Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVENE ARKADE

Otkrivamo detalje proširenja zagrebačkog groblja Mirogoj

Mirogoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
21.10.2019.
u 13:26

Monumentalna kompozicija slavnog arhitekta Hermana Bolléa koja je simbol Mirogoja dobit će kilometar dug nastavak na južnom dijelu do Lašćine

Projektirao ih je čuveni arhitekt Hermann Bollé, gradile su se punih 38 godina, a od 1917. krase zapadni dio mirogojskog groblja. Njegove arkade jedan su od najljepših primjera zagrebačke arhitekture, zbog čega su, kao i cijeli Mirogoj, zaštićene kao kulturno dobro. Originalna je Bolléova ideja bila da okružuju groblje sa svih strana, no to se tada zbog nedostatka sredstava nije moglo ostvariti. Čini se, međutim, da će se barem dio te zamisli konačno provesti u djelo.

– Gradit ćemo nove mirogojske arkade na južnom dijelu do Lašćine – najavio je nedavno direktor Gradskih groblja Patrik Šegota.

Opeka u duhu originala

Posao projektiranja pothvata povjeren je Marijanu Hržiću, uglednom arhitektu koji se već bavio uređenjem glavnog gradskog groblja pa tako potpisuje i gradnju mirogojskog krematorija otvorenog 1985. godine, kao i 780 metara dug kolumbarijski zid od opeke dovršen lani, koji čini svojevrsnu ogradu između Mirogoja i Remetske ceste. Od opeke u zemljanim tonovima bit će i nove arkade kako bi se nastavilo u duhu Hermanna Bolléa, a posadit će se i bršljan kako bi što više sličile originalnima.

Foto: Filip Kos/PIXSELL

– S unutarnje strane zida koji čini arkade nalazit će se kolumbarijske niše jer u posljednje vrijeme mnogo je krematorijskih ukopa pa je za to potrebno osigurati prostor. Unutar samih arkada bit će grobnice u kojima će se moći nalaziti šest grobnih mjesta. Na postojeće arkade nastavljat će se nekoliko stotina metara kolumbarijskog zida i novih južnih arkada. Sve zajedno riječ je o potezu dugom malo više od kilometra i bit će to, s obzirom na značaj Mirogoja, velik graditeljski pothvat – objašnjava Hržić.

I dok će izbor materijala i formi biti u skladu s onim kod Bolléovih arkada, južne će ipak biti suvremenog izričaja. Tako će stropovi biti izvedeni iz prefabriciranih montažnih elemenata, a neće biti ni kupola u paviljonima. Umjesto toga, na mjestima paviljona, odnosno ulaza u arkade, nalazit će se dvoetažne kolumbarijske dvorane sa staklenim stijenama na južnim zidovima. Njih će, između redova nadgrobnih spomenika, prekidati debelo mutno staklo, a sa sjeverne strane jednostavni stupovi od armiranog betona.

– Obitelji će moći personalizirati svoje nadgrobne ploče, mada treba paziti da budu primjerene važnosti mjesta – ističe Marijan Hržić.

Novim arkadama bi se prostor trebao proširiti za oko 20.000 grobnih mjesta, što u nišama, što u grobnicama.

Nisu u dobrom stanju

Gradska groblja namjeravaju, pored gradnje novih, obnoviti i stare arkade, za što će biti zadužen tim stručnjaka koji će se sastojati od arhitekata, statičara, konzervatora, restauratora... Posla ima mnogo jer su 102 godine stare Bolléove arkade zaštićeni spomenik kulture i, kaže Hržić, nisu u osobito dobrome stanju.

– Najdelikatniji dio obnove bit će onaj oko grobnica koje bi mogle patiti od vlage ili pukotina na konstrukciji nastalih tijekom godina. No ne znamo u kakvom su stanju zbog toga što ne možemo ništa raditi bez dopuštenja vlasnika grobnica, a dobivanje tih dozvola također će biti velik pothvat – ističe Hržić.

Osim glavnog, planiraju se proširenja i drugih zagrebačkih groblja.

– Točnije, njih 16 od ukupno 28 groblja kojima upravljamo. Gradit će se nova polja, mrtvačnice, staze, a u planu je i energetska obnova upravne zgrade i krematorija na Mirogoju te objekata na Markovom polju i Miroševcu – najavio je Šegota.

Počivalište velikana

Ljudevit Gaj, Stanko Vraz, Ivan Mažuranić, grof Janko Drašković, Stjepan Radić, Petar Preradović... To su samo neki od povijesnih velikana čija su vječna počivališta upravo podno mirogojskih arkada. Tko ondje smije biti pokopan nekada je odlučivalo gradsko poglavarstvo, što znači da je samo društvena “krema” imala pravo na tu lokaciju. Danas su sve grobnice popunjene, a grobna mjesta u njihovoj blizini “papreno” se plaćaju. Prvi red do arkada tako košta i više od 300.000 kuna, a grobno mjesto udaljeno dvjestotinjak metara od njih stoji “bagatelnih” 125.000 kuna.

Komentara 4

DV
dvorskaluda
17:45 23.10.2019.

Zar i Mirogoj?! Ne dajte dok je on gradonačelnik. Zaboga, uništit će ga, unakaziti.

TO
tokofulihafner
14:11 21.10.2019.

Bandićeva zadnji pljačka, osigurava si mjesto da ga moramo gledati i kad krepa.

Avatar maxist
maxist
17:03 22.10.2019.

...a najjednostavniji i najjasniji prikaz tj -grafički,-karte i skice autoru nisu pale na pamet..??!! .......ali "nekome" je sijevnula ideja za dodatnu zaradu.....očito....Neću ga imenovati ali vidimo ga i jedva čujemo -svaki dan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije