Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad Zagreb otpisuje dugove i milijunašima. Na listi Zoran Mamić, Zagorec, Boban...

Baš kao i ostali Zagrepčani, kojima će se oprostiti ono što su Holdingu dužni za režije, ali pod uvjetom da taj iznos ne premašuje 10 tisuća kuna, i poznata imena s popisa ujedno su na listi blokiranih, što je bio i jedan od glavnih uvjeta 'zaboravljanja' duga
30. listopada 2018. u 23:10 91 komentara 15165 prikaza
Mamić, Boban, Zagorec
Foto: PIXSELL

Nema imovinskog cenzusa i ne podnose se zahtjevi, već se dug automatski otpisuje. Za očekivati je bilo da će se među dužnicima naći i oni koji vjerojatno imaju da plate svoje režije – iz Grada komentirali su ovako činjenicu da su se na popisu onih kojima će Holding oprostiti dug za smeće, vodu ili plin, između ostalih, našli i bivši nogometaši Zvonimir Boban, Dino Drpić, Zoran Mamić, automobilist Niko Pulić, general Vladimir Zagorec, producent Roman Majetić, Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, te poduzetnik Zvonko Zubak.

Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu sjednica Skandal u zagrebačkoj Gradskoj skupštini: Bacali letke, zastupnicu pogodili u glavu

Baš kao i ostali Zagrepčani, kojima će se oprostiti ono što su Holdingu dužni za režije, ali pod uvjetom da taj iznos ne premašuje 10 tisuća kuna, i poznata imena s popisa ujedno su na listi blokiranih, što je bio i jedan od glavnih uvjeta „zaboravljanja“ duga.

- Dužnicima se otpisuje dospjeli dug po osnovi pružene javne usluge i to najviše do 10.000 kuna ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška, uvećano za pripadajuće dospjele kamate - pojasnili su u Holdingu još sredinom rujna na koji će se način gledati što će se opraštati, i to odmah nakon što je takvu odluku potvrdila i Gradska skupština.

Zastupnici gradskog parlamenta bili su suglasni da se blokiranim Zagrepčanima treba omogućiti normalan život, i to upravo na način da ih se oslobodi barem jednog dijela duga, kako bi što prije skinuli blokade sa svojih računa. Osim Holdinga, na opraštanje do 10 tisuća kuna duga, tada se obvezao i sam Grad, kojem su građani uglavnom dužni komunalnu naknadu. Pravni temelj za oprost gradska je uprava temeljila na Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama donesenom dva mjeseca prije, kao i na Statutu grada Zagreba, a prema podacima Fine, od 63.225 blokiranih građana u Hrvatskoj, koji su s 31. prosincem lani imali ukupni dug od 12,2 milijarde kuna, gotovo trećina, odnosno njih 17.594 imalo je dug prema Gradu Zagrebu.

Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu Odgađanje radova Bandić: 'Ne brinite, kad se rotor zatvori bit će manja gužva nego sada'

Koliki je dug prema Holdingu, kad se odluka o oprostu donosila nije bilo poznato, a pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik tada je gradskom parlamentu te brojke obećala dostaviti naknadno. Zastupnici ih, međutim, kažu, još uvijek nisu dobili, a prema popisu onih kojima se sad dugovi opraštaju, jasno im je da su bili u pravu kad su upozoravali da je potrebno uvesti socijalni i financijski kriterij za otpis, kao i da se Grad te Holding bolje iskoordiniraju. Iz Grada sad pak poručuju kako je odluka donesena i kriterij je jasan – dug mora biti manji od 10 tisuća, a osobi račun blokiran, što je točno kod svih dužnika kojima će se dugovanja „zaboraviti“.

Novouređeni okoliš Trg žrtava fašizma Okoliš oko Meštrovićevog paviljona dobio novo ruho

- Na žalost, mjera koja je prvenstveno namijenjena blokiranima i sugrađanima u problemima te usvojena u Skupštini, u Zagrebu gubi svoj smisao i može se izokrenuti u krivom smjeru. To je dokaz nepostojanja ikakve želje da se zagrebačkim resursima upravlja za opće dobro. Ova odluka mora pomoći isključivo sugrađanima u blokadi i socijalnim slučajevima, a ne ljudima koji su dužni milijune i milijune! Uostalom, tko je i dopustio da im takvi dugovi nastanu? U Zagrebu pod ovakvom upravom sve gubi svoj smisao - oštar je bio predsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak. Podsjetimo, Grad je od siječnja ove godine, odnosno od kada je Zakonom o proračunu jedinicama lokalne samouprave omogućen dogovor o odgodi plaćanja, obročnoj otplati te otpisu i djelomičnom otpisu duga, građane pozvao da iskoriste tu mogućnost, ali o njihovim je zahtjevima odlučivalo posebno povjerenstvo koje je u prvih šest mjeseci 2018. oprost odobrilo za 83 od 319 Zagrepčana koji su imali dug prema Holdingu.

Pogledajte video o rekonstrukciji rotora

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • juma:

    Meni je ovo kao da citam znanstveno fantasticni roman iz neke cudnovate zemlje nedodjije. U uredjenim zemljama je nezamislivo da netko tko ima novaca, cak lezi na milijunima, godinama ne placa racune i nikome nista. Prvo sto si to vec ... prikaži još! zbog svoje drustvene odgovornosti i ugleda nikada ne bi dopustili, a drugo sto takve stvari sudovi i ovrsni uredi rjesavaju u roku 2 ili 3 mjeseca.

  • Rad:

    Stvarno sam glup jer plaćam sve na vrijeme, neke račune čak i unaprijed! Ja i penzioneri... Blokiranim se to zove oprost duga, a prema nama urednim platišama nek se zove nagrada za uredno plaćanje i nek nam odobre duplo veći ... prikaži još! iznos da nemoramo platit!

  • Deleted user:

    U jbt, stvarno imaju obraz. A poštenjačine će biti kruha gladni samo da vrate svoj dug.