Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporovi

Goričani ucjenjuju HAC precijenjenom zemljom

hac
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/4
11.08.2010.
u 13:56

HAC čeka rješenja o izvlaštenju nekretnina jer se bez dopuštenja gradnja ne može nastaviti.

Zbog ponekih neuspjelih pokušaja izvlaštenja nekretnina, dionica autoceste Zagreb-Sisak na relaciji Jakuševac-Velika Gorica u zaostatku je s radovima. Investicija za 2010. vrijedna skoro milijardu kuna usporeno napreduje zbog želje vlasnika zemljišta da na prometnici dobro zarade.

Poljoprivredno zemljište

– Vlasnici nekretnina traže da se zemljište izvlasti kao građevinsko, iako se najčešće radi o poljoprivrednim zemljištima koja puno manje vrijede, a rješenja predugo čekamo – poručili su iz HAC-a. To je ujedno i prepreka postizanja dogovora s vlasnicima.

S devedeset posto zemljoposjednika dogovor je postignut nakon što su sudski vještaci izašli na teren i donijeli realnu procjenu vrijednosti parcele, no preostalih deset onemogućavaju nastavak radova u smjeru Velike Gorice. Brza povezanost Zagreba i Velike Gorice trenutačno je jedino moguća obilaznicom koja nije dovršena što znači da će se prije vijadukta Odra i dalje morati prikočiti. Kako doznajemo na terenu, završetak radova predviđen je za početak 2011. godine. Međutim, ako se sporovi oko zemljišta ubrzo ne riješe, i taj bi rok mogao biti probijen.

Sporost sudstva

– Naš dio na čeličnoj konstrukciji smo dovršili – rekao je Jozo Vrhovac, tehnolog zavarivanja.

– Ovako dobar posao ne bi bio moguć da nemamo punu podršku više od stotinu radnika na terenu kao i HŽ-a s kojim imamo sjajnu suradnju – rekao je glavni inženjer gradilišta. Ogromna investicija koja će Sisak i Veliku Goricu konačno na odgovarajući način povezati sa Zagrebom na dobrom je putu, no sporost sudova i donošenja rješenja koče radove.

Komentara 15

VU
vucko
14:36 11.08.2010.

Ne razumijem tu ucjenu poljoprivrednika ! U EU postoje zakoni koji su u mogucnosti da donesu presudu o izvlastenja privatnog zemljista ako je ono potrebno za drzavnu upotrebu a to je u ovom slucaju drzavna autocesta a ne neka lokalna cesta. Tih 10 % ucjenjivaca mogu se onda zaliti na sve hrvatske sudove ili cak na medjunarodni sud pravde u Haagu ,taj proces su u svakom slucaju izgubili,uz dodatne debele troskove.

MA
Macaktom
14:45 11.08.2010.

ne miješaj u to poljoprivrednike ovdje je rijeć o vlasnicima zemljišta koji traže nerealne cijene za svoja zemljišta ako im 10tak puta veća cijena od inaće tržišne cijene ne odgovara napravio bi nadvožnjak sa sernjacima iznad njihovih parcela

FE
Felicijen
17:13 11.08.2010.

Da im ne bi sad netko u ime nekakvog rodoljublja trebao pokloniti svoju zemlju?! Kako su to određivali i projektirali trasu ceste ako nisu imali otkupljeno svo zemljište na njoj?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije