Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

Građani učili kako izraditi svoj solarni kolektor radi uštede

zelena akcija
Goran Stanzl/PIXSELL
16.02.2012.
u 17:30

Izabrano je 25 nezaposlenih, kojima je radionica poslužila kao “uvod” u prekvalifikaciju

Na radionicama Zelene akcije 25 građana bez posla uče kako graditi solarne kolektore za grijanje vode koji smanjuju troškove kućanstva te pridonose zaštiti okoliša.

– Prijavilo se više od 80 građana te smo morali odabrati njih 25. Prednost smo dali nezaposlenima jer smatramo da bi se u ugradnji solarnih sustava mogao otvoriti velik broj radnih mjesta. U Hrvatskoj postoji potencijal otvaranja 1000 radnih mjesta te bi trebao postojati državni besplatni program prekvalifikacije u zanimanja za obnovljive izvore energije – kaže Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

– Podučavaju postupak koji je početnicima jednostavan. Materijali za izradu stoje otprilike 1000 kuna – kaže Bruno Motik, voditelj radionice.

Kolektore koje su izrađivali površine su dva puta dva metra, stavljaju se na krov te se aluminijski lim obojen u crno grije na suncu. Spojen je bakrenim cijevima kroz koje prolazi ekološki antifriz, koji odlazi u spremnik gdje grije vodu.

– Zanimaju me alternativni izvori energije i želim napraviti jedan za svoje potrebe – kaže 36-godišnji Alen Mikulić, elektrotehničar. Za toplu vodu u kućanstvu s četiri ukućana vjerojatno treba dva ili tri ovakva kolektora, a ljeti je dovoljan i jedan. Treba investirati i u spremnik za vodu, investicija se isplati nakon pet do sedam godina, a kolektori traju i više od 30 godina. Upute za izradu nalaze se i na internetskoj adresi www.zelena-akcija.hr

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lutomirski
07:59 18.02.2012.

to su mogli vec 10 godina prije, ali ne trebaju to sad Amerikanci da im pokazu, nema ova zemlja ideja niti inovacije, ali mozda nisu dobili dozvolu tako dugo i uporabnu..

LU
lutomirski
21:51 18.02.2012.

ali izgleda da Hrvatski narod uopce nije interesiran za inovacije, vise vole crnu kroniku i Mesica i njegovu antifasiticku borbu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije