Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za žičaru

Švaljek: U planu mi je žičara! Bandić: Radovi su za 10 dana!

Wire-rope way at the winter mountains in a mobile phone
Foto: Thinkstock
16.12.2016.
u 15:43

Po Bandiću građani će žičarom na Sljeme moći sredinom 2018. godine, a njegove supranice novac za gradnju tražit će u fondovima EU

Za deset dana na Mihaljevcu gradonačelnik Milan Bandić udara prvom lopatom.

Tako je sam rekao pa nastavio u dvije-tri rečenice s prezentacijom svoga plana za sljemensku žičaru po kojem bi se u veljači trebala rušiti stara trasa, a stupovi nove žičare postaviti krajem sljedeće godine. Nakon toga, kaže gradonačelnik Bandić, sve će biti gotovo za otprilike tri mjeseca, a polovicom 2018. žičara će biti otvorena.

“Papiri” nisu napravljeni

Time je za gradonačelnika zatvorena priča o projektu koji važnim za Zagrepčane drže svi kandidati za gradonačelničku poziciju. Bandić žičaru prezentira punih 16,5 godina, a koliko je sada ozbiljan, najbolje svjedoči novac predviđen za taj projekt u proračunu za 2017. godinu. Za tu je stavku rezervirao tek milijun kuna.

Gradonačelnik u rukama ima idejni projekt za žičaru, no nema urbanistički plan uređenja, studiju utjecaja na okoliš, a ni vlasnici zemljišta na trasi žičare nisu izvlašteni, upozorila je kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek.

Uostalom, u gradskoj ladici, sjeća se to i Anka Mrak Taritaš, od 2004. godine stoji arhitektonski projekt donje stanice. Sada Bandić ponovno u “žarište” izvlači žičaru kada rješenja za isti projekt prezentiraju dvije najaktivnije kandidatkinje za gradonačelnicu – nezavisna Sandra Švaljek i HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

– U deset godina, koliko žičare nema, ne može se reći da projekt nije realiziran jer nije bilo dovoljno novca. Naime, u tih deset godina sredstva desetogodišnjih proračuna bila su dovoljna se sagradi čak 500 žičara. Ne radi se o malom iznosu, ali taj jednokratni odljev sigurno bi rezultirao mnogim financijskim i drugim koristima pa ga ne treba smatrati troškom – kazala je Sandra Švaljek poručujući kako će mandat gradonačelnika Bandića završiti bez izgrađene žičare.

– Gradnji žičare treba dati prioritet i raditi na projektu sustavno i profesionalno. Grad, između ostalog, mora riješiti pitanje arhitektonskog oblikovanja objekata na trasi žičare, pitanje pristupa donjoj stanici automobilima, budući da je donja stanica ujedno i intermodalni terminal, i po mogućnosti izraditi master plan razvoja turizma na Medvednici – kazala je Švaljek. Prema njezinoj procjeni, potrebno je 20 milijuna eura.

Da je žičaru moguće sagraditi u dvije godine, mišljenje je Anke Mrak Taritaš koja procjenjuje da bi za tu investiciju Gradu Zagrebu trebalo 15 milijuna eura.

Novo stajalište i parkiralište

– Mi smo samo na gradnji fontana potrošili polovinu iznosa za sljemensku žičaru – kazala je Anka Mrak Taritaš. Smatra da je na novoj donjoj stanici žičare, osim tramvajskog stajališta, potrebno sagraditi i parkiralište, i to s 1030 parkirališnih mjesta.

– Nova žičara kretala bi se po trasi stare, ali bi donju stanicu žičare bilo potrebno sagraditi na tramvajskom okretištu Dolje, a gornja stanica trebala bi biti kod TV tornja. Gradnjom nove žičare s gondolama kapaciteta šest do deset putnika, kraćim intervalom slijeđenja između kabina i brzinom kretanja od 5-6 m/s skratilo bi se vrijeme putovanja na petnaestak minuta, a prijevozni kapacitet porastao bi na dvije tisuće putnika u jednom satu – kazala je Anka Mrak Taritaš. Investiciju bi što većim dijelom financirala iz fondova EU.•

>> Radio je anketu pa zaključio- Zagrepčani žele žičaru

Komentara 7

Avatar comandante
comandante
09:44 17.12.2016.

hahaha, kako je lopina ubrzala aktivnosti pred izbore!!! nećeš razbojniče!!!!

DU
Deleted user
19:37 17.12.2016.

Pa neće valjda od Mihaljevca ići žičara. Kako se ti uvijek sjetiš pred izbore laprdat. Grad i holding imaju 2 milijarde eura godišnje. Ja bih beć 2-3 žičare napravilo ili bi bar kupio motor za staru a ne je zbog motora cijelu skidao. Laprdalo.

MI
MikiPrdekana
19:31 18.12.2016.

Bandiceva rijec vrijedi koliko je crno ispod nokta. To vec svi znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije