Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Guše nas divlja smetlišta: Čim se jedan deponij sanira, nikne drugi

Stanovnici najveće zagrebačke četvrti traže strože kazne za one koji ilegalno bacaju otpad, a nadaju se i uređenju novih reciklažnih dvorišta
02. studenoga 2018. u 17:30 7 komentara 566 prikaza
Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Saniraju jedno, pa nikne drugo. A ponekad i ono staro ponovno “oživi”. Ilegalni deponiji ozbiljan su problem Gradske četvrti Sesvete, u kojoj ulice i druge javne površine često služe kao odlagalište. I to ne samo stanovnicima teritorijalno najveće zagrebačke četvrti u kojoj živi 70 tisuća ljudi već i građanima iz drugih dijelova Zagreba. Shvatili su to vijećnici četvrti kad su jednom prilikom komunalnim redarima prijavili poveću hrpu smeća, a od njih su dobili povratnu informaciju da su pronašli uglavnom stari namještaj te vizitku u ladici jednoj stola.

Bandić Kozari put Drama tijekom sanacije divljeg odlagališta: Bandiću zovi hitnu, moj brat si je rezao ruke

Ima i opasnog azbesta

– Nazvali su broj koji su pronašli i ispalo je da je vlasnik namještaja iz Donjeg grada. Čovjek je jednoj firmi platio da mu odnesu namještaj koji je htio baciti, a oni su potom sve jednostavno izbacili na cestu na rubu grada – kaže Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete, dodajući da je vlasnik namještaja dobio nalog da ga ukloni s javne površine, što je i učinio.

otpad | Autor :

Sesvete su, ističe Kezerić, najveće ilegalno odlagalište u gradu, a često se s pojedinih lokacija zna odvesti i više od stotinu kubika raznog smeća. Veće količine pojavile su se nedavno u Starom Brestju, u produžetku Horvatove, između Sesvetske Selnice i Dumovca, u Sesvetskom Kraljevcu, odnosno u Strojarskoj ulici i križanju puta prema Posavečkoj šumi... Problem su i kontejneri kod mjesnog groblja u Vugrovcu, koji su postavljeni kako bi se onamo odlagao otpad nastao nakon njegova čišćenja, poput lampiona, osušenog cvijeća i starih vijenaca, no postali su mamac za odlaganje i drugog smeća pa je površina uz spremnike vrlo brzo postala divlje smetlište.

Zagreb, Botinec - divlje odlagalište otpada Smeće svuda Divlja odlagališta i dalje problem Zagreba - ove fotografije snimljene su jutros u Botincu

– Građani gotovo svakodnevno dojavljuju neku novu lokaciju, a kad reagiramo i deponij se očisti, zna se dogoditi da komunalne redare već idući dan dočeka slična slika. Problem je to što redari ne mogu sankcionirati počinitelje i kad ih zateknu na licu mjesta jer ih ne smiju legitimirati. Situacija u Sesvetama zasigurno bi se promijenila kad bi se komunalcima proširile zakonske ovlasti i kad bi se povećale kazne počiniteljima – napominje Kezerić.

otpad | Autor :

Dojave dobivaju i članovi udruge Zelene i plave Sesvete, koji kažu kako je najveći problem u ilegalno bačenom građevinskom otpadu, među kojim ima i opasnog azbesta, a najrecentniji je primjer na stotine kubika takvog otpada kod bivše tvornice Sljeme i u blizini Novog Jelkovca.

Nepripadajući otpad zatiču vijećnici gradske četvrti i na zelenim otocima, no izvan spremnika za papir, plastiku, staklo i tekstil.

– Uglavnom je riječ o krupnom ili miješanom komunalnom otpadu, pa apeliramo na pojedine sugrađane da to ne rade. Ako moraju nekamo odložiti krupniji otpad, mogu ga donijeti u reciklažno dvorište u Jelkovečkoj, kod sajmišta – govori Kezerić.

Tučnjava u Sesvetama VIŠE OZLIJEĐENIH Brutalna tučnjava iz Sesveta osvanula na popularnoj stranici

Treba naći pogodne lokacije

Vijeće gradske četvrti predložilo je Gradu Zagrebu i postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta u naselju Popovec, u Varaždinskoj ulici, kako bi se time obuhvatio prostor od 17 mjesnih odbora na području sjeveroistoka grada.

– Cilj je pronaći još pogodnih lokacija za reciklažna dvorišta, no i u tu postoji problem. Grad ne posjeduje parcele koje bi udovoljavale potrebnim uvjetima, pa se sad traže privatne koje bi se mogle otkupiti ili unajmiti – objašnjava Kezerić.

Kako bi stanovnicima omogućili da papir ne moraju nositi do zelenih otoka, već da ga mogu odvojiti na kućnom pragu, Čistoća je podijelila više od šest tisuća spremnika, a na odvajanje su se stanovnici, dodaje Kezerić, već privikli. Podijeljeno je i 2814 kompostera za biootpad, i to u Mariborskoj ulici i odvojku, Trakošćanskoj, Kašićevoj i Varaždinskoj cesti, a velik broj kućanstava kompostira u komposterima koje su osmislili sami.

Pogledajte video nove Radničke ceste:

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    Guše nas divlja smetlišta: Čim se jedan deponij sanira, nikne drugi ::: Nemojte dopuštati "gradonačelniku" kretanje po Zagrebu i okonim naseljima pa će smeća biti manje, bit će samo u njegovoj kancelariji

  • dopizdilomi:

    Nije samo stvar u ilegalnim odlagalištima. Prošetajte bilo kojim dijelom Zagreba i vidjet će te prepune kontejnere i to po nekoliko dana pa se smeće počinje gomilati okolo njih.

  • verica2:

    Tko će uopće kazniti, a kamo li "strože"? Komunalni redari rade od 7 do 22 i mogu kazniti, ukoliko kraj sebe imaju policajca, samo onoga koga u toku svog radnog vremena zateknu u prekršaju. Neodgovornim i primitivnim osobama koji otpad ... prikaži još!otpad bacaju gdje nije dozvoljeno, pse izvode na obavljanje nužde u parkove, dječja i školska igrališta ionako se ništa neće dogoditi, a pogotovo ako to čine između 22 i 7 ujutro.