Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu nove kiše

Gradilo se bez elaborata i sad se dobar pogled plaća klizištima

klizište (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
04.04.2013.
u 09:11

Stanovi su useljeni, dokumentacije nema, a pogled je plaćen klizištem. Svi gledaju kako uštedjeti na gradnji, a žele graditi na tim mjestima zbog pogleda.

Aktiviranje brojnih zagrebačkih klizišta posljednjih dana ponovno je oživjelo dvojbu – je li posrijedi ljudski faktor ili je riječ o razornoj sili prirode?

Kritična područja s najvećom gustoćom klizišta nalaze se u podsljemenskoj zoni i području iznad Ilice, u kojima je proteklih godina došlo do građevinskog “buma”. Ove je godine već “otklizio” Müllerov brijeg.

– Unatrag nekoliko godina svašta se moglo graditi, gledalo se samo na profit, nije se dovoljno provjeravalo je li dokumentacija kompletna i ima li geomehanički elaborat.

Sad je to pooštreno – kaže Gordana Derković, diplomirana inženjerka građevine i stalna sudska vještakinja koja je sudjelovala na procjeni klizišta na Črnomercu prije nekoliko godina.

Stanovi su useljeni, dokumentacije nema, a pogled je plaćen klizištem.

– Gradnja na klizištima vrlo je skupa jer zahtijeva dodatne zahvate. Svi gledaju kako uštedjeti na gradnji, a žele graditi na tim mjestima zbog pogleda. To je slučaj s Kvaternikovom i sličnim ulicama – objašnjava Derković.

A u međuvremenu mogu se očekivati nova klizišta jer meteorolozi najavljuju nove oborine do sredine mjeseca. Gradonačelnik Milan Bandić, pak, rekao je da se zbog obilnih kiša i padalina klizanje tla nije moglo predvidjeti.

>>Dio ulice u zagrebačkoj Dubravi propao za pola metra

>>Aktivno 50-ak klizišta, a odronima još nema kraja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije