Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Gornja Dubrava: Nova stambena naselja na pet lokacija

27.11.2008.
u 23:36

Istočna četvrt Gornja Dubrava ima još mnogo slobodnog prostora za daljnju gradnju uglavnom stambenih zgrada, pa je u GUP-u predviđeno da se nova naselja mogu graditi na području Slanovca, Dankovca, Degidovca te Branovečine I i II. Sadašnja stanogradnja može se podijeliti po zonama. Tako je na dijelu sjeverno od Oporovečke ulice građeno na divlje, pa nisu sustavno riješeni ni prometni pravci.

Prostor između Avenije Dubrava i Oporovečke ulice već je, prilično sustavno i planirano, izgrađen.

U Lovrakovoj škola
U tom je dijelu moguća gradnja zgrada najviše do pet etaža samo još na Poljanicama. Uz Lovrakovu ulicu izgradit će školu, a Ulica Poljanice, koja za sada postoji samo uz križanje s Avenijom Dubrava, produžit će se prema sjeveru do Oporovečke. Uz zapadni dio Oporovečke smještene su obiteljske kuće s najčešće tri etaže, a istočni dio definirat će se urbanističkim planom uređenja.

Na središnjem dijelu četvrti Gornja Dubrava, u području Miroševca, Dankovca, Degidovca, Granešinskih Novaka, Slanovca, Branovca i Oporovca mogu se graditi zgrade s najviše tri nadzemne etaže, pri čemu treća mora biti potkrovlje ili uvučeni kat.

Zamjenske građevine moraju biti na istom mjestu i izgledati isto kao i srušene zgrade. Na krajnjem sjeveru četvrti (područje Čučerja i Slanovca) koji je dio parka prirode Medvednica i za koji je Vlada odlučila da uđe u obuhvat GUP-a, moguće su dvije nadzemne etaže, pri čemu druga mora biti potkrovlje ili uvučeni kat. Oporovečka ulica, koja sada postoji do križanja s Dankovečkom ulicom, produžit će se prema istoku i ulazit će u Sesvete.

Koledinečka ulica također će dobiti novi dio kojim će se povezati s Avenijom Dubrava. S njom će se, nakon što se izgradi mali komad od Koledinečke, spojiti i Dankovečka ulica.

Ulica Klin probit će se prema sjeveru do Novoselečkog puta. Za zelenu površinu sjeverno od još uvijek neizgrađenog dijela Oporovečke izradit će se urbanistički planovi uređenja Branovečina I. i Branovečima II.

To se područje mora urediti kao tematski park, a mora ostati najmanje pedeset posto zelene površine. Isti će se plan morati izraditi za Oporovec, malu parcelu istočno od područja UPU-a Branovečina, a njime će se definirati društvena namjena tog dijela. Urbanistički plan uređenja investitori će morati izraditi i za područje Slanovca. Kod križanja Miroševečke i Slanovečke ceste moći će se izgraditi novo naselje obiteljskih kuća, a predviđen je i prostor za socijalnu namjenu. Uza same ceste može se graditi do četiri nadzemne etaže.

Četiri kata uz Čučersku
Urbanistički plan uređenja Dankovec, na području kod križanja Sunekove i Slanovečke ceste, već je donesen kako bi se dovršilo naselje. Kako će u konačnici izgledati područje Degidovca, istočno od Čučerske ceste, odredit će urbanistički plan uređenja za koji se tek treba raspisati natječaj.

No, u nijednom se UPU-u ne mogu predvidjeti zgrade više od tri nadzemne etaže. Građevine do četiri etaže moguće je graditi samo uz Čučersku cestu.


Škola i vrtića nema dovoljno

Sve četvrti između Oporovečke i Avenije Dubrava imaju školu i/ili dječji vrtić, dok je sjeverni dio siromašniji područjima za društvenu namjenu, pogotovo u sjevernim dijelovima četvrti. U istočnom dijelu četvrti, kojim dominira zelena površina, škola i vrtić nalaze se samo u naselju Novoselec. U zapadnom dijelu nalazi se samo škola uz Aveniju Gojka Šuška pokraj bolnice Dubrava. Manjak škola i vrtića muči sve Zagrepčane, a posebno stanovnike Dubrave. Problem je što investitori usprkos urbanističkim planovima, u pojedinom području izgrade dvostruko više zgrada no što odrede UPU-om. Nitko ih ne kontrolira i ne kažnjava. Naselje omeđeno Avenijom Dubrava, Avenijom Gojka Šuška, Oporovečkom i Makarskom ulicom zaštićeno je jer je simetrično izgrađeno u stilu takozvane Janekovićeve parcelacije. Takav način gradnje nastavlja se i južno od oporovečke u susjednoj četvrti Donja Dubrava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije