Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predložili zagrebačkoj Skupštini

Grad pripremio program: Objasnili kako će funkcionirati buduće privremeno skladište u Resniku

Zagreb: Gra?evinski otpad namijenjen za sanaciju korita rijeke Save
Marko Prpic/PIXSELL
10.07.2022.
u 15:55

Zanimljivo je i da u dokumentu piše da je vlasnik, odnosno suvlasnik objekta koji se uklanja ili obnavlja na teret sredstava državnog proračuna ili proračuna Grada Zagreba dužan posebnom izjavom ovjerenom od Grada Zagreba odreći se prava na naknadu za materijal od uklanjanja ili sanacije objekta.

Da će privremeno odlagalište građevinskog otpada i materijala nastalog nakon rušenja i obnove zgada pogođenih potresom biti u Resniku, već je poznato neko vrijeme. No, gradska je vlast sad pripremila dokument koji detaljizira kako će točno funkcionirati to odlagalište kao i kako će se gospodariti i raspolagati tim materijalima, kao i otpadom. 

"Provedbeni program mjera postupanja s materijalom od uklanjanja i građevnim otpadom nastalim u postupku obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreb" ime je dokumenta koji su u Gradu složili slijedeći zakonsku proceduru koja im to nalaže, a u njemu objašnjavaju koja je svrha budućeg odlagališta. Ondje će se, naime, skladištiti sav materijal nastao nakon uklanjanja i postupku obnove, kao i građevinski otpad. 

Kao što su ranije naveli, novo skladište nalazit će se na nenaseljenim parcelama u Resniku, a njime će upravljati Zagrebački holding, odnosno Čistoća. Ondje će pristizati sav materijal nastao u postupku obnove, poglavito beton, cigla, crijep/pločice, keramika,  drvo, staklo i plastika, kao i razni metali, zemlja i građevinski materijal na bazi gipsa. Od njega bi se, stoji u dokumentu o kojem će se raspravljati na nadolezećoj sjednici Gradske skupštine, odvojio građevinski materijal, a ostatak obrađenog materijala može se ponovno koristiti. 

– Obrađeni materijal od uklanjanja se može uporabiti za uređenje lokacije privremenog skladišta ili izvan njega na cijelom području Grada Zagreba bez ograničenja, i to za uređenje gradilišta, popravljanje kolnika (šumskih putova i slično), nasipavanje temelja građevina, izgradnju kolektorskih sustava, sanaciju klizišta ili u druge svrhe. Obrađenim materijalom od uklanjanja raspolaže Grad Zagreb – piše. Što se tiče građevinskog otpada, od njega se, pak, mora ukloniti sav onaj opasni otpad (azbest), a razdvojeni otpad ide dalje na postupak gospodarenja. 

Zanimljivo je i da u dokumentu piše da je vlasnik, odnosno suvlasnik objekta koji se uklanja ili obnavlja na teret sredstava državnog proračuna ili proračuna Grada Zagreba dužan posebnom izjavom ovjerenom od Grada Zagreba odreći se prava na naknadu za materijal od uklanjanja ili sanacije objekta. 

– Pristup privremenom skladištu imati će isključivo Podružnica Čistoća, građani uz predočenje identifikacijske isprave, te pravne ili fizičke osobe (obrtnici) koje sudjeluju u raščišćavanju područja i uklanjanju objekata. Obradom betona, asfalta i ostalog građevnog otpadnog materijala dolazi se do vrijedne sirovine i tamponskih materijala koji se koriste u građevinarstvu, sanaciji štete, obnovi ili u druge svrhe – stoji u objašnjenju dokumenta. 

Ideja o skladištu u Resniku nije, naravno, dobro "sjela" samim stanovnicima naselja, a posebno je aktivna bila Udruga za
zaštitu okoliša Resnik.
Jedini su koji su i postavili niz pitanja vezanih za ovaj program prilikom savjetovanja za javnost koja je trajala u svibnju i lipnju. 

– Provedbeni program mjera… u suprotnosti je sa pozitivnim zakonskim propisima RH i regulativnom EU. Stručne službe, kao i
sam predlagatelj  nesumnjivo bi trebali biti s time upoznati, pa molimo obrazloženje. Lokacija za bilo kakvu manipulaciju  građevinskim otpadom određena je nezakonitom odlukom. Na temelju koje prostorno planske dokumentacije je određena lokacija u
Resniku? Tko je izvršio odabir lokacije u Resniku i koje  stručno tijelo ju je predložilo?  Nejasan je i neodređen proturječan
je sam sebi, i nedorečen. Gdje će se vršiti obrada betona, asfalta i ostalog građevnog materijala – na  privremenom skladištu?
Koji je razlog da se izdvojeni materijal koji ima uporabnu vrijednost odvozi se na lokaciju privremenog skladišta i to odvojeno po
vrstama? Kako je to osigurano za građane koji žive u blizini skladišta? – neka su od njihovih pitanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije