Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holdingov plan

Gradit će sortirnicu otpada jer EU ne da novac za spalionicu

jakuševec
Petar Glebov/PIXSELL
06.03.2013.
u 14:35

Mehaničko-biološki pogon bio bi na Jakuševcu ili u Dumovečkom lugu, vrijednost projekta je oko 50 milijuna eura

Umjesto ulaganja u spalionicu otpada u Zagrebačkom holdingu predlažu ulaganje u mehaničku sortirnicu otpada. Predlažu i gradnju uređaja za proizvodnju bioplina, dok bi se ostaci koji se ne mogu reciklirati spaljivali u cementarama.

Prihvatljivo za sve

Cijena ovog pogona za gospodarenje otpadom, napravljenog po uzoru na one u Ljubljani ili Hannoveru, bila bi oko 50 milijuna eura, a kako kažu iz Holdinga, čak 70 posto iznosa moglo bi se izvući iz europskih fondova.

– Europa je puna velikih spalionica koje imaju sve manje otpada za obradu pa za njihovu gradnju iz fondova ne nude ni kunu – kazao je Branimir Valašek, direktor Čistoće. Dodao je da bi Europa bila najsretnija da se smeće izvozi u neku od tih spalionica.

– Krajnje je vrijeme da se na ovom problemu počne zajednički ozbiljno raditi jer će nas kao i mnoge zemlje nakon ulaska u Europsku uniju stići velike kazne – istaknuo je Valašek. U prijedlogu Holdinga stoji i da bi se cijelo postrojenje moglo sagraditi na sadašnjoj lokaciji na Jakuševcu gdje već postoji sva infrastruktura. Kao drugu lokaciju navode Dumovečki lug koji je predložio grad, a gdje su se građani već pobunili.

Gradnju spalionice, barem na području grada Zagreba, demantirao je i gradonačelnik Milan Bandić, a nju ne preporučuje ni Ministarstvo zaštite okoliša pa je tim i Holdingov plan sve popularniji.

– Spalionice nisu dobro rješenje jer se pod spalionicama u pravilu misli na postrojenja koja spaljuju miješani otpad. Stoga primarno treba smanjiti količine otpada dok neka vrsta energetske oporabe, odnosno reciklaže, treba biti na samom kraju – kazao je ministar Mihael Zmajlović. Dodao je da je spaljivanje otpada nakon mehaničko-biološke separacije opravdano te predlaže korištenje cementara ili sličnih postrojenja.

Što je opravdano

Vlasta Toth iz Zelene liste reciklažu otpada također smatra primarnom, dok gradnju spalionice, koju je grad procijenio na 1,4 milijarde kuna, smatra ekološki neopravdanom i preskupom investicijom.

>>Kožić: Pitanje otpada ne bismo riješili da smo čekali Grad Zagreb

>>Iz fondova EU, Zagreb bi prvo novce za spalionicu

Komentara 12

Avatar Point_of_view
Point_of_view
16:25 06.03.2013.

Gluposti, spalionica u Jakusevcu bi imala sirovine za najmanje desetak godina, samo od onog brijega, koji je do sada nastao. Ali spalionica nije sebi sama svrha, jer ona je postrojenje koje moze proizvoditi struju, toplu vodu za grijanje i topluu vodu za navodnjavanje povrsina. Znaci trostruka korist, a nikako teret. Neovisno o tome koliko bi EU fondovi participirali, ona se iplati. A sto se tice Zelenih, pa oni su u koaliciji sa Ferdeljijem i prodrzavaju spaljivanje otpada pri temperaturi od 2200 °C, jer su onda plinovi, koji nastaju pri izgaranju, a prodju kroz filtere, u principu neskodljivi po zdravlje.

PU
paul-umpe
17:52 06.03.2013.

Moraju graditi sortirnicu jer nema kulture medju Zagrebcanima.Da su bar malo kulturni koliko znaju pametovati sami bi odvajali odpad a da ne govorim o prometnoj kulturi,pa u Albaniji su kulturniji vozaci.

OB
-obrisani-
16:13 06.03.2013.

Postovani! Gradit će sortirnicu otpada jer EU ne da novac za spalionicu * EU ce nas prisiliti da konacno pocnemo sa odgovornim ponasanjem. Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije