Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S večernjim za ZG

Građanima urbani vrtovi besplatno, svinjama na Jakuševcu odzvonilo

bandić i večernji  (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/8
25.03.2013.
u 15:02

Novi projekt Večernjeg lista - prvi gost na druženju sa Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić

“S Večernjim za bolji Zagreb” novi je projekt kojim će naša redakcija otvarati različite teme te tako Zagrepčanima pomoći da lakše dođu do odgovora na pitanja koja se tiču njihova života u glavnom gradu Hrvatske. Prvi takav razgovor (inače predviđen posljednje subote u mjesecu, ali zbog Uskrsa prebačen za tjedan dana ranije) održan je prošle subote u klubu Ritam grada (Gajeva 2) i prvi gost bio je gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik je odgovarao čitateljima Večernjeg lista, koji su bili prisutni ili su poslali pitanja preko Večernjaka.

Prema pitanjima koja smo dobili, ono što trenutno najviše zanima građane su urbani vrtovi u kojima će saditi voće i povrće za osobne potrebe.

Voda, ograde i staze

- Građani će vrtove u najam dobiti za mjesec dana. Za “najam” vrtova bit će raspisan javni poziv. Obišli smo sedam lokacija. Počet ćemo orati za dva tjedna. Počet ćemo s tisuću parcela i nećemo ih raditi na Markuševcu, nego u Novom Zagrebu gdje su neboderi. Uredit ćemo vrtove tamo gdje živi puno ljudi i gdje nađemo kvalitetne parcele. Parcele će biti od 40 do 50 kvadrata, a ugovore će potpisati na javnom pozivu koji će sadržavati pravila igre. Postojat će voda na vrtu, ograda i staze. Za četiri mjeseca vrtovi će biti na sedam lokacija – najavio je gradonačelnik Milan Bandić u subotu ističući da će vrtovi biti besplatni.

Mnogi su željeli da gradonačelnik objasni legalizaciju bespravnih objekata, no tu je Bandić umjesto konkretnih savjeta više bio predizborni demagog.

– Ovdje je riječ o 150 tisuća naših sugrađana, 38 tisuća bespravno sagrađenih objekata. Rok za prijavu je 30. lipnja, svi će se prijaviti, jer je to povijesna šansa da riješe problem. Ovdje ljudima možete uzeti crkavicu da možete dalje ulagati u infrastrukturu, a ne uzeti više novca nego što oni mogu platiti – kazao je Bandić objašnjavajući da Skupština nije željela prihvatiti njegov prijedlog prema kojemu bi legalizacija bila dva i pol puta jeftinija. Zabrinutim roditeljima, čija djeca pohađaju osnovnu i srednju školu za klasični balet, obećao da se neće seliti u Gračane.

Zaljubljen u životinje

– Ne znam za tu informaciju o selidbi, ali vam sto posto jamčim da se to neće dogoditi – odgovorio je Bandić okupljenim roditeljima, koji su mu pokušali objasniti da je odluka već donesena i kako je najavljeno da se u travnju škola u Gračanima počinje graditi. Čitatelje iz naselja Jakuševec je zanimalo kada će se riješiti višegodišnji problem protuzakonitog držanja svinja.

– Jakuševec je prije 50 godina bio selo sa stotinjak kuća, a danas je naselje sa 2500 stanovnika. Taj problem postoji i mi već osam mjeseci razgovaramo s ljudima tražeći alternativno rješenje izvan naselja za petnaestak obitelji koje drže svinje. Pred rješenjem smo – kazao je Bandić.

Za ljeto je najavio početak radova na više godina najavljivanom groblju kućnih ljubimaca u Dumovcu jer su riješeni imovinskopravni odnosi na parceli.

- Ja nisam ljubitelj životinja, ja sam zaljubljen u životinje - dodao je na tu temu.

Na temu prometa, građane je zanimalo kada će se dovršiti produžetak Branimirove ulice, na što se gradonačelnik Bandić pohvalio da će rezati vrpcu na otvaranju trase od 18 metara.

– Skraćena verzija bit će puštena u pogon 1. svibnja. Pustit ćemo u promet 18 metara od Zavrtnice do Heinzelove, a do kraja godine, dok se ne riješe imovinskopravni odnosi, i punu verziju Branimirove – objasnio je Bandić. OŠ Granešina obećava se godinama sportska dvorana pa je majka čije dijete pohađa školu upitala gradonačelnika kada će se taj problem riješiti.

– Otkupili smo zemlju i iduće godine počinje gradnja. Bit će preko ceste, jedino je tamo bila slobodna gradska parcela, a napravit ćemo prolaz tunelom ispod ceste – kazao joj je Bandić.

Smanjen dug Cibone

Na temu o vrtićima pohvalio se kako je ispunio obećanje prije četiri godine da 2013. nijedno dijete neće ostati neupisano, istaknuvši da je danas 500 slobodnih mjesta. No, problem je što kapaciteti nisu usklađeni s potrebama stanovništva pa je brojne roditelje zanimalo i kani li Grad napokon sagraditi više godina najavljivane školu i vrtić na Kajzerici.

– Gradnja na Kajzerici počinje najesen. Do početka školske godine bit će gotova škola i vrtić na Vrbanima i srednja škola u Sesvetskom Kraljevcu. A prioritetne dvije škole pokraj Kajzerice i Vrbana je u Hrvatskom Leskovcu i pučka škola u Resniku – objasnio je.

Dotaknuo se i stanja u KK Cibona, za kojeg kaže da se drži “iznad vode”, s obzirom na to da se dug od 90 milijuna smanjio na 15-ak, a do kraja godine nada se da će ga dovesti na nulu. Spočitnuo je da je i bivšoj i sadašnjoj vlasti poslao kaznene prijave protiv odgovornih koji su Cibonu gotovo upropastili, no da nijedna vlast nije reagirala.

Komentara 9

MC
mcaka
08:05 26.03.2013.

Što se tiče vrtova i ja bi obrađivao samo da mi se ukaže prilika. Dobar potez gospodina Bandića.

CH
chemica
20:34 25.03.2013.

Nema do voća i povrća "obogaćenog" teškim metalima. Glup i gluplji ponovno u akciji.

MC
mcaka
08:04 26.03.2013.

tako treba, svinje se nesmiju uzgajati u gradu, nekoliko osoba drže svinje i u blizini Arene. Smrde na kilometar, posebno ljeti, kraj tih kuća ne može se proći. Gdje je inspekcija da obiđe taj kraj. Oćito netko treba prijaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije