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima. Radnja se zbiva u jesen 1991. u Dalmatinskoj zagori gdje dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u srpskom logoru. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Torontu, osvojio je brojna priznanja diljem svijeta, a glavne uloge igraju Janja Avdagić i Leonarda Živković.

Foto: HAVC

"U plavetnilo" je nagrađivani kratkometražni film redateljice Antonete Alamat Kusijanović, koji je svojevrsni tematsko-stilski prethodnik njenog uspješnog dugometražnog prvijenca "Murina". Film je nagrađen posebnim priznanjem na Berlinaleu, a osvojio je i "Srce Sarajeva" za najbolji kratkometražni igrani film. U središtu priče su 13-godišnja Julija i njezina majka koje, bježeći od obiteljskog nasilja, stižu na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Glavne uloge u filmu ostvarile su Gracija Filipović i Vanesa Vidaković Natrlin.

U 2017. realiziran je još jedan izuzetno uspješan kratki igrani film, a riječ je o uratku "Trešnje" autorice Dubravke Turić, također prikazanom u canneskom programu "15 dana autora". Ova je filmska priča o odrastanju smještena u Dalmatinsku zagoru u kojoj naizgled bezbrižno ljeto njena malog junaka narušavaju napeti obiteljski odnosi. Glavne uloge u filmu odigrali su Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader i Areta Ćurković.

Glumac Leon Lučev 2018. režirao je kratki film "Malo se sjećam tog dana", za koji potpisuje i scenarij. Radnja se zbiva se na proslavi rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov.

Foto: HAVC

Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film "The Stamp" u režiji Lovre Mrđena iz 2019. bio je izabran u finale studentskog Oscara u kategoriji stranog igranog filma. Film donosi priču o migrantu suočenom s hladnokrvnom birokracijom nepoznate zemlje dok pokušava dokazati srodstvo sa svojom mlađom sestrom i spriječiti da ih razdvoje. U glavnim ulogama pojavljuju se Elie Joseph Njeim i Ena-Sanan Hdagha.

"Sve što dolazi" redatelja Mate Ugrina priča je o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu. Film je osvojio "Srce Sarajeva" za najbolji kratkometražni film 2021., a u filmu glume Tea Ljubešić, Nevena Šegota, Kristian Kovilić, Maruška Aras i Felix Cadot.

Kratkometražni igrani film "Kazneni udarac" Roka Bičeka nastao je prije dvije godine po motivima iz romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka, a govori o Matiji i Franji koji provode popodne na seoskom nogometnom igralištu. Uloge u filmu nose Gabrijel Dolenec, David Ivanović, Karlo Žganec, David Šafarić i drugi, a film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu.

VEZANI ČLANCI: 

Film "Nije zima za komarce", lani su zajednički režirali Klara Šovagović i Josip Lukić. Film je ovjenčan Srcem Sarajeva za najbolji studentski film, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je Zlatna kolica u programu Kockice. Josip Lukić nastupa u glavnoj ulozi mladića Karla koji živi u maminom stanu u centru, radi od kuće i povremeno se druži s prijateljima tragajući za bliskošću i smislom. U filmu glume i Paško Vukasović, Sunčica Ana Veldić, Mia Petričević i Yuliya Molina.

Kratkometražni film "Snjeguljica" redateljski je prvijenac glumice i scenaristice Lane Barić, a u svom je bogatom festivalskom životu prikazan na pedesetak festivala diljem svijeta. Priča je to o Željki koja mirno živi u svom izoliranom selu sve dok njenu svakodnevnu rutinu ne uzdrma neočekivani posjet koji će je vratiti u prošlost. U filmu uz Lanu Barić glume i Nikša Butijer, Dražen Šivak, Marica Vidušić Vrdoljak i Neven Aljinović Tot. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije