Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad Zagreb: Petek iznosi netočne i paušalne informacije

Služba za informiranje Grada Zagreba reagirala je u petak na tvrdnje zastupnika u Gradskoj skupštini Renata Peteka o naplati potraživanja i otpisa dugova fizičkim i pravnim osobama
08. veljače 2019. u 23:10 1 komentara 397 prikaza
Renato Petek: Potpuni odgovor na pitanje kamo se odvozi plastika i metal nakon što se prikupe nikad nisam dobio od Grada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Služba za informiranje Grada Zagreba reagirala je u petak na tvrdnje zastupnika u Gradskoj skupštini Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) o naplati potraživanja i otpisa dugova fizičkim i pravnim osobama, ocijenivši da je u medijima iznio netočne i paušalne informacije radi zlonamjernog stvaranja negativne percepcije javnosti oko učinkovitosti i transparentnosti Grada u postupanju s naplatom potraživanja.

Konferencija Zagrebačkog holdinga Gradskog ureda za gospodarstvo o otpisu dugova poziv Marin Galijot: Ako ne plate do utorka, platit ću ja

Petek je u srijedu kazao da je, nakon što se nakupilo oko milijardu kuna dugova za komunalne doprinose i naknadu, zakupninu i spomeničku rentu, samo prošle godine pravnim osobama otpisano 104 milijuna kuna, a neki od njih su prijatelji gradonačelnika Milana Bandića.

"Člankom 148. Općeg poreznog zakona propisani su slučajevi u kojima se provodi zakonom određeno obvezno otpisivanje potraživanja, a sve u skladu s preporukama Državne revizije i upravnog nadzora. Radi se, primjerice, o slučajevima kada ovršenik više ne postoji ili je isti preminuo, ako se radi o fizičkoj osobi. 

Uspinjača u Zagrebu 'Cug u brijeg' Je li uspinjača dotrajala? Neće se raspasti, ali hitno joj treba obnova

 Iz Grada su u priopćenju, među ostalim, poručili da je predmetna materija uređena s više pravnih osnova obvezujuće naravi, što znači da Grad njima ni na koji način ne može slobodno disponirati. Dodaju kako u cijelosti postupaju u skladu s propisima, temeljna rješenja o zaduženju i njihovo prisilno ostvarenje donosi se u skladu s odredbama propisa pa naglašavaju da je "pogrešno i tendenciozno tvrditi da je bilo tko u povlaštenom položaju". 

"Nerazumijevanje propisa, poslovnih procesa i postupaka naplate"

Obrazložili su da podaci o dugovanjima za komunalni doprinos, koji su javno objavljeni, predstavljaju zbirne iznose za višegodišnje razdoblje. Tu su uključeni i iznosi za koje je pokrenut postupak prisilne naplate, iznosi dospjelog neplaćenog komunalnog doprinosa za koje nije pokrenut postupak, odnosno potraživanja ne starija od šest mjeseci.

Milan Bandić Luksuzno i skupo Petek: Bandiću dnevni najam Audija A6 Zagrepčani plaćaju 500 kuna

Grad Zagreb, dodali su, godišnje zadužuje bitno veće iznose, pa je tako primjerice u 2018. zaduženje na ime komunalnog doprinosa iznosilo 215.000.000 kuna, a  naplaćeno je 196.000.000. Grad Zagreb je uz priopćenje priložio i primjer Zaključka u kojemu su obrazložene odluke o otpisu dugova. Zaključeno je kako Petek tvrdi da je analizirao podatke, "no iz njegove komunikacije je vidljivo nerazumijevanje propisa, poslovnih procesa i postupaka naplate".

Glede spomeničke rente koja nije pravodobno podmirena, ovrha se u pravilu pokreće u roku od godinu dana, pojašnjavaju iz Grada. "Primjerice u 2018. izdano je zaduženje u iznosu od 763 milijuna, a naplaćeno 716 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju, u odnosu na spomeničku rentu, izdano zaduženje u iznosu od 16,8 milijuna, a naplaćeno 16,2 milijuna kuna", stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Otvorili žičaru koje nema Ismijali Bandića Satirično otvorili žičaru koje još nema: 'Hrvatska danas postaje Švicarska!'

"Ističemo da je u 2018. godini pokrenuto više od 35.000 ovršnih postupaka radi naplate dugovanja, a koje Grad provodi samostalno bez dodatnog angažmana i troškova vanjskih usluga", naglašava se i podsjeća da Grad nakon upućivanja ovršnih rješenja na prisilnu naplatu Fini  nema utjecaja na dinamiku i uspješnost prisilne naplate.

Što se tiče gradskih tvrtki poput Holdinga, ZET-a i Velesajma, ako postoji dugovanje, obavlja se prijeboj -kompenzacija, za obveze i potraživanja Grada prema tim tvrtkama. Grad i Država surađuju, prebijaju obveze i potraživanja te, ako ima otvorenih pitanja, rješavaju ih pregovorima. "Ipak, Grad je pokrenuo i postupke prisilne naplate za dugovanja Hrvatske", ustvrdili su. Zaključeno je da Grad savjesno i odgovorno brine o naplati potraživanja, koristeći sva zakonom propisana sredstva i u zakonskim rokovima, postupajući jednako prema svima.

>>Mišić i Petek otvorili žičaru koje nema

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Avatar Grubi
    Grubi:

    Rodjački Experti iz holdinga će objasniti kako u stvari holding i grad duguju neplatišama