Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomski studij

Gotovo 10.000 studenata želi titulu magistra u struci

13.07.2009., Zagreb - Studenti dolaze na prijemni ispit na Ekonomski fakultet za upis, ispred ulaza docekale su ih velike guzve.  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list
28.07.2015.
u 12:37

Sveučilište u Zagrebu objavilo natječaj za upis na diplomski studij, a studenti ga upisuju zbog lakšeg zaposlenja

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za upis studenata na diplomske studije pa je tako ove godine 9199 mjesta otvoreno za trenutačne prvostupnike. Među njima je i Marija Murat, studentica socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

– Jako mi je važno upisati diplomski studij, jer smatram da će mi status magistre povećati šanse kod zaposlenja – govori 22-godišnja studentica te napominje kako smatra da je važno nastaviti fakultetsko obrazovanje kako bi se upotpunila znanja stečena na preddiplomskom studiju.

Za 'bakalare' slabo

Upravo je povećana šansa za zaposlenjem vodeći motiv za upisivanjem diplomskog studija, a ove će godine to imati prilike učiniti čak 399 studenata više nego prošle godine.

– Cilj Sveučilišta u Zagrebu je razvoj diplomskih studija te privlačenje izvrsnih studenata s drugih Sveučilišta – poručili su sa Zagrebačkog sveučilišta na čije će se 33 sastavnice upisati 7666 redovitih studenata, 1243 izvanrednih te 290 stranih državljana. A povećanje kvota pozdravlja i Studentski zbor koji predstavlja studente Sveučilišta u Zagrebu.

– Gotovo svi studenti žele upisati diplomski studij jer u Hrvatskoj zapravo nema puno mogućnosti za prvostupnike. Gotovo da nema tržišta za takozvane "bakalare", pa je lakše odslušati još godinu ili dvije i potom se lakše zaposliti – rekao je Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora, te se dotaknuo problematike bolonjskog procesa te razdavanja studija na preddiplomsku i diplomsku razinu. Kako kaže, time se studiranje zapravo produljilo, a ne skratilo što je bio plan. No, to je dalo i profesorima šansu da u više vremena prenesu više znanja.

Bilo zbog lakšeg zaposlenja ili zbog usavršavanja, studenti će se na diplomske studije upisivati u rujnu, a točan datum ovisi o samom fakultetu. Također, i broj slobodnih mjesta ovisi o veličini fakulteta pa tako najviše studenata primaju Ekonomski fakultet gdje mjesta ima za 1875 budućih magistara, te Filozofski fakultet koji će upisati 1416 studenata.

Dok su na nekim smjerovima kvote smanjene, drugdje su povećane, najviše na Kineziološkom fakultetu gdje je uveden novi program.

I spas i stres

Na nekim fakultetima studenti će se upisivati samo na temelju ocjena za vrijeme preddiplomskog studija, a na drugima će morati pristupiti i dodatnim provjerama znanja. A oni koji će diplomski studij upisati na nekom drugom fakultetu, morat će položiti razliku predmeta ili poseban pisani ispit.

– S olakšanjem sam dočekala vijest da je prijemni ispit za diplomski studij ukinut. On je bio spas za prosječne studente koji su se na taj način mogli bolje rangirati, no bio je i velik stres – rekla je Petra Mikloš, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti na kojem se do prije dvije godine provodio prijemni ispit za upis na diplomski studij novinarstva, no ne i politologije. Kako kaže Mikloš, onda je bilo puno teže upisati diplomski koji je svojevrsni logičan korak nakon završavanja preddiplomskig studija.

A upravo su upisi na prediplomski studij privedeni kraju na Sveučilištu u Zagrebu. Ove je godine bilo osigurano 12455 mjesta, od čega 10632 za redovne studente,1425 za izvanredne i 398 za strane državljene. Najviše je mjesta opet na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu, ali i na Pravnom gdje se provodi integrirani studij prava - program nije podijeljen na prediplomski i diplomski studij, jednako kao i na, primjerice, studiju medicine i farmacije.

Komentara 6

TH
than
13:03 28.07.2015.

Pravni, ekonomski i filozofski bi slobodno mogli preskociti nekoliko godina pri upisu novih studenata, jer puni zavodi ekonomista, filozofa i pravnika. Ekonomija nam je u banani, pravnici jedino, preko veze za drzavu nekako, a filozofima ostaje samo da filozofiraju.

GL
glad
17:28 28.07.2015.

Možeš biti trostruki magistar ili trostruki doktor znanosti ako nemaš veze si pušiona,dakle u politici je spas,jedino nažalost. Ima posla za pometače,čuvare i zaštitare srednja ti je dovoljna.Pametnom dosta,a zna se gdje stojimo na svjetskom nivou učilišta.

KR
krenica
16:13 29.07.2015.

Samo vi magistrirajte I doktorirajte pa vanka na posao u kavane,cistace,dadilje I pranje posudja. Zaposljenja su ovdje za nesposobne podobne komunisticke nasljednike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije