Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Građani Zagrebačke županije dobit će do 112 kuna veće plaće, ali rastu cijene vrtića i komunalne naknade

Najvećem porastu plaća na papiru mogu se nadati stanovnici Zaprešića, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca, dok će najmanje povećanje imati Samoborci
08. siječnja 2015. u 11:45 0 komentara 1308 prikaza
16.02.2014., Samobor - Lijep i suncan dan izmamio je mnoge Samoborce i njihove goste u setnju gradom koji je vec naveliko okicen i uredjen za fasnicka dogadjanja.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Smanjivanje osnovice za obračun plaće i ukidanje dodataka na nju u Velikoj Gorici, skuplji vrtić i manje novca za novorođenčad u Vrbovcu, manje plaće u Zaprešiću...

Sve su to bolni rezultati Vladinih izmjena Zakona o porezu na dohodak koje su na snagu stupile, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Zagrebačkoj županiji, već ovoga mjeseca. Bolne su jer ih nadoknaditi neće ni najavljeno povećanje bruto plaća koje bi građanima na računima trebalo biti isplaćeno već u veljači.

Samoborcima sto kuna

Od 24 do gotovo 900 kuna više, barem prema projekcijama, a ovisno o bruto plaći građana, trebali bi imati građani, no s obzirom na troškove koji se izmjenama povećavaju u gradovima Zagrebačke županije takav "višak" rijetko će tko osjetiti.

Povećanje koje bi trebalo biti vidljivo na računima neće značiti puno ni onima koji na svojoj plaći nemaju uzdržavanih članova ni djece. Naime, baš oni, računajući isključivo prosječnu bruto plaću, raspolagat će s prosječno stotinjak kuna više.

Tako će, primjerice, Samoborci s prosječnom plaćom moći računati na točno sto, Velikogoričani na 112, dok će Zagrepčani bez uzdržavanih članova i s prosječnom plaćom raspolagati sa 118 kuna više.

Najveći porast plaća, barem na papiru, prema novom izračunu imat će građani Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Zaprešića, a odmah iza njih građani Dugog Sela i Jastrebarskog.

Vrbovčani koji imaju uzdržavane članove odnosno djecu povećanju se ne mogu veseliti jer će isplaćeni "višak" potrošiti na 
izdvajanje od 50 do čak 100 kuna za gradske i privatne vrtiće koji su poskupjeli isključivo zbog Vladine odluke i promjene Zakona o porezu na dohodak.

I dalje bez prireza

Ništa lakše neće biti ni roditeljima djece koja školu pohađaju u Zaprešiću jer su u tome gradu uz povećanje komunalne naknade za oko 15 posto, morali znatno rezati na stavci subvencija u školstvu. Samoborcima je, pak, gradonačelnik Krešo Beljak obećao da neće uvesti prirez ni povećati cijene usluga, već će manjak pokušati nadoknaditi uštedama kroz javnu nabavu, boljom naplatom i povećanom učinkovitošću zaposlenika.

Rade smjernice za gradove

Udruga gradova najavila je da će napraviti smjernice za gradove i općine koje bi im trebale pomoći da nastave funkcionirati bez povećanja prireza ili komunalija. Gradovi i općine, zbog promjena Zakona o porezu na dohodak, izgubile su gotovo dvije milijarde kuna. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, kazao je da na rješenju još rade te da trenutačno ne mogu otkrivati detalje. Dio općina i gradova u zemlji već je sa 1. siječnja povećao porez i/ili komunalne naknade. Vlada je povećala osobni odbitak sa 2200 na 2600 kuna, za umirovljenike sa 3400 na 3800 kuna, kao i podizanje praga sa 8800 na 13.200 kuna za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.