Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobična turistička tura

Gostima o gradu pričam kao frendica s kojom su na kavi

Josipa Šiklić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
09.10.2018.
u 11:16

Josipa Šiklić, poznatija je kao Purgerica, vodičica koja turiste ne vodi standardnim rutama, već im pokazuje grad očima Zagrepčana

Odjevena je u jarkocrvenu baršunastu haljinu i cipelice, s crvenom trakom na glavi i naušnicama u obliku licitarskog srca. Prepoznatljivim se stajlingom dok hoda gradom ističe Josipa Šiklić, poznatija kao Purgerica, čije su turističke ture još originalnije od njezine odjeće. Ona naime, turiste ne vodi standardnim rutama, već im pokazuje grad očima purgera, pa tako sa svojim gostima obvezno sjedne na kavu ili sladoled, fotka se s njima i vodi ih u šoping.

Od bordela do ureda

Za to vrijeme im, naravno, i priča o gradu te o znamenitostima, no poput prijateljice s kojom su na druženju.

– Ne volim iznositi dosadne i suhoparne podatke, ne spominjem godine, stil arhitekture i umjetnike kao što to drugi rade. Ono što je najljepše kod ovog grada upravo su priče iz svakodnevnog života te stare i zanimljive činjenice – objašnjava Purgerice te dodaje kako voli svojim turistima otkrivati malo poznate tajne koje ne pišu u turističkim vodičima. Tako je, primjerice, nezaobilazno mjesto za fotografiranje tijekom njezine ture Državni ured za reviziju u Tkalčićevoj ulici.

 – No malo tko zna da je to nekoć bio najraskošniji zagrebački bordel, a radio je pod imenom Zlatna kuna – kroz smijeh kaže Purgerica, koja o gradu govori s takvim entuzijazmom i žarom da je teško vjerovati da, unatoč njezinu imenu, ona nije rođena Zagrepčanka.

– Ljudi se uvijek šokiraju kad saznaju da sam ja zapravo rođena i odrasla u Pazinu. No, ovdje živim i radim 17 godina. Toliko sam zavoljela ovaj grad da mogu s ponosom reći da je Zagreb moj – kaže.

Povijesno ili moderno?

Osim što su ture personalizirane zbog načina pripovijedanja, turisti biraju i o kojim će im temama Purgerica govoriti. Tako se crvena tura, koja se zove “Servus, dragi Zagreb moj”, fokusira na vrijeme kad je grad bio podijeljen na Kaptol i Gradec i povijesnog je karaktera, a tura “Servus, plavi Zagreb moj” orijentirana je na grad nakon razornog potresa 1880. te ima nešto  moderniji sadržaj.

Komentara 5

KR
kruti
12:10 09.10.2018.

lajt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije