Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rugla metropole

Grad staje na kraj derutnim i zapuštenim platoima u Zagrebu? 'Uređivat će se prema listi prioriteta'

Zagreb: Stanari Ulice Božidara Magovca
Igor Å oban/PIXSELL
13.11.2023.
u 08:55

Svake će se godine nakon izvještaja povjerenstva utvrđivati lokacije za uređivanje, stoji u odluci koja je do nedjelje u javnom savjetovanju

Derutni, neodržavani i vape za obnovom. Tako će vam situaciju s platoima nerijetko opisati oni Zagrepčani koji uz njih žive. U metropoli, naime, postoji velik broj takvih površina na kojima nisu rađeni veći zahvati otkako su podignute građevine, a među njima su možda najpoznatiji platoi u Ulici svetog Mateja u Dugavama ili pak uz zgradu "Kineskog zida" u Travnom.

Zavrzlame oko imovinsko-pravnih odnosa koče obnovu pojedinih platoa, ali čini se kako se Grad s tim problemom odlučio uhvatiti u koštac. U javno su savjetovanje, naime, prije nešto manje od mjesec dana pustili nacrt Odluke o financiranju održavanja platoa.

Ono traje do nedjelje, a kako objašnjavaju u Gradu, održavanje će iz proračuna pokrivati pod uvjetom da je objekt u čijem se sastavu plato nalazi izgrađen prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu, sukladno građevinskoj dozvoli. Objekt mora biti evidentiran u katastru i zemljišnoj knjizi, a plato dostupan svima pod jednakim uvjetima i neophodan za pristup komunalnim i interventnim službama, održavanje građevine, poslovnim prostorima ili drugim dijelovima građevine.

"Nakon radova održavanja, on se mora koristiti sukladno namjeni određenoj u građevinskoj i uporabnoj dozvoli, a na pješačkom platou pravo pristupa imaju samo vozila komunalnih i interventnih službi", pojašnjava se u odluci.

>>VEZANI ČLANCI: 

Ako ona bude usvojena, Grad će osnovati povjerenstvo koje će izraditi analizu platoa na području Zagreba koji ispunjavaju uvjete za održavanje. To znači da će sastaviti listu prioriteta prema kriterijima, a tu spadaju i gustoća pješačkog prometa, građevinsko i funkcionalno stanje platoa, sigurnost i dostupnost, jednakost pristupa...

"Gradonačelnik na temelju prijedloga povjerenstva za svaku godinu određuje platoe koji će se održavati u sljedećoj proračunskoj godini sukladno listi. Za radove održavanja izvođače će se birati prema posebnim propisima o javnoj nabavi", zaključuje se u prijedlogu odluke. 

>>VIDEO: Posjetitelj prošetao Interliberom noseći sporni plakat za obljetnicu Vukovara kao transparent 

Komentara 2

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:30 13.11.2023.

Dubrava sigurno opet neće biti na listi prioriteta.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
11:20 13.11.2023.

Kako? Prefarbat će ih muralima i postaviti klamerice za bicikle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije