Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT U POVIJESTI

Grad Zagreb odlučio je potražiti više od 227 milijuna kuna od Bandićevih optuženih suradnika

Započela je 3. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.08.2021.
u 11:48

Radi se o zahtjevima za pet afera - Agram, Nadstrešnice, Krašograd, Suhi led te Pročistač

Grad Zagreb odlučio je potražiti povrat više od 227 milijuna kuna od optuženih suradnika u pet afera koje su se dogodile za vrijeme bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Ukoliko optuženici budu proglašeni krivima, ovo će biti prvi put da Grad podnosi imovinsko-pravne zahtjeve protiv njih, odnosno traži novac nazad.

Kako su kazali za Telegram iz Grada, ''naravno da traže novac nazad jer se radi o novcu Zagrepčana''.

Radi se o zahtjevima za pet afera - Agram, Nadstrešnice, Krašograd, Suhi led te Pročistač. 

Od navedenih, u aferi Krašograd Zagreb je najviše oštećen i to za ukupno 152 milijuna kuna prilikom nezakonitih zamjena zemljišta. Ovisno tko je imao kakvu ulogu u cijeloj aferi, optužena pročelnica Gradskog ureda za imovinske poslove Ninoslava Zeković, njezin zamjenik Boro Kisjelica, odvjetnici Pero Lozica te Davor Galetović, privatni poduzetnik Ante Barada te sudski vještak Mirko Kožulj morat će vratiti novac Gradu. 

Nakon Krašograda, drugi najveći iznos morat će vratiti nekadašnji pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar, njegova tadašnja suradnica Mirta Lončar te poduzetnik Davor Ljubić zbog afere Suhi led u kojoj je Gradu oduzeto 38.949,421,48 kuna. Sudski proces u kojoj je Zagreb podnio imovinsko-pravni zahtjev trebao bi biti nastavljen u ponedjeljak, a sve zbog radova koji nisu obavljeni kod čišćenja klimatizacije suhim ledom. 

Dva imovinsko-pravna zahtjeva podnesena su i u aferi Agram u kojoj će Zagreb potražiti 20.296.487,75 kuna sa zakonskom zateznom kamatom od tvrtke Bramgrad i njezinog direktora Branka Mihaljevića te Ines Bravić, nekadašnje pomoćnice pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, i Koraljke Rožanković Uremović, tadašnje načelnice Odjela za pravne poslove u tom uredu. Osim toga, potražit će još 17.964,68 kuna sa zakonskim zateznim kamatama. Taj imovinsko pravni zahtjev podnijet je protiv Mire Lace, koji je bio predstojnik Bandićevog ureda, te Zdenka Antunovića, bivšeg glavnog tajnika Zagrebačkog sportskog saveza.

U aferi Nadstrešnice više od 11 milijuna kuna morat će vratiti u gradsku blagajnu bivši pročelnik Davor Jelavić i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin te poduzetnici Petko Gavrilović i Mladen Siketić. Najmanji iznos morat će vratiti optuženici  Hannes Schweitzer iz Zagrebačkih otpadnih voda te poduzetnik Darko Turopoljac iz afere Pročistač, i to 4.801.825,82 kuna zbog nezakonitog dobivanja poslova na zagrebačkom pročistaču otpadnih voda. 

VIDEO Tomašević o sjednici zagrebačke Skupštine

Komentara 25

DU
Deleted user
12:02 30.08.2021.

Bravo gradonačelniče, zato smo i glasali za Vas! Zamislite Dinamo nije tražio Mamića novac, JANAF nije tražio Kovačevića novac, Ježić da li je uplatio novac, mi imamo pro forma pravosuđe koje odaje dojam kao da djeluje ali u biti relativizira kriminal te štiti svoju klijentelu vezanu za HDZ!

MK
MKinkognito60
12:28 30.08.2021.

Odličan način punjenje proračuna ali... ima izreka parvi ražanj a zec u šumi. Nemojte još planirati proračun, ko zna

IM
imamohrvatsku
17:19 30.08.2021.

Ovakav bombastičan naslov implicira da do sada grad nikada nije ni tražio naknadu štete što je samo po sebi nevjerojatno i ukazuje na očitu spregu odgovornih u gradu i osuđenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije