Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedanje Vijećem EU

Gruntovnica se mora iseliti iz NSK do kraja godine, ali nema kamo

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
15.11.2018.
u 15:09

Zbog predsjedanja Vijećem EU za sastanke su potrebni prostori Zemljišnoknjižnog odjela, a 
lokacija na budućem Trgu pravde, kamo se on trebao preseliti, bit će spremna tek 2021. godine

Više od sedam tisuća četvornih metara za delegacije, sastanke i summite – veliki kongresni centar koji se trenutačno uređuje unutar Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) bit će privremeno sjedište Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, kad Hrvatska bude predsjedala Vijećem EU. Da bi se, međutim, dobilo tih 7200 spomenutih kvadrata, veći dio “uzet” će se iz dijela knjižnice u kojem je trenutačno smješten Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda, koji se prostire na 4500 četvornih metara.

Dogovaraju se o mjestu

Upravo do kraja ove godine, kako bi za predsjedanje sve bilo spremno na vrijeme, Zemljišnoknjižni odjel, odnosno popularno “gruntovnica”, trebao se iseliti iz NSK, ali to se, kažu nam iz Ministarstva pravosuđa, ipak neće dogoditi. Razlog je vrlo jednostavan – prostor u koji bi se gruntovnica mogla smjestiti još uvijek nisu našli, a onaj u koji su najavili da će se preseliti još nije spreman.

– Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Ministarstvom državne imovine aktivno surađuje na pronalaženju nove lokacije za preseljenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu – kažu nam iz Ministarstva pravosuđa pa dodaju kako će građani o novoj lokaciji gruntovnice biti “pravovremeno obaviješteni”. Objasnili su kako i dalje, u konačnici, ostaju pri tome da će se gruntovnica preseliti na budući Trg pravde, ali to će biti tek 2021. godine, odnosno godinu i pol nakon što se sjedište Europske unije preseli iz Zagreba.

Video - Borzan: S pravom smo se osjećali kao građani drugog reda u EU

– Smještaj Zemljišnoknjižnog odjela planiramo riješiti kroz dodatno financiranje projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije čija se ratifikacija očekuje krajem 2018. godine – poručuju iz Ministarstva pravosuđa pa dodaju kako je rok za realizaciju građevinskih radova i opremanja zgrade prema Planu nabave projekta travanj 2021. godine. To je i period u kojem bi se gruntovnica iz NSK konačno trebala smjestiti na budući Trg pravde, odnosno područje omeđeno Ilicom, Selskom, Cankarevom i Prilazom baruna Filipovića.

– Zemljišnoknjižni odjel premjestit će se na lokaciju bivše vojarne, u zgradu konjušnice koja je izgrađena 1903. godine i dio je povijesne urbane cjeline grada Zagreba, pod zaštitom konzervatorske struke – kažu iz Ministarstva pravosuđa.

Sve će stajati 240 milijuna

A iako taj prostor do početka 2020. neće biti spreman, onaj u NSK morat će biti jer jedan od zadataka zemlje predsjedateljice Vijećem EU jest organiziranje nekoliko stotina sastanaka, uključujući i onaj najveći, na početku rotirajućeg predsjedništva, kad u glavni grad države na čelu EU dolazi puni sastav Europske komisije, kako bi održao sastanak s vladom zemlje domaćina.

Organizira se tad i posjet skupine od pedesetak bruxelleskih dopisnika koji izvještavaju o Europskoj uniji, a sam će događaj sigurno biti popraćen i u svim domaćim te regionalnim medijima.

Podsjetimo, zbog Brexita Hrvatska će Europskom unijom predsjedavati šest i pol godina ranije nego je bilo isprva predviđeno, a predsjedat će također šest i pol godina nakon ulaska u Uniju.

Zemlje koje predsjedaju EU troškove tog pothvata snose same, a prvotne procjene o tome koliko ćemo mi potrošiti kažu da će nas to stajati oko 240 milijuna kuna. Iz Ministarstva europskih i vanjskih poslova već su ranije napomenuli kako će se u Zagrebu održavati konferencije s temama iz područja gospodarstva, turizma i znanosti, koje su bitne za razvoj i budućnost Hrvatske.

Galerija - Zavirite u novi luksuzan Hiltonov hotel u središtu Zagreba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica Nacionalna i sveučilišna knjižnica
1/20

Komentara 11

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
17:01 15.11.2018.

Znaci nista od e-gruntovnice. To sam si i mislio jer digitalizacija tih podataka bi mogla biti ozbiljna ugroza za armiju uhljeba svih fela koji su se tamo uguzili u zadnjih 20+ godina.

DU
Deleted user
16:05 15.11.2018.

..nema kamo??ludeliga svita..

Avatar maxist
maxist
17:01 15.11.2018.

Pored tisuća kvadrata državnih nekretnina i angažmana Marić Gorana i dalje ne postoji registar imovine .....pa će za neki milijun dva unajmiti nešto prikladno za inštituciju...kao i za stotine agencija do sada.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije