Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo plan gradnje

Grad raspisuje natječaj za projekt žičare na Sljemenu, evo kada počinje gradnja

žičara, sljeme
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
17.12.2016.
u 10:05

Gradonačelnik je izradio hodogram projekta koji Zagrepčani čekaju godina, osigurao novac i očekuje da ćemo 2018. žičarom na Sljeme

Gradonačelnik Milan Bandić prije lokalnih izbora doista će započeti s projektom sljemenske žičare. Nije se šalio, unatoč činjenici da je u proračunu za iduću godinu na toj stavci rezervirao milijun kuna.

Jednom od važnijih gradskih projekata, Bandić će nakon 16,5 godina provedenih na čelu grada, kako doznajemo, sada dati prioritet, a osim iz gradske blagajne, novac će se “povući” i iz Zagrebačkog holdinga. Graditi sljemensku žičaru, doduše, Bandić neće, kako je to najavljivao, početi za devet dana, ali hoće u siječnju.

Radovi poslije blagdana

Prvi potez Grada tako je rekonstrukcija tramvajske pruge Mihaljevac – Gračani za što je na računu Holdingova ZET-a rezervirano 30 milijuna kuna. Za taj je posao, doznajemo u Gradu, sve pripremljeno, čeka se posljednji potpis i radnici nakon blagdana izlaze na teren.

Paralelno s tim u Gradu su u tijeku obrade ponuda najpovoljnijih ponuđača čiji će zadatak biti rušenje stare trase. Cjelokupna bi dokumentacija trebala biti riješena do kraja godine, a rušenje početi pred kraj siječnja. Za te je radove predviđeno pet milijuna kuna.

Još se ne zna cijena projekta

Upregnuo je gradonačelnik Bandić, a sve radi realizacije dugo ignoriranog projekta, čini se, sve gradske službe, pa će ovih dana biti raspisan natječaj za glavni projekt, a krajem siječnja natječaji za opremu – gondole, sajle i drugo. Taj će trošak snositi Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju grada na čijem je čelu pročelnik Dinko Bilić.

Za tu će opremu, barem po prvim predviđanjima, biti potrebno 50 milijuna kuna.

Tek na kraju, u petom koraku, Grad će planirati gradnju objekata predviđenih na trasi, i to na donjoj i gornjoj stanici žičare. Za takve radove, barem za sada, Grad ne može predvidjeti troškove. Oni će, poručuju, biti poznati tek na ljeto iduće godine kada je rok da se za njih raspiše natječaj. Bude li sve tako doista teklo po planu, a gradonačelnik izborio još jedan mandat, sljemenska žičara po Bandićevu bi planu trebala biti gotova do proljeća 2018. godine. Kako god bilo, Bandić će žičaru početi graditi, a tim početkom i mogućem nasljedniku uvjetovati cijeli projekt. No da je s takvim planovima i više nego zakasnio poručuju mu dvije protukandidatkinje – Anka Mrak-Taritaš i Sandra Švaljek. Upozorile su ga da je isti projekt mogao dovršiti odavna da je doista želio jer je, kaže Švaljek, Zagreb do sada mogao imati 50 žičara. Bitnije su bile fontane, kazala je Mrak-Taritaš, za njihov je dovršetak potrošena zapravo trećina iznosa potrebnog za žičaru. Smatra kako je Zagreb tu investiciju trebao financirati iz fondova EU.      

>> Švaljek: U planu mi je žičara! Bandić: Radovi su za 10 dana!

Komentara 15

Avatar dras32
dras32
10:36 17.12.2016.

Bandićeva predizborna kampanja u ponom jeku.

TH
than
00:40 18.12.2016.

Milijun kuna rezervirano za zicaru ? Jel' ovo neka sala ? Ili cemo prebaciti malo otpornije uze preko nje i spustati se sa Sljemena, pa tko prezivi, prezivi.

DU
Deleted user
12:09 17.12.2016.

U svakom slučaju za građane Zagreba je žičara višestruko korisnija od fontana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije