Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad obnavlja zgrade na Trgu kralja Tomislava, stanari ne bi mogli sami

Iako izvođači radova i uvjeti nisu isti, svi su pod nadzorom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Stanari su tek nakon četiri godine bezuspješnog pokušavanja konačno dobili 50 posto sredstava za obnovu 5 zaštićenih objekata s kraja 19. stoljeća
21. srpnja 2014. u 16:10 10 komentara 3399 prikaza
Tomislavov trg pročelja
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zgradama na Trgu kralja Tomislava, čije se fasade i ukrasi raspadaju, u sljedećih godinu dana vratit će se stari sjaj. Grad je, naime odlučio investirati u obnovu pet građevina koje su zaštićene kao kulturno dobro s kraja 19. stoljeća.

– Da obnova nije započela, morali bismo zagraditi balkon jer je počeo padati i predstavljati opasnost za prolaznike ističe Igor Noršić, predstavnik suvlasnika zgrade na broju 4 koja je prva počela s radovima 2011. godine.

Tomislavov trg pročelja | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Stanari su tek nakon četiri godine bezuspješnog pokušavanja konačno dobili 50 posto sredstava za 1.830.000 kuna vrijednu obnovu, objašnjava Noršić te dodaje kako smatra da je program Grada jako važan jer sami stanari ne bi mogli financirati obnovu.

Tomislavov trg pročelja | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/Pixsell

I dok će oni svoju skelu skinuti krajem kolovoza, na ostale je zgrade ona stavljena tek u lipnju. Izvođači radova razlikuju se kao i razina sudjelovanja Grada u troškovima. Kod nekih zgrada suvlasnici podmiruju dio troškova, dok se drugi u potpunosti financiraju iz proračuna. Stoga s obzirom na uvjete varira i cijena radova.

– Saniramo ulično pročelje što je veoma komplicirano jer je fasada jako zahtjevna zbog ukrasnih elemenata koji se rade ručno, a cilj nam je vratiti zgradu u originalno stanje budući da je sada toliko uništena da žbuka otpada ističe Ivan Golemović, inženjer tvrtke Hedom koja je izvođač radova na broju 8 gdje će obnova stajati 1,8 milijuna kuna, a očekivano trajanje radova je 12 mjeseci.

Sredstva za sanaciju dobivena su preko programa spomeničke rente za sufinanciranje obnove vanjskih dijelova zgrada, objašnjava Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode pod čijim se nadzorom vode radovi.

>>Uredili stoljetnu zgradu. Cijena: Dvaput skuplja pričuva

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Što je sljedeće?!? Da neko ode živjeti u dvorac i da kaže ...E, ali ja to ne mogu održavati...neka mi pomogne grad, država, Bandić...

 • josko:

  Ovo je klasični primjer kako tisuće i tisuće stanara žive u stanovima koji njima zbilja ne pripadaju. Naime. '90tih je dana mogučnost "stanarima" (jugovićki termin) otkup stanova za smješno male iznose. I onda u stvari mnogi postali vlasnici nečega što ... prikaži još! ne odgovara njihovim imovinskim okvirima. I onda ne mogu održavati zgrade u kojima oni imaju stan u vlasnosti. Izrazito mi je krivo da Grad Zagreb mora plačati fasade na skupno privatnim zgradama. Totalno nepošteno prema svima drugima!

 • Avatar Nexus
  Nexus:

  Vlsnik stana je i vlasnik svoga dijela fasade i ima da snosi troskove sanacije. Kakav gradski proracun. Sa novom fasadom raste i cijena stana pa Vas pitam: "hoce li vlasnik stana taj porast vrijednosti vratiti gradu kad proda taj stan?" ... prikaži još!?" Poslati im svima racune! Tak je u cijelo svijetu.