Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varavi rast plaće

Građani Zagrebačke županije dobit će do 112 kuna veće plaće, ali rastu cijene vrtića i komunalne naknade

16.02.2014., Samobor - Lijep i suncan dan izmamio je mnoge Samoborce i njihove goste u setnju gradom koji je vec naveliko okicen i uredjen za fasnicka dogadjanja.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.01.2015.
u 11:45

Najvećem porastu plaća na papiru mogu se nadati stanovnici Zaprešića, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca, dok će najmanje povećanje imati Samoborci

Smanjivanje osnovice za obračun plaće i ukidanje dodataka na nju u Velikoj Gorici, skuplji vrtić i manje novca za novorođenčad u Vrbovcu, manje plaće u Zaprešiću...

Sve su to bolni rezultati Vladinih izmjena Zakona o porezu na dohodak koje su na snagu stupile, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Zagrebačkoj županiji, već ovoga mjeseca. Bolne su jer ih nadoknaditi neće ni najavljeno povećanje bruto plaća koje bi građanima na računima trebalo biti isplaćeno već u veljači.

Samoborcima sto kuna

Od 24 do gotovo 900 kuna više, barem prema projekcijama, a ovisno o bruto plaći građana, trebali bi imati građani, no s obzirom na troškove koji se izmjenama povećavaju u gradovima Zagrebačke županije takav "višak" rijetko će tko osjetiti.

Povećanje koje bi trebalo biti vidljivo na računima neće značiti puno ni onima koji na svojoj plaći nemaju uzdržavanih članova ni djece. Naime, baš oni, računajući isključivo prosječnu bruto plaću, raspolagat će s prosječno stotinjak kuna više.

Tako će, primjerice, Samoborci s prosječnom plaćom moći računati na točno sto, Velikogoričani na 112, dok će Zagrepčani bez uzdržavanih članova i s prosječnom plaćom raspolagati sa 118 kuna više.

Najveći porast plaća, barem na papiru, prema novom izračunu imat će građani Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Zaprešića, a odmah iza njih građani Dugog Sela i Jastrebarskog.

Vrbovčani koji imaju uzdržavane članove odnosno djecu povećanju se ne mogu veseliti jer će isplaćeni "višak" potrošiti na 
izdvajanje od 50 do čak 100 kuna za gradske i privatne vrtiće koji su poskupjeli isključivo zbog Vladine odluke i promjene Zakona o porezu na dohodak.

I dalje bez prireza

Ništa lakše neće biti ni roditeljima djece koja školu pohađaju u Zaprešiću jer su u tome gradu uz povećanje komunalne naknade za oko 15 posto, morali znatno rezati na stavci subvencija u školstvu. Samoborcima je, pak, gradonačelnik Krešo Beljak obećao da neće uvesti prirez ni povećati cijene usluga, već će manjak pokušati nadoknaditi uštedama kroz javnu nabavu, boljom naplatom i povećanom učinkovitošću zaposlenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije