Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBA

GUP ne valja, vidi se iz aviona, bit će prosvjeda

Beskonačna petlja
Foto: Instagram
05.07.2019.
u 09:13

Predsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak ustvrdio je da se u Zagrebu gradi neplanski

Udruga Siget jučer je Gradskoj skupštini urudžbirala 14.355 potpisa građana protiv projekta “zagrebački Manhattan”, a nakon toga, s udrugama Zelena akcija i Pravo na grad pozvala Zagrepčane na prosvjed protiv Generalnog urbanističkog plana (GUP) na dan sjednice gradskog parlamenta, 10. srpnja u 8.30 sati.

O GUP-u govorio je jučer i predsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak, koji je ustvrdio da se u Zagrebu gradi neplanski, što se vidi iz aviona.

GUP se, kaže Stojak, mijenja kako bi se gradili megalomanski projekti, a investitori određuju kako će nešto izgledati. 

Prosvjed pred Hipodromom

   
Ključne riječi

Komentara 5

DA
danijelrukavina4
09:59 05.07.2019.

Sinoć su kod novinara Šprajca u emisiji RTL Direkt bile predstavnice gradske uprave - pročelnica Mirka Jozić, mag.oec. i Sanja Jerković - pročelnica zagrebačkog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Ja bih ovim putem postavio pitanje objema gradskim službenicama. To pitanje, koje sam sam sebi postavio odmah čim sam saznao za taj projekt, a isto pitanje mi je postavio profesor arhitekture iz Londona, na stepenicama arhitektonskog fakulteta, nakon tribine o "Projektu Manhattan". Pitanje za obje gradske službenice glasi : "Zašto bi netko ulagao u gradnju nekretnina u Zagrebu ? Ako već ulaže u gradnju nekretnina, zar zdrav razum ne govori da bi mu onda bilo pametnije da ulaže u New York, Paris, London, Moskvu, Beč ?". To je prvo pitanje. Ja nisam protiv razvoja grada, protiv ulaganja u grad. Ali, zar ne bi bilo bolje da se ulaže u start-up firmice, ekološku poljoprivredu, razvoj infrastrukture, proizvodnju. Negdje pred 10-15 godina, sjećam se naslova - pisalo je "Zagrebu nedostaje 200.000 m2 kvalitetnog poslovnog prostora". Pa se krenulo u izgradnju "kvalitetnog" poslovnog prostora. Pa niknula nova Radnička. Da li je Zagreb osjetio da je privreda grada ojačala ? Sumnjam. Sada po oglasnicima imaš najam tog istog prostora. Imaš poslovnog i stambenog prostora za najam koliko hoćeš. Sada ide druga igra. Kaže se da Zagreb nema na jednom mjestu "trgovačko-poslovni distrikt". To bi valjda sada trebalo biti na prostoru hipodroma i zagrebačkog velesajma.

IL
ilija26
10:52 05.07.2019.

Ako se gradi ne valja, ako se ne gradi opet nije dobro e jbg

DA
danijelrukavina4
13:31 05.07.2019.

Poštovani gospodine Ilija, ma nitko nije protiv gradnje i razvoja. Ma lijepo je da se grad radi i uređuje. Ma ima gradonačelnik Bandić i dobrih projekata. Pa svi vide da je grad čist i uredan, kosi se trava, uređuje se. Ali dati NAJVEĆU zelenu površinu de facto u centru budućeg grada i sve to za betonirati, ostakliti, iz asfaltirati -pa to je zločin. Ja bih radije predložio gradonačelniku da to bude upamćeno kao "Bandićeva zelena potkova". Ne znam da li ste upoznati sa Lenuzziovom zelenom potkovom u gradu. Ja ne znam što bih trebao napraviti da gradonačelnika odvratim od sulude ideje. Pa zar ne bi bilo bolje da sve ostane povezano kao jedan "zeleni pojas" Jarun, Hipodrom - Central park, Bundek. Zamislite onda recimo da se sve, duž trase, poveže sa nekoliko lakih mostova za bicikle i pješake. Pa da možeš iz Novog Zagreba vrlo brzo do grada pješke ili na elektro biciklu. Ovako, iz aviona se vidi da ovaj projekt uopće ne treba gradu. Na ovom projektu zarađuje samo investitor, grad i građani sasvim sigurno gube. Zašto investitoru ne ponude rješavanje cementare u Podsusedu, zgradu Svilare u Andrije Žaje ....sigurno ima još lokacija u gradu koje se trebaju urediti. Neke zgrade bi bilo dobro i srušiti koliko su ružne i na njima treba izgraditi bolje i ljepše. Ali zelene površine u gradu treba čuvati pod svaku cijenu. Tako ja mislim. Dajte mi recite, kako u gradu misle da treba graditi poslovne i stambene prostore, kada ih na oglasniku ima koliko hoćeš ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije